Markering utenfor Stortinget
El og IT-lederen: – Våre medlemmer er klare til å ta kampen for bedre pensjon
Privat og offentlig sektor i LO står sammen i kampen for en forbedret AFP-ordning i privat sektor og forsvar av offentlig pensjon. – Finner vi ikke løsninger i forhandlinger har vi flere våpen. Våre medlemmer er klare til å ta kampen, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
ADVARER: – Fortsetter utviklingen som nå vil folks evne til å spare sjøl være avgjørende for om man som pensjonist får god råd eller ikke, understreker Andersen.
Leif Martin Kirknes
nettverk@lomedia.no
Tillitsvalgte fra en rekke fagforeninger og forbund møtte opp til markeringen utenfor Stortinget, som samlet rundt 200 deltagere og til sammen 42 faner. Arrangører var aksjonene Forsvar offentlig pensjon og Rettferdig pensjon – gjenreis AFP i samarbeid med LO i Oslo og LO i Trondheim.
RETTFERDIG PENSJON: Svein Åge Samuelsen fra Rettferdig pensjon - gjenreis AFP, er godt fornøyd med oppmøtet utenfor Stortinget mandag.
Leif Martin Kirknes
Svein Åge Samuelsen fra Rettferdig pensjon - gjenreis AFP innledet fanemarkeringen og introduserte appelantene. Samuelsen er klar på at pensjonsivået for dem som må gi seg tidlig i arbeidslivet må beholdes. Han mener også at det må komme ordninger som gjør at det er mulig å kombinere delvis uføretrygd med AFP.
– Hull som må tettes
Forbundsleder Jan Olav Andersen var en av flere som holdt appell under fanemarkeringen, og la særlig vekt på skjevhetene i AFP-ordningen. Selv om en evaluering før jul i fjor viste at AFP-ordingen fra 2008 har fungert for de fleste, avdekket den også at det er mange hull som må tettes.
Verst har det gått ut over dem ordningen i utgangspunktet var ment for, nemlig de som etter en lang og slitsom yrkeskarriere ikke hadde krefter til å stå lenger enn 62 år.
– Konsekvensene av å ikke stå i arbeid til fylte 62 år er blitt dramatiske, konstaterer Andersen.
FORBEDRET AFP: Markeringen utenfor Stortinget mandag ble holdt for å forsvare prinsippene i dagens offentlige pensjon og en forbedret AFP i privat sektor.
Leif Martin Kirknes
– Flere mister retten
Han kom inn på kampen EL og IT Forbundet førte for tariffavtale og dermed AFP for medlemmene i Umoe IKT, senere Atea, som endte med streik i 2013, en kamp forbundet tapte.
– I dag er det enda flere som mister retten til AFP slik medlemmene i Umoe/Atea opplevde den gang, peker han på.
Andersen sier AFP-ordningen er en ordning mellom partene i arbeidslivet og at EL og IT Forbundet er klare på at de ønsker å tette hullene som er oppstått.
UT I KULDA: EL og ITerne Svenn Åge Johnsen, Geir Aasen og Morten Svendsen tok turen til Løvebakken for å være med på markeringen.
Leif Martin Kirknes
– Fortsetter utviklingen som nå vil folks evne til å spare sjøl være avgjørende for om man som pensjonist får god råd eller ikke, understreker Andersen.
Han mener løsningen må finnes rundt forhandlingsbordet og er villig til å ta en kamp om nødvendig.
– Finner vi ikke løsninger i forhandlinger har vi flere våpen. Våre medlemmer er klare til å ta kampen, sier Andersen.
Til kamp for sliterne
Forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen, understreker at pensjon er et viktig tema for hele fagbevegelsen.
– Det overordnede er at Folketrygden skal være det bærende element i pensjonen. Slik er det ikke i dag. Derfor har fagbevegelsen kjempet både for OTP (Obligatorisk tjenestepensjon red. anm.) og for AFP (avtalefestet pensjon red. anm.). Vi har hatt krav om brede kjønnsnøytrale ordinger og pensjon fra første krone, sier Pedersen. Han mener mange bedrifter har sluppet unna og at selve avtalen den gang i 2008 var god nok. Men på to områder har den ikke fungert tilfredsstillende.
Jan-Egil Pedersen, leder i NNN,
Jan-Erik Østlie
– Mange mister desverre sin AFP sent i yrkeskarrieren, ved at de enten må slutte eller at bedriften blir lagt ned eller solgt. Levealdersjusteringen er blitt dobbel så stor som forutsatt. Og vi snakker her om slitere som ikke har ork til å jobbe etter fylte 62 år, sier Pedersen.
• LO går trolig for samordnet oppgjør
– Utrolig urettferdig
Ingunn Gjerstad, leder i Handel og Kontor, region øst, mener dette lønnsoppgjøret må bli et pensjonsoppgjør.
PENSJONSOPPGJØR: Ingunn Gjerstad, leder i Handel og Kontor, avdeling øst, mener årets lønnsoppgjør må bli et pensjonsoppgjør.
Leif Martin Kirknes
Hun støttes av Karl Ruben Gaasø, leder i Ungdomsutvalget i LO-forbundet IndustriEnergi, som mener pensjonsforliket er et svik mot særlig unge arbeidstakere som må jobbe mye lenger for å kunne opparbeide seg en brukbar pensjon.
– Imens har vi næringslivstoppene, som Statoil-sjef Eldar Sætre, som har et pensjonsfond på 94 mill. kroner. Det er utrolig urettferdig, sier Gaasø, som også kom med en oppfordring til LO-leder Hans Christian Gabrielsen.
URETTFERDIG: Karl Ruben Gaasø, leder i Ungdomsutvalget i IndustriEnergi, trakk frem urettferdigheten i pensjonssystemet.
Leif Martin Kirknes
– Hans Christian, nå har du sjansen til å vise hva vi er verdt som organisasjon. Vi er ikke et OBOS, som tenker mest på forsikringer for medlemmene, vi er en grasrotorganisasjon og vi er klare til kamp for AFP, sier Gaasø.
Inn i tariffoppgjøret
Fra offentlig sektor holdt blant andre Fredrik Oftebro, nestleder i NTL appell. Han viser til at LO og forbundene i offentlig sektor i disse dager er i forhandlinger om offentlige pensjoner.
– Det må brukes penger på folks pensjoner. Vi støtter kampen for å tette hullene i de private pensjonen, og vi tar kampen for de gode pensjonene inn i tariffoppgjøret, sier Oftebro.
APPELL: Hans Lieng fra Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag.
Leif Martin Kirknes
Sonia Tangen, leder i Fagforbundet, avdeling Trondheim, mener det må være et krav at folk skal ha 2/3 av lønna si i pensjon.
– Mange i offentlig sektor har fysisk krevende jobber og vårt krav er at ordninga må bli like god som den er i dag. Pensjon i offentlig sektor er utsatt lønn og vi krever samme økonomiske trygghet som i dag, sier Tangen.
FORSVAR: Sonia Tangen, leder i Fagforbundet, avdeling Trondheim, holdt appell for forsvar av offentlig pensjon.
Leif Martin Kirknes
Åsne Skjelbred Refsdal fra aksjonen Forsvar offentlig pensjon sier vi står i fare for å rigge et pensjonssystem der man som arbeidstaker bærer all risiko.
– Verdien av å stå i arbeid til etter fylte 67 år er blitt utrolig stor. Klasseforskjellene vil øke, frykter Refsdal.
– Vi forventer at våre forhandlere kommer fram til et resultat som gjør at de som må gå av med pensjon ved fylte 62 år også skal ha en pensjon å leve av.
STREAMET: Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, streamet markeringen live på Facebook. Det var mange som benyttet anledningen til å se på, sier han.
Leif Martin Kirknes
EL og IT Forbundets ungdomsleder, Dagfinn Svanøe, var med på markeringen.
Leif Martin Kirknes
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside