JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
På sosiale medier hevdes det – satt på spissen – at avtalen gir «ufaglærte deltidsansatte millionlønn».

På sosiale medier hevdes det – satt på spissen – at avtalen gir «ufaglærte deltidsansatte millionlønn».

Overtidsbetaling

Koronaavtale om overtid gjør fulltidsansatte vernepleiere misunnelige

Avtalen gir deltidsansatte dobbel overtidsbetaling etter 20 timer. Fryktelig urettferdig, mener vernepleier i full stilling.08.02.2022
14:23
08.02.2022 14:23

anne@lomedia.no

– Mange i heltidsstilling har ikke mulighet til å ta på seg så mange ekstravakter. Det gjør at vi i fulle stillinger kan bli jobbende side om side med deltidsansatte, gjerne ufaglærte, som har påtatt seg ekstravakter og som kan tjene nær det dobbelte av oss i en arbeidsuke på 37,5 timer, sier Thomas Brødholt.

I desember ble det forhandlet fram en avtale for hele Kommune-Norge, som sikrer arbeidsgivere tilgang på personal under pandemien, og som kompenserer arbeidstakere for å jobbe ekstra i andres fravær. På folkemunne omtales avtalen som «koronaavtalen». Den er kortvarig og gjelder foreløpig ut april.

På sosiale medier hevdes det – satt på spissen – at avtalen gir «ufaglærte deltidsansatte millionlønn».

– Intensjonen med avtalen er sikkert god, men den slår fryktelig urettferdig ut, sier Brødholt.

Avtalen gir deltidsansatte som jobber mer enn 20 timer per uke en overtidssats på 200 prosent. For helge- og høytidsdager er tillegget 300 prosent. De som går i hundre prosent stilling får de samme tilleggene først når de arbeider utover full stilling.

Høy overtidssats

Brødholt er vernepleier ved et dagsenter i Oslo kommune. Nylig oppdaget han hvordan avtalen slår ut i praksis. I et innlegg på Facebook-gruppa «Vernepleier» skrev han for noen dager siden at han var kritisk til at Fellesorganisasjonen (FO) har sittet ved bordet og fremforhandlet en avtalen som «gir deltidsansatte 200 prosent ekstra for alle timer de jobber over 20 per uke».

– Det er første gang jeg har startet en debatt-tråd, og det ble et voldsomt engasjement, sier han.

Thomas Brødholt la ut et innlegg på den offentlige gruppa Vernepleier. Det er nå over hundre kommentarer i tråden.

Thomas Brødholt la ut et innlegg på den offentlige gruppa Vernepleier. Det er nå over hundre kommentarer i tråden.

Privat

Debatt-tråden har fått over hundre kommentarer, og Brødholt sier han har fått støtte i private meldinger.

– Det er ikke det at jeg ikke unner deltidsansatte ekstra penger, men det må grunngis bedre hvorfor de i små stillingsbrøker – ofte ufaglærte – skal kompenseres såpass mye, mener han.

Han mener man heller kunne ha tilbudt deltidsansatte vikariater eller engasjementer på ordinær lønn.

Forsker om heltidskultur: – Kommer ikke utenom at flere må jobbe mer helg

Fridager til ledere

Han har lest seg opp på avtalen som gjelder i Kommunenes Interesseorganisasjon KS, og den som gjelder for tariffområdet Oslo kommune.

I avtalen som er inngått med KS tilkjennes arbeidstakere som er unntatt overtidsbestemmelser inntil 20 ekstra fridager i 2022, alternativt kan det tas ut som lønn. Denne måten å kompensere ledere på er ikke med i avtalen i Oslo kommune. I KS-avtalen begrunnes de ekstra fridagene med merbelastning knyttet til pandemisituasjonen.

– Oslo kommune har ikke implementert dette punktet i avtalen, og det mener jeg er riktig. Arbeidstakere uten overtidsbetaling har i utgangspunktet høy lønn for å håndtere ekstraordinære situasjoner. Det er jo derfor de er godt betalt. Jeg skulle gjerne også sett data på at arbeidsbelastning på ledere har vært større enn for andre!

Politikerne vedtok mer helgejobbing: – Jeg er veldig skuffet og provosert av Arbeiderpartiet, sier tillitsvalgt

Skal evalueres

Avtalen er kortvarig. Den ble inngått i desember 2021 og gjelder til 30. april 2022. Innen mars skal den evalueres.

– Det bør revurderes om den er nødvendig, sier han.

– Hvordan burde avtalen vært?

– Overtidssatsen burde vært lavere, for eksempel 100 prosent. Da ville forskjellene mellom deltidsansatte og heltidsansattes lønn blitt mindre og mer rettferdige. Slik jeg opplever avtalen er ikke fulltidsansatte, som er flertallet FO representerer, ivaretatt i denne avtalen. Da jeg spurte FO om dette, var svaret «Vi sier ikke nei til penger», sier Brødholt.

Les svaret fra FO lenger ned i artikkelen.

Han reagerer dersom det skal skilles på korona-relatert fravær og annet fravær.

– Det vil i så fall bety at den som jobber ekstravakt for en som har brukket beinet, får mindre overtidsbetalt enn den som dekker inn for en som er hjemme med koronasykt barn. Oslo kommune gir ekstra betaling uansett hva fraværet skyldes og det høres fornuftig ut. Ellers blir dette håpløst på en arbeidsplass og demotiverende, sier han.

Mye delt: Vernepleier Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

– Forstår ham 

Johan Peter Hougen, seniorrådgiver i FO understreker at avtalen i KS og i Oslo kommune er inngått for å mobilisere arbeidskraft. 

– Enkelt og greit for å sikre at det er nok folk på jobb i en periode. Avtalene ble inngått da omikron kom til landet før jul, og alle arbeidstakerorganisasjonene er sammen om dette, her er vi omforent, sier han. 

Johan Peter Hougen er seniorrådgiver i FO.

Johan Peter Hougen er seniorrådgiver i FO.

Hanna Skotheim

Samtlige forbund i LO Kommune, Unio, YS-K og Akademikerne har skrevet under avtalen.  

– Er FO enig i at avtalen slår urettferdig ut? 

– Vi er klar over at avtalen kan slå urettferdig ut, men her handlet det om å få dem i små brøker til å jobbe mer for å bemanne opp tjenestene i en begrenset periode, sier Hougen. 

– Ser du at fulltidsansatte opplever det urettferdig å jobbe full uke på ordinær lønn, mens en deltidsansatt som jobber full uke kan heve det dobbelte? 

– Det har han i og for seg rett i. Vi i FO ser at det kan bli forskjeller, men det viktigste med denne avtalen var å sørge for at det var nok folk på jobb, uten at det ble for stor belastning på de som jobber fulltid. Medlemmene våre jobber i tjenester hvor det alltid må være noen på jobb. De kan ikke bare skru av lyset og gå. Denne avtalen skulle sørge for at det alltid var noen der for å sikre gode tjenester, sier Hougen.

– Hva sier du til FO-medlemmer som ergres over avtalen i det daglige? 

– Jeg forstår dem. Det er bra at medlemmene våre sier fra og vi tar til oss kritikken som kommer. Selv om samtlige organisasjoner på arbeidstakersiden var enige om avtalen​, vil vi se om den har fungert etter intensjonen når den skal evalueres. Også håper vi at det er an avtale som ikke trengs å fornyes utover april, sier Hougen. 

– Kunne dere heller ha foreslått vikariater og engasjementer på ordinær lønn? 

– Slike løsninger vil lett kunne utløse rettigheter når avtaleperioden var over, det var ikke hensikten. Koronaavtalen gjelder kun en begrenset periode, derfor valgte partene heller å ta tariffmessige grep. 

– Er det rimelig at overtidsbetaling bare betales ved koronarelatert fravær? 

– Avtalen gjelder utvidet kompensasjon i forbindelse med koronapandemien, derfor dekker den bare overtid i forbindelse med sykefravær som skyldes korona, sier Hougen.

Mye lest: Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Vil mobilisere deltidsansatte

Hanne Groseth, fylkesleder i FO Oslo, erkjenner at avtalen kan slå forskjellig ut og oppleves urimelig fra Brødholts ståsted, grunnet arbeidstidsordningen han jobber i.

– Jeg kan se det, selv om de i full stilling får akkurat de samme tilleggene når de jobber ekstra, sier Groseth.

Hun understreker at man i avtalen med Oslo kommune har ønsket å mobilisere deltidsansatte til å jobbe mer.

Hanne Groseth er fylkesleder i FO Oslo.

Hanne Groseth er fylkesleder i FO Oslo.

Ole Palmstrøm

– Slik ivaretar vi også de som jobber i hundre prosent stillinger, så belastningen ikke blir for stor på dem. Vi ønsker at heltidsansatte skal jobbe overtid i så liten grad som mulig. Avtalens intensjon er nettopp at ansatte ikke skal utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger i pandemi-situasjonen, forklarer Groseth.

– Deler du oppfatningen om at overtidssatsen er for høy?

– Nei, en arbeidstakerorganisasjon vil aldri svare at arbeidsgiver tilbyr for god lønn. Det er en inngang til en avtale som hadde vært meget spesiell, vi forhandler ikke ned lønna, sier hun.

– Hva mener du bør justeres når avtalen evalueres i mars?

– Vi har ikke sett andre utslag på avtalen ennå. Vi holder fast ved det som er kjernen her; at vi ikke ønsker en ytterligere belastning på de som jobber hundre prosent, sier hun.

– Hva mener du om at ledere i Oslo kommune ikke får ekstra fridager slik KS-avtalen gir?

– Det ble ikke initiert fra arbeidsgiversiden i Oslo kommune.

«Koronaavtalen»

KS inngikk 20. desember 2021 en sentral avtale med arbeidstakerorganisasjonene som minst fordobler betalingen for overtidsarbeid og i mange tilfeller også merarbeid under koronapandemien. Avtalen åpner blant annet for å bruke overtid i større grad, slik at kommunene kan mobilisere arbeidskraft. 

Oslo kommune inngikk 22. desember Avtale om utvidet kompensasjon i forbindelsen med koronapandemien.

Følgende virksomheter omfattes av avtalen: Utdanningsetaten, Barne- og familieetaten, Velferdsetaten, Helseetaten, Sykehjemsetaten, Bydelene.

Avtalene skal evalueres innen mars og gjelder foreløpig ut april 2022.

Kilde: KS og Oslo kommune

08.02.2022
14:23
08.02.2022 14:23Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år


Flere saker