JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte

En tillitsvalgt sa opp sin faste jobb som vernepleier og søkte heller på stillingen som sommervikar.
– Jeg skjønner godt at fast ansatte er frustrerte, sier Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune. Samtidig forstår hun hvorfor kommunen ser seg nødt til å rekruttere vikarer med et ekstra tillegg.

– Jeg skjønner godt at fast ansatte er frustrerte, sier Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune. Samtidig forstår hun hvorfor kommunen ser seg nødt til å rekruttere vikarer med et ekstra tillegg.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

I Bergen kommune får vernepleiere som søker sommerjobb et lønnstillegg på 20.000 kroner. De fast ansatte som jobber om sommeren får ikke noe tillegg.

Dermed tjener erfarne vernepleiere med lang ansiennitet langt mindre enn nyutdannede sommervikarer i disse ukene.

Ordningen provoserer mange. Vernepleier og FO-tillitsvalgt Linda Rolland gikk så langt at hun sa opp sin faste stilling og søkte på sin egen jobb som sommervikar.

– Det er beintøft å jobbe om sommeren. Jeg har mange kolleger som reagerer på at de må dra lasset i sommer, mens det kommer inn unge og uerfarne vikarer som får 20.000 kroner bedre betalt, sa Rolland til Bergensavisen i april.

Nå er planen å få bedre betalt når hun jobber i sommer, og så få seg fast jobb igjen. Hun er ikke redd for at det ikke skal gå bra.

– Jeg er ikke i tvil om at jeg vil få meg fast jobb igjen. Det er konstant mangel på vernepleiere i etaten, og for min del er det ikke så viktig hvor jeg jobber. Jeg har vært mange ulike steder, og trives overalt.

Fontene har vært i kontakt med Linda Rolland, men hun ønsker ikke å si mer om saken.

Ansatte slutter

Sykepleiere og vernepleiere som ansettes som sommervikarer i Byrådsavdelingen for helse- og omsorg får et tillegg på 20.000 kroner ved å binde seg sammenhengende i fire uker i perioden 1. juli til 15. august.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at dette er svært krevende for de fast ansatte, sier Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt for FO i Bergen kommune. 

Bergen kommune sliter med å skaffe nok kompetanse til utviklingshemmede.

Bergen kommune sliter med å skaffe nok kompetanse til utviklingshemmede.

Bjørnar Morønning/NTB

Hun forteller at det ikke er noe nytt at de fast ansatte er misfornøyde med ordningen. Men at en plasstillitsvalgt velger å si opp sin faste stilling, for så å søke en vikarstilling, er ikke hverdagskost.

– Jeg vet om to-tre vernepleiere som har sagt opp stillingen sin på grunn av dette. Men det er en veldig liten andel av alle vernepleiere.

– Hva tenker du om at folk går så langt som å si opp stillingen sin?

– Ære være de som velger å ta seg bryet med å statuere et eksempel, men som tillitsvalgt ville jeg ikke anbefalt mine medlemmer å gjøre det. Denne ordningen er et tiltak som er iverksatt av driftsmessige årsaker. FO og de andre organisasjonene har vært med å drøfte dette.

Aktuelt: Etterspørselen etter vernepleiere vil skyte i været, men det blir færre studieplasser

Får ikke tak i folk

Og grunnen til bonusen er veldig enkel, ifølge helse- og omsorgsbyråden i Bergen:

– Vi får ikke tak i folk! Vi ser at nabokommunene gir tilskudd og bonuser til den ene yrkesgruppen etter den andre, og det blir en ganske uheldig spiral, sier Ruth Grung (Ap), byråd for helse og sosial i Bergen kommune.

Hun forteller at Bergen, som den desidert største kommunen i regionen, prøver å holde igjen med bonusordninger for ikke å ødelegge for småkommuner rundt.

– Men også vi må sørge for at vi drifter forsvarlige tjenester, sier Grung.

– Hva tenker du om at fast ansatte har sluttet fordi sommervikarer tjener mer enn dem?

– Folk er forskjellige, og jeg aksepterer at noen vil prøve seg på ulike steder. Men heldigvis er det ikke et stort omfang. De fleste vil tilhøre et arbeidsmiljø.

– Skjønner du at fast ansatte er frustrerte?

– Det har jeg den aller største forståelse for, når sommervikarene tjener mer enn fast ansatte som må lære dem opp. Men vi må erkjenne at sånn situasjonen er i dag, er det mangel på arbeidskraft.

Mye lest: Sånne som Lars blir mer attraktive i framtida: – Vi har litt stjernefaktor

Kan ikke gi bonus til fast ansatte

Grung forteller at kommunen har forsøkt å sikre de fast ansatte den samme bonusen, men at tariffavtalen ikke tillater det.

– Vi har prøvd alt som er innenfor avtaleverket. Vi økte helgetillegget til de faste, men da må vikarene få det samme.

Sommervikarer kan derimot få høyere lønn, fordi det da gjelder ved nyansettelser.

Hovedtillitsvalgt Renathe Remes Øen forstår at kommunen velger å rekruttere vikarer med et ekstra tillegg.

– Arbeidsgiver plikter å sørge for at ansatte får ferien sin. Om det må ekstraordinære tiltak til for å innfri lovens krav, er vi for det, sier Remes Øen.

– Kunne ikke alle som jobber i sommermånedene fått bonusen, uavhengig av om de er fast ansatt eller ikke?

– Det ville vært tariffstridig bare å gi høyere lønn til noen ansatte. Enhver endring i lønn hos en ansatt skal ha hjemmel i tariffavtalen, sier Øen.

Mye delt: Så mye øker årets pensjoner og trygder

Lekkasje til barnevern og skole

Men hun lurer på om kommunen kunne sikret de fast ansatte en bonus på en annen måte:

– Kommunen kunne kanskje gitt et oppgavetillegg til fast ansatte vernepleiere som fikk ekstra ansvar i sommer, og på den måten gitt de fast ansatte litt ekstra, sier Øen.

Innspillet fra FO vil helse- og omsorgsbyråden ta med seg.

– Det må FO gjerne spille inn. Vi tar gledelig imot alle innspill som kan løse dette, sier Grung.

For mangel på vernepleiere ser det ut til å bli også i årene som kommer. Grung opplever at mangelen på vernepleiere er mye mer prekær i dag enn for noen år siden.

Hun er bekymret over at kommunen sliter med å skaffe nok vernepleierkompetanse til tjenester til utviklingshemmede.

– De siste årene har vi mistet en del vernepleiere til skolen. Etter at vi økte lønna i barnevernet, har en del vernepleiere også søkt seg dit, forteller byråden.

– Men vi trenger vernepleierne i tjenester til utviklingshemmede. Det er de som har kjernekompetansen. I helsepersonellkommisjonens rapport savner jeg en ting: At de fremhever vernepleierne. Det er en viktig gruppe.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse