JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stråling og el-overfølsomhet

Lærere frykter helseskadelig stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp

Etter å ha opplevd helseplager vil flere lærere ved Eide ungdomsskole fjerne basestasjonen fra taket til skolen.
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

sidsel@lomedia.no

– Vi følte at vi ble lyttet til og at de kom oss i møte, sier lærer ved Eide ungdomsskole og verneombud Stig Rune Lothe etter møtet.

Tirsdag 7. mars møtte personalsjef i Hustadvika kommune, Borghild Hjellnes, de fire lærerne ved den lokale ungdomsskolen som har meldt om helseplager, etter at det i fjor ble satt opp en basestasjon med tre mobilantenner på taket.

Det primære ønsket til de fire lærerne som har meldt om stråleplager er at antennene flyttes til et annet sted.

– Personalsjefen svarte at hun ikke har myndighet til å beslutte at antennene skal flyttes, sier han.

I etterkant av møtet har han og plasstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad, sendt et nytt skriv til ordføreren i kommunen og kommunestyret.

Bakgrunn: Lærere frykter helseskadelig stråling: Krever at mobilantennene på skoletaket fjernes

Saken har tidligere i år vært et tema i kommunestyret etter at de ansatte sendte et skriv til alle representantene i kommunestyret.

– Da fikk kommunestyret høre om saken fra kommunedirektøren. Vi synes politikerne også bør få høre hvordan vi som er ansatt ser på saken, og vi ville vente til etter møtet med personalsjefen, sier Lothe.

Ber ordføreren og kommunestyret om hjelp

I et nytt skriv til ordføreren og kommunestyret beskriver Svein Olav Farstad og verneombud Stig Rune Lothe møtet med personalsjefen som «positivt ladet», med mål om å hjelpe dem som har plager og som har hatt det siden august i fjor.

Det går også fram av skrivet at de fortsatt bare ser en løsning på saken, nemlig fjerning eller flytting av basestasjonen. De peker på den nye Eide brannstasjon som et aktuelt sted å flytte basestasjonen til og viser til at den ligger cirka en og en halv kilometer fra skolen i luftlinje.

Andre tiltak som ble diskutert på møtet var karbonmaling som skal virke skjermende på stråling.

Det er særlig i personalrommet det kan være aktuelt. Personalrommet er mer utsatt når det gjelder stråling enn klasserommene, ifølge skolens verneombud.

Men skjermingstiltak ble nevnt særlig for det rommet siden det er viktig for de berørte å kunne være sosiale med kollegene sine i pausene, opplyser han.

Voldsutsatt Oslo-lærer: – Jeg ville jo ikke være noen «dramaqueen» heller

Andre mulige tiltak som ble diskutert var bruk av mobiltelefonhotell, å slå av alle mobiltelefoner og å slå av Wifi når de ikke er i bruk, i tillegg til karbonmaling.

– Er det å flytte ansatte som er berørt til andre arbeidsplasser en løsning dere vil kunne vurdere?

– Ingen av de fire lærerne det gjelder ønsker å bytte arbeidsplass. Men dersom antennene ikke blir fjernet eller tiltak for skjerming ikke virker hundre prosent, så kan det tenkes at helseplagene blir for store. Da kan det hende at noen ikke ser annet alternativ, sier verneombud Stig Rune Lothe.

Tiltakene som diskuteres gjelder bare ansatte ved Eide ungdomsskole.

– Det har ikke kommet noen avviksmeldinger til kommunen fra ansatte ved Eide barneskole som ligger like ved. Men hva om det skjer i framtida, spør Lothe.

Han legger til at plasstillitsvalgt for Fagforbundet, etter at saken nå er mer belyst, vil fremme bekymring for alle som må jobbe i nærheten av basestasjonen, ansatte som elever. 

Etter streiken: Lærerlønna fortsatt ikke avgjort – blir bestemt i midten av februar

– Jeg tar de ansattes opplevelser på alvor

– Jeg har ingen myndighet til å gjøre noe med antennene, sier personalsjef Borghild Hjellnes til I skolen etter møtet.

Hun viser til at kommunen har inngått kontrakt med mobilselskapet Ice om plassering av antennene, og at stråleverdiene ifølge målinger er godt innenfor de norske grenseverdier.

Det er noe kommunen også har fått bekreftet fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Personalsjefen forteller at hun ønsker å få løste problemet, både av hensyn til de fire lærerne som er berørt og av hensyn til det psykososiale miljøet på skolen.

I løpet av møtet med henne har de ansatte fortalt om sine opplevelser av helseproblemer.

– Jeg tar de ansattes opplevelser på alvor. Det de opplever er reelt, og jeg er opptatt av å lytte til hvordan de opplever situasjonen, sier personalsjef Borghild Hjellnes.

– Det er min rolle å ivareta de ansatte i forhold til arbeidsmiljøloven, understreker hun.

– Er det aktuelt å flytte ansatte til stillinger andre steder i kommunen mot deres vilje?

– Jeg orienterte på møtet om at dersom vi ikke kommer fram til løsninger internt, så vil vi kunne gjennomføre andre tiltak som mulig utprøving på annet arbeidssted eller overføring til annet arbeidssted, dersom utprøving ikke har ført fram basert på frivillighet, sier Hjellnes.

Hun er kjent med at presseomtale av saken har ført til harselering av de berørte lærerne på sosiale medier. Det har blant annet skjedd i Facebook-gruppa «Status lærere».

– Jeg følger ikke de aktuelle gruppene på sosiale medier selv, men jeg har hørt at det har vært tilfeller av at det har vært lagt ut innlegg med latterliggjøring. Det synes jeg ikke er ok. Vi må kunne ha en meningsutveksling, og være uenige uten å latterliggjøre dem vi er uenige med, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse