JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Nataliya kom til Norge fra Ukraina for 13 år siden. Tirsdag talte hun på Youngstorget

Fagbevegelsen demonstrerte verden over tirsdag ettermiddag.
Nataliya Yeremeyeva holdt appell under Ukraina-markeringen på Youngstorget tirsdag ettermiddag.

Nataliya Yeremeyeva holdt appell under Ukraina-markeringen på Youngstorget tirsdag ettermiddag.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Rundt 1000 kom til fellesarrangementet til LO, YS og Unio på Youngstorget.

Sterkest inntrykk gjorde nok Nataliya Yeremeyeva – selv fra Ukraina og representant for «Den ukrainske forening i Norge».

– Om jeg er sjokkert over invasjonen? Ja, det er jeg. At Russland ville vise muskler overfor verden, overrasker meg ikke. Men jeg hadde aldri trodd at en militær invasjon ville finne sted, sier hun til FriFagbevegelse.

Fra demonstrasjonen på Youngstorget mandag ettermiddag.

Fra demonstrasjonen på Youngstorget mandag ettermiddag.

Jan-Erik Østlie

Vet ikke når det tar slutt

Nataliya har mange kjente tilbake i Ukraina, og moren hennes på 76 år bor fortsatt i landet. Moren er ikke i stand til å gå evakueringslinjen ut av landet. Så hun har valgt å bli, en avgjørelse Nataliya må akseptere.

– Jeg kommer fra Kharkiv, en by med halvannen million innbyggere. Byen er blitt bombet de ti siste dagene. Hva som skjer der nå er veldig usikkert. Skytingen og bombingen fortsetter.

Nå forventes et angrep mot den vestlige delen av Ukraina. Sist søndag var angrepene 20 kilometer fra den polske grensen. Mange ble drept.

– Situasjonen er veldig farlig, og veldig usikker. Vi vet ikke når dette tar slutt, sier hun.

Helsearbeidere i Ukraina: – Vi gjør denne jobben til krigen ender eller til våre liv gjør det

Fra fagbevegelens demonstasjon mot invasjonen i Ukraina mandag ettermiddag.

Fra fagbevegelens demonstasjon mot invasjonen i Ukraina mandag ettermiddag.

Jan-Erik Østlie

– Jeg sover veldig lite

Nataliya er rørt over støtten fra både Norge og resten av verden.

– Støtten betyr enormt mye. Den ukrainske hæren har blitt mye bedre siden 2014, men uten militær støtte fra vestlige land er det vanskelig å stå mot russerne. Vi takker for støtten, men det hadde vært veldig fint om luftrommet kunne bli stengt. Den ukrainske hæren har gjort det bra på bakken i kampen mot stridsvogner og pansrede kjøretøy. Men luftangrep er vår svakhet. Vi håper fortsatt at vestlige land kan stenge luftrommet, sier Nataliya Yeremeyeva

Krigen i hjemlandet går sterkt inn på Nataliya.

– Jeg sover veldig lite. Jeg har vært veldig nervøs helt siden krigen startet, sier hun.

Viktig info: Har du spørsmål om familie og venner på flukt fra Ukraina? Her kan du få svar fra advokat

Ryster og berører

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa i sin appell at vi er her for å vise vår solidaritet med Ukraina og det ukrainske folket.

– Og for å kreve en full stopp og tilbaketrekking i den folkerettsstridige invasjonen. Vi er her for å kreve fred, sa hun.

Hele den internasjonale fagbevegelsen markerte sin støtte til Ukraina, med arrangementer over hele verden. Følsvik var stolt over at en samlet norsk fagbevegelse, både LO, YS og Unio, står bak denne solidaritetsmarkeringen.

– Krigen i Ukraina ryster og berører oss alle dypt. Flere millioner ukrainere har flyktet til andre europeiske land. Tusener er drept, tusener er såret. Mange har sett og opplevd lidelse som vil forfølge dem resten av livet. Vi er her i dag for å vise ukrainske barn, kvinner og menn at vi ser dem. Vi ser at dere står midt oppi deres livs verste mareritt. At dere har flyktet for livet. Og flyktet fra livet dere hadde. Både vi og hele det store norske fellesskapet skal ta godt imot dere som kommer til oss. Og vi skal jobbe sammen for å få en slutt på krigen, sa Følsvik.

Mye delt: Tetiana tok med barna og flyktet fra Ukraina. Hun vet ikke når de får se faren sin igjen

Rundt 1000 mennesker kom til demonstrasjonen på Youngstorget.

Rundt 1000 mennesker kom til demonstrasjonen på Youngstorget.

Jan-Erik Østlie

Uviss fremtid

Ingen vet hvordan Europa ser ut etter krigen. Konsekvensene av krigen kan bli store, ikke minst for både arbeidsplasser, økonomi og velferd.

– Men vi vet at hvis vi holder sammen, kommer vi gjennom dette også. Vi skal holde sammen i fellesskapet i Norge, Europa, på arbeidsplassen, i klasserommet og i nabolagene våre, var budskapet hennes.

Hun la til at det vil kreve mye av alle, men poengterte at det nå ikke er tiden for at noen skal stå alene.

– Nå er tiden for å vise hva som bor i oss når vi står sammen. Vi skal ta det beste vi har lært av tidligere kriser med oss, Bosnia, Syria, årene med pandemi, sa Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Slik hjelper du Ukraina nå: – Send penger til de store hjelpeorganisasjonene, sier LO

Fagbevegelsen samlet

Internasjonal leder i AUF, Hoda Imad, holdt også appell. For henne betyr det mye at fagbevegelsen står sammen skulder ved skulder for Ukraina. Hun syntes også det var veldig fint å få være med å bidra.

– Slik er historien. Når fagbevegelsen står samlet i kampen mot urett og urettferdighet, fascisme spesielt, er det den organiserte fagbevegelsen som vinner fram. Når vi nå også ser at den største russiske fagbevegelsen støtter Putin, betyr det desto mer at norsk fagbevegelse viser hvor den står, sier Hoda Imad til FriFagbevegelse.

AUFs internasjonale leder, Hoda Imad, holdt appell.

AUFs internasjonale leder, Hoda Imad, holdt appell.

Jan-Erik Østlie

Unio-leder Ragnhild Lied var veldig fornøyd med arrangementet.

– Det var musikk, historier, og taler, også fra vanlige folk. Så får vi vist at dette er noe den internasjonale fagbevegelsen står bak. Det er kanskje det viktigste. Den tydelige stemmen som krever at Putin stopper krigen i Ukraina er en kraft som på sikt kan vinne fram, sier Ragnhild Lied til FriFagbevegelse.

I sin appell sa Lied at det er skremmende og nesten ikke til å tro at det er full krig i Europa. Det er et alvorlig angrep på demokratiske rettigheter, først og fremst i Ukraina. Men krigen truer også demokrati og fredelig sameksistens internasjonalt, var hennes budskap.

Unio-leder Ragnhild Lied.

Unio-leder Ragnhild Lied.

Jan-Erik Østlie

Kanskje det sterkeste inntrykket var når Ingebjørg Bratland sang den ukrainske nasjonalsangen, og fikk «følge» av en ukrainer i forsamlingen som sang høyt og klart med. Da kom det noen tårer fra øyekroken til Unio-lederen.

Warning
Annonse
Annonse