Bensinstasjon
Mange har opplevd «utrygge hendelser» aleine på jobb
– Når det er så viktig for eierne å holde bensinstasjonen åpen om natta, burde de kunne bruke penger på en ekstra person.
Mange ansatte på bensinstasjon har opplevd ubehagelige ting aleine på natta.
Martin Guttormsen Slørdal
herman@lomedia.no
lene@lomedia.no
Hele 44 prosent av de ansatte på bensinstasjoner sier de har opplevd særlig utrygge hendelser mens de var på jobb aleine, ifølge en ny undersøkelse fra Tankesmien Agenda.
HK-Nytt har tidligere skrevet om bensinstasjonsansatte som har blitt trakassert og trua på jobb. Arbeid aleine og på natta får mye skyld for problemet.
Rusa kunder og vold er gjentakende temaer når de ansatte blir bedt om å fortelle mer om hendelsene.
Debatt: Kor mykje skal ein eigentleg tåle på jobb?
Ensomt nattarbeid
Nesten halvparten av de som svarte hadde altså opplevd særlig utrygge hendelser på jobb aleine, ifølge Agenda. Samtidig svarer nesten halvparten – 45 prosent – at de er aleine på jobb hver dag.
Halvparten av de som svarte jobba aleine på natta noen ganger i uka eller oftere.
Nattarbeid er arbeid mellom klokka 21 og 06, ifølge arbeidsmiljøloven.
Fafo har også gjennomført en undersøkelse blant HKs medlemmer i varehandelen. Denne viste at hele 71 prosent av ansatte på kiosker og bensinstasjoner jobber mellom 21 og 06.
Lav grad av organisering
– Dette er en del av arbeidslivet med store utfordringer som ikke har fått så mye oppmerksomhet, sier Trine Østereng, som er rådgiver i Agenda og har skrevet notatet for HK på bakgrunn av undersøkelsen.
Til notatet har hun også intervjua flere HK-tillitsvalgte på bensinstasjon.
– Det er klart at mange har stått i mange utrygge situasjoner. Det er særlig når folk jobber aleine på natta disse skjer, sier Østereng.
Rådgiver i Tankesmien Agenda, Trine Østereng.
Brian Cliff Olguin
Hun tror flere av problemene kan løses ved å ha flere på jobb.
– Når det er så viktig for eierne å holde bensinstasjonen åpen om natta, burde de kunne bruke penger på en ekstra person.
Østereng tror en av de store utfordringene i denne bransjen, er at veldig få arbeidstakere er organiserte. Det er rundt 10.000 ansatte på norske bensinstasjoner. Kun rundt 350 er organisert i HK.
Dette er en av grunnene til at lønna og tillegga er lavere på bensinstasjon enn i butikk, erkjenner HK.
Lønn: Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig
Ikke nødvendig med nattåpent
Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet og tidligere HK-leder, Trine Lise Sundnes, mener det slett ikke er nødvendig at bensinstasjoner holder åpent om natta.
– Bensinstasjoner har fått lov til å holde døgnåpent fordi det har vært viktig å ha tilgang til bensin, olje og verkstedtjenester. Men du kan betale for bensin med kort, det samme gjelder for lading av elbiler, sier Sundnes.
– Og har du behov for en sandwich eller annet, kan du få det på en automat. Tida for at det er nødvendig å holde bensinstasjoner åpne om natta, er forbi, legger hun til.
Sundnes mener man må ta i bruk tilgjengelig teknologi, for eksempel vareautomater, slik at bensinstasjonene kan være ubemanna om natta.
Aktuelt: Butikkansatte må fremdeles jobbe om natta
Opp til regjeringa og Stortinget
I utgangspunktet er nattarbeid ulovlig. Men det kan tillates hvis «arbeidets art gjør det nødvendig». Varehandelen er unntatt forbudet.
I forrige uke la et utvalg fram sine forslag til endringer i lovverket om natt- og aleinearbeid i varehandelen, på bestilling fra regjeringa.
Utvalget konkluderte med at det trengs en strengere praksis rundt nattarbeid i varehandelen.
Det foreslår blant annet at:
• Arbeidsgiver må konkret vurdere om nattarbeid er nødvendig, med de ansattes arbeidsmiljø og helse som viktige faktorer.
• Arbeidstilsynet må styrkes og de må gjøre flere tilsyn i varehandelen.
• Alle forslaga kan du lese her
HK-leder Christopher Beckham og Negotia-nestleder Trond Vegard Sæle, mener at utvalget de selv satt i ikke gikk langt nok. De foreslo å innføre regionale verneombud i varehandelen, noe som allerede finnes i blant annet bygg- og anleggsbransjen. Dette fikk de ikke flertall for i utvalget.
– Dette svarer ikke ut HKs mål, men det var så langt vi klarte å komme i utvalget, sa Beckham til HK-Nytt forrige uke.
Hvilke forslag som faktisk blir innført, er opp til regjeringa og stortingspolitikerne. Nå skal utvalgets forslag ut på høring.
Vil ha verneombud
Ap-politiker Sundnes mener utvalget kommer med mange gode og fornuftige forslag til innstramminger.
– Vi vil gjennomgå rapporten veldig nøye og se på hvordan utvalgets forslag kan bli virkelighet, sier hun.
Sundnes støtter også dissensen fra arbeidstakerorganisasjonene om regionale verneombud:
– Regionale verneombud har vært avgjørende i for eksempel anleggsbransjen. Tilsvarende bør innføres i varehandelen. Jeg kommer til å gå i bresjen for regionale verneombud i denne bransjen.
Ap-politikeren sier hun allerede har tatt dette opp med statsminister Jonas Gahr Støre og er «trygg på at gode forslag følges opp».
– Jeg vil henge på arbeidsminister Tonje Brenna som en klegg. Det er vesentlig å få ryddet opp i dette, slik at arbeidsfolk får en så god hverdag som mulig, avslutter Sundnes.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.