JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Goman bakeriet:

Coop legger ned bakeriet sitt i Verdal

Gomans avdeling i Verdal, som Coop eier, legger ned virksomheten i slutten av januar 2019. De ansatte har fått tilbud om å bli med hundre kilometer sørover til Trondheim. Tilbudet har ikke skapt noen feststemning blant de ansatte.
LENGE LEVE BRØDET: I Trøndelag kjøper de mindre brød enn tidligere. Det har rammet baker og verneombud Geir Sunde Sandvik hos Goman Verdal sterkt.

LENGE LEVE BRØDET: I Trøndelag kjøper de mindre brød enn tidligere. Det har rammet baker og verneombud Geir Sunde Sandvik hos Goman Verdal sterkt.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Nylig fikk de ansatte vite at snart er det kroken på døra. 31. januar skal siste produksjon leveres og avdelingen legges ned.

– Vi har ikke følt at vi har levd med nedleggingsspøkelset i lokalet. Riktig nok har brødsalget i det siste gått ned da salget av ferdigmat i butikkene har vokst – så det er vel det kundene vil ha da. Men omsetningen har i mange år generelt sett vært god, sier Jan Erik Iversen, leder for 26 NNN-organiserte ved Goman på Verdal.

LO ber KrF ta pensjon fra første krone inn i regjeringsforhandlingene

Bare ett Goman i Trøndelag

Ved Gomans avdeling på Verdal, hvor det jobber 42 ansatte i 28 årsverk, lager de nemlig bare ferskvare. Og nedgangen i brødsalget er ikke unikt for dem. Det samme har skjedd på den mye større avdelingen på Lade i Trondheim. En avdeling som for øvrig har en langt større omsetning enn avdelingen i Verdal.

Nå som avdelingen skal legges ned, forteller klubbleder Iversen at både han og bakerisjef Arild Storhaug lenge har ment at det bare bør være ett bakeri i Trøndelag. Dette bakeriet burde imidlertid ikke ligge i de gamle lokalene Trondheim, men det burde heller bygges et nytt og modernebakeri på halvveien mellom trønderhovedstaden og Verdal – nærmere bestemt i Stjørdalsområdet.

Tillitsvalgte Tonje og Ann Kristin kan ikke fatte at Erna Solberg bruker abortsaken som forhandlingskort

Misfornøyd med prosessen

Det ligger nå i kortene at avdelingen i Trondheim vil bli større enn den er i dag. Da er Iversen redd for at produksjonen blir så stor at det går utover logistikk og utkjøring – rett og slett at kundene får brødet seinere.

– Vi i Goman Verdal har hele tiden tenkt at vi vil levere ut ferskest mulig brød. Vi har seinest mulig oppstart på brødproduksjonen, så når siste brødsort er stekt, blir den pakket med en gang, og trillet inn på lastebilene klar til utkjøring. Med en slik brødmengde som det blir i Trondheim, må brødene produseres mye tidligere enn det vi gjør nå. Da blir de mange timer eldre enn det våre kunder er vant til.

(Saken fortsetter under bildet.)

KLUBBLEDEREN: Jan Erik Iversen ser ikke fram til en daglig pendlertilværelse Verdal - Trondheim t/r.

KLUBBLEDEREN: Jan Erik Iversen ser ikke fram til en daglig pendlertilværelse Verdal - Trondheim t/r.

Jan-Erik Østlie

For tre måneder siden fikk de ansatte hos Goman Verdal beskjed om at bedriften kunne bli nedlagt. Klubblederen er svært misfornøyd med prosessen.

– Vi har ikke fått høre om hvilken strategi eller planer ledelsen har, forteller han. Det eneste de veit er at samtlige 28, inkludert de seks sjåførene, får jobb i Trondheim om de ønsker. Alle må jobbe i produksjonen.

Rødt vil stoppe muligheten for fagforeningsknusing

Pendlere

Hvordan har de ansatte tatt denne nedleggelsen?

– For flere her har verden gått i grus. I Verdal vokser ikke jobbene på trær. En baker kan jo ikke begynne som sveiser på Aker Verdal, sier Iversen.

Hva gjør de ansatte i februar neste år?

– De fleste blir nok i første omgang med og pendler til Trondheim.

Iversen forteller at de så vidt har snakket om at verdalingene i hvert fall må prøve å samle flest mulig om de samme skiftene, sånn at de for eksempel kan kjøre bil sammen. Det går nemlig ikke tog eller buss til Trondheim fra Verdal hvert tiende minutt.

Sjøl vil klubbleder og verdaling Iversen være med til avdelingen i Trondheim – til han finner seg annet arbeid nærmere hjemstedet.

– Mange her er avhengige av å betale gjelda si. Da blir du jo også villig til å ta deg en hvilken som helst jobb. Det kan gå mange bakere tapt fra Verdal framover, sier Iversen.

Daglig leder Arild Storhaug er en av de som ikke blir med til avdelingen på Trondheim. Han mener det blir helt feil fordi han er så uenig i nedleggelsen.

– Jeg har gledet meg i 28 år til å gå på jobb. Men nå er det tungt å motivere seg, ja, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

NYSTEKT: Ikke så lett å fatte at kundene ikke etterspør disse i like stor grad lenger.

NYSTEKT: Ikke så lett å fatte at kundene ikke etterspør disse i like stor grad lenger.

Jan-Erik Østlie

Coop skuffer

Iversen mener nedleggelsen av Goman Verdal rammer kvaliteten på brødet de lager. At det er Coop som står bak det hele, gjør ikke saken bedre.

– Coops kynisme skuffer meg. Den vanlige arbeider ser ikke ut til å være verdt noen ting. Og som tillitsvalgte er vi hjelpeløse i dag. Vi syns vi har vært tøffe, stått på og motsatt oss dette. Men det er makta som rår. Vi har hatt overskudd i alle år – 70 millioner på de siste 14 årene. Men mye vil tydeligvis ha mer, sier han.

Først sendte de et brev til Coop-sjef Stokke og fikk stoppet nedleggingen. Midlertidig. Det var for en måned siden.

– Vi ventet en helvetes lang måned. Nå syns jeg også synd på våre kolleger i Trondheim. For når vi kommer, kan det jo tenkes at flere av de ansatte der mister jobben. Hos oss er det mange med lang ansiennitet, sier Iversen. Han understreker at ingen aner hvor mange ansatte det totalt sett er bruk for på avdelingen i Trondheim.

– Ved å legge ned avdelingen i Verdal sparer Coop 2,5 millioner i året. Småpæng, sier Iversen.

De streiket og fikk tariffavtale, men så ble arbeidsplassen nedlagt. Nå har fem av dem fått ny jobb

Som lyn fra klar himmel

Nils Viggo Futaker har jobbet på Goman Verdal i 25 år. Også han har gledet seg til å gå på jobb hver eneste dag. Før Iversen var det han som var NNN-leder.

– Dette kom som lyn fra klar himmel på oss. Riktig nok har vi i 20 år fått høre at vi må stå på for ellers kan vi bli nedlagt. Men siden vi nettopp har stått på, så vi ikke dette komme, sier han. Futaker forteller at det ble investert for 6-7 millioner kroner i bakeriet på Verdal for en 2-3 år siden. Han viser i tillegg til et bredt kollegialt engasjement – blant annet støttes de av alle tillitsvalgte i Goman over hele landet.

Futaker skryter av arbeidsmiljøet som alltid har vært godt hos Goman Verdal.

– Men nå innrømmer jeg at det hender jeg tenker om morran: Skal jeg orke å gå på jobben i dag. Jeg har alltid sagt til meg sjøl at jeg må handle på Coop. I dag er jeg veldig skuffet, sier han. Han avslører at det var noe amper stemning på allmøtet hvor de ansatte fikk beskjed om nedleggelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

BOLLEMESTER: Nils Viggo Futaker ville helst ha fortsatt å lage bollene sine i Verdal.

BOLLEMESTER: Nils Viggo Futaker ville helst ha fortsatt å lage bollene sine i Verdal.

Jan-Erik Østlie

Lokal støtte

Også Futaker sitter med hus og stor gjeld – også han er nødt bli med til Trondheim enda han helst vil jobbe i Verdal.

– Det sies at Coop tenker kunder først – men gjør de egentlig det? Det må i hvert fall være lov å stille spørsmålet.

Har LO og NNN støttet dere i den situasjonen dere har kommet opp i?

– Ja, det syns jeg. Dessuten har lokalpressen vært svært opptatt av denne saken, sier Nils Viggo Futaker.

• – Det kan være lett å få ned sykefraværet. Det er å holde det nede som er vanskelig, sier hovedverneombudet ved Tine Kristiansand

De ansatte i styret stemte nei

Knut Berg er konserntillitsvalgt i Coop Norge. Han forteller at de nå skal forhandle om sluttpakker for de ansatte på Verdal som ikke vil være med til Trondheim. I løpet av november regner de med at innholdet i sluttpakkene er klare.

Berg sitter sammen med to andre representanter for de ansatte i Coops styre. Alle tre stemte nei til nedleggelse av avdelingen i Verdal. I et drøftelsesmøte de tillitsvalgte hadde med ledelsen formulerte de blant annet følgende:

«Det er gjort mange gode tiltak i Goman Verdal det siste året. Og den negative trenden har de klart å snu. Vi mener det er mulig å drive Verdal fram til det blir bygd et nytt bakeri i Trøndelag.»

Bjørn Takle Friis er kommunikasjonsdirektør i Coop Norge. Han forteller at det i dag er konstituert en ny leder i Coop Norge Industrier. Som en del av dette vil det være naturlig å se på hele Coops industrivirksomhet på nytt – også virksomheten i Trøndelag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse