JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Her er den nye lønna til kontoransatte

Kontorfunksjonærerne får 8.000 kroner mer i året etter forhandlinger mellom NHO og Handel og Kontor (HK). De tillitsvalgte må kreve mer i lokale forhandlinger, oppfordrer HK-lederen.
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

lene.svenning@lomedia.no

Mandag var det lønns- og arbeidsvilkårene til kontorfunksjonærene som sto på dagsordenen da Handel og Kontor (HK) og NHO møttes til forhandlinger i årets lønnsoppgjør. De ble enige om at de 3.300 HK-medlemmene omfattet av Standardoverenskomsten får et generelt tillegg på 4 kroner i timen – det tilsvarer nærmere 8.000 kroner i året.

Minstelønnssatsene i avtalen ble økt med 3,3 prosent, mellom 4 og 7,90 kroner – det generelle tillegget er inkludert. Lønnsøkningen skal gjelde fra 1. april.

Et mindretall av medlemmene går på minstelønnssatsene, de fleste har høyere lønn. I gjennomsnitt tjener HK-medlemmene på denne tariffavtalen 114,7 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn som er på 524.400 kroner i året. Kontorfunksjonærene jobber i mange ulike bransjer; for eksempel i transportbedrifter som Schenker og DHK, i ulike organisasjoner og i drosjeselskap.

Mer i vente

HK stilte krav om økt kjøpekraft i tråd med resultatet i det såkalte frontfaget – lønnsoppgjøret for industrifunksjonærene.

Og det fikk de: 3,7 prosent lønnsøkning. Men det inkluderer også forventet resultat av lokale forhandlinger på bedriftene.

– Nå må de tillitsvalgte sette seg ned og gjennomføre lokale forhandlinger. Her finnes det ikke en fasit på resultatet, det kan bli 2 eller 15 kroner mer i timen, det vil variere i tråd med bedriftens bæreevne og framtidsutsikter, sier Beckham.

Debatt: «Nesten 400.000 nordmenn jobber i varehandelen, men mangler beskyttelse»

Null-null

HK stilte også krav om bestemmelser om bruk av hjemmekontor, om kompetanseheving og om innflytelse over hvordan bedriftene skal bidra til det grønne skiftet. Men her fikk HK ikke gjennomslag, forteller en skuffet Beckham.

Men heller ikke NHO fikk igjennom sine krav til endringer i teksten i tariffavtalen. Ifølge Beckham ville NHO blant annet fjerne bestemmelser om normalarbeidsdagen. Det satte HK en stopper for.

NHO er fornøyde

– Vi er fornøyde med å ha gjennomført gode og konstruktive forhandlinger innenfor frontfagets rammer.

Det sier arbeidsgivernes forhandlingsleder Hilde Marie Martinsen.

Hun kjenner seg ikke igjen i HKs beskrivelse av forhandlingene.

– Jeg vil ikke gå inn i de konkrete kravene, annet enn at vi tok opp utfordringer med overenskomsten som våre medlemmer synes er vanskelig, sier hun.

Mye lest: De siste årene har Hege vært sykmeldt i lengre perioder. Det har straffet seg

Utvalg

I tariffoppgjøret i 2020 ble HK og NHO enige om å sette ned to utvalg; ett som skal se på lønnssystemet i avtalen, og ett som skal se på bestemmelser om kompetanseheving. Nå er partene enige om at utvalgene skal fortsette sitt arbeid, opplyser HK-lederen.

Siste ord er ikke sagt. Nå skal medlemmene som er omfattet av denne tariffavtalen felle sin dom over forhandlingsresultatet gjennom en uravstemning. Fristen for å stemme er mandag 23. mai.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse