Lønnsoppgjør
Ingen streik for ansatte i arbeiderbevegelsen: Slik blir den nye lønna
HK-medlemmer i LO, Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund kan gå på jobb som vanlig.
ENIGE: HK-leder Christopher Beckham, mekler Nils Ole Bay og AAF-direktør Knut Nordby. Bildet ble tatt da meklingen startet tirsdag morgen.
Herman Bjørnson Hagen
lene@lomedia.no
Handel og Kontor (HK) og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) ble natt til torsdag enige i lønnsoppgjøret i arbeiderbevegelsen.
Det vil si for de ansatte i LO, LO-forbundene, flere fagforeninger, Arbeiderpartiet, SV, Rødt og deres ungdomspartier, i tillegg til ulike organisasjoner.
Dermed kan de 266 HK-medlemmene i LO, Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund, som hadde forberedt seg på streik fra torsdag morgen, pakke sammen streikevestene sine og gå på jobb som vanlig.
HK og AAF har blitt enige om lønnsøkning i tråd med frontfagets ramme, heter det i møteboka fra Riksmekleren.
• De ansatte på de laveste lønnstrinnene, fra lønnstrinn 28 til og med lønnstrinn 55, får en lønnsøkning på 27.500 kroner. Disse trinnene strekker seg fra 427.000 kroner i året til 685.000 – før dette lønnsoppgjøret. Det går fram av lønnstabellen fra 1. mai 2023 på på AAFs nettside.
• De på lønnstrinn 56 til og med 74 får en lønnsøkning på 4 prosent. Disse trinnene strekker seg fra 697.000 til 992.000 kroner i året.
• De som ligger på lønnstrinn 75 og oppover – fra 1.011.000 kroner i året – får 40.000 kroner mer.
Justeringene gjelder fra 1. mai.
Lønnsoppgjøret gjelder om lag 1.300 HK-medlemmer.
Garantilønnsordning
Da HK brøt forhandlingene 23. oktober var hovedårsaken, i følge forbundet, at AAF ønsket å fjerne en garantilønnsbestemmelse i tariffavtalen. Bestemmelsen sikrer at de ansatte ikke får en dårligere lønnsvekst enn i staten.
HK-leder Christopher Beckham var før meklingen tydelig på at om arbeidsgiverne ikke ga seg i dette spørsmålet, ville han ta medlemmene sine ut i streik.
Partene har blitt enige om å sette ned et utvalg som skal se på garantiordningens historikk og hvordan den skal fungere framover. Utvalget skal være ferdig innen mellomoppgjøret i 2025.
Bakgrunn: Frykter at ansatte i fagbevegelsen kan få dårligere lønn
Det er også satt ned et annet utvalg. Det skal se hvordan tariffavtalen kan styrkes og videreutvikles. Utvalget skal også vurdere tiltak og samarbeidsformer som skal sikre organisasjonene høy oppslutning og organisasjonsgrad.
Utvalget skal være ferdig innen sommeren 2026.
Medlemmene bestemmer
Nå skal medlemmene som er omfattet av denne tariffavtalen avgjøre om de godtar resultatet av meklingen.
Det skal de gjøre gjennom en uravstemning. Fristen å delta i den er 28. november.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.