JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2021:

Lokale forhandlinger for lærere i Dønna, Sunndal og Ålesund gikk til brudd: – Lærerne er lønnstapere – også i lokale oppgjør, sier SL-nestlederen

Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund (SL) stusser på at kommuner som sliter med rekruttering av lærere, ikke er villige til å strekke seg lenger i lokale forhandlinger. Han representerer SL i forhandlingene med KS etter brudd i lokale oppgjør i kommunene Dønna, Sunndal og Ålesund.
LOKALE FORHANDLINGER: – Lærerne er lønnstapere ikke bare i sentrale oppgjør men også i lokale oppgjør, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe.

LOKALE FORHANDLINGER: – Lærerne er lønnstapere ikke bare i sentrale oppgjør men også i lokale oppgjør, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe.

Rino Skarpnord

sidsel.valum@lomedia.no

Én prosent av ramma i årets mellomoppgjør ble avsatt til lokale forhandlinger, som er noe Skolenes landsforbund (SL) var skuffet over. Forbundet ønsker at all lønn skal forhandles sentralt. Nå har de fleste kommunalt og fylkeskommunalt ansatte kommet i havn med lokale forhandlinger.

Ifølge første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL ble det brudd i cirka 25 kommuner i landet og av dem har SL gått til brudd i de tre kommunene Dønna, Sunndal og Ålesund.

Fikk du med deg denne? Lærere i Ålesund fikk kutt i lønna ved kommunesammenslåing – nå får de alt tilbakebetalt (juni 21)

Mer til barnehageansatte og sykepleiere

– Vi merker oss at til og med kommuner som sliter med å rekruttere lærere, ikke er villige til å strekke seg i de lokale forhandlingene, sier Holthe, som spesielt trekker fram Sunndal kommune som la fram et tilbud på stusslige 0,35 prosent og ikke var villig til å gi mer.

– Sunndal har problemer med å skaffe nok lærere, derfor forundrer det oss, sier Holthe.

Både i Sunndal og i andre kommuner SL forhandler i, er det andre yrkesgrupper blant offentlige ansatte som får mest i lokale oppgjør, som barnehagepedagoger og sykepleiere.

– Kommunene gir mer til sykepleierne fordi de vil rekruttere sykepleiere. Men hva med lærermangelen som er mange steder? spør første nestleder i SL.

Bruken av Visma som forhandlingssystem har i tillegg skapt utfordringer i forhandlingene. I Sunndal måtte SL etterlyse tilgang til Visma for å få oversikt over medlemmene. Også i Dønna har SL-tillitsvalgte fortalt om utfordringer ved bruken av Visma i forhandlingene.

Jon Oddvar Holthe legger til at det er flere grunner til at SL har gått til brudd i Sunndal og Dønna og at forbundet mener det har vært ført en dårlig forhandlingsskikk i disse kommunene.

Også Utdanningsforbundet har gått til brudd i Sunndal og Dønna og de to forbundene har nå samtaler om den videre gangen i forhandlingene med KS.

Også i Ålesund kommune har SL gått til brudd i de lokale lønnsforhandlingene. Der er bakgrunnen en litt annen enn i Dønna og Sunndal; SL mener det ikke er riktig å bruke lokal pott til såkalte «harmoniseringstiltak» i forbindelse med sammenslåingen av de tidligere kommunene Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund til nye Ålesund kommune fra og med 1. januar 2020.

Dersom ikke SL kommer til enighet med KS sentralt, går oppgjøret videre til Riksmekleren. Det skjer trolig ikke før etter jul.

Ingen brudd for SL i fylkene

Det er ikke meldt om brudd i de lokale forhandlingene mellom SL og fylkeskommunene.

– De lokale forhandlingene kom litt som julekvelden på kjerringa, med kommunikasjon alle veier som var uklar og rotete. Likevel opplevde vi i forhandlingsdelegasjonen tross alt konstruktive møteplasser og godt samarbeid for å dra et ok resultat i land, sier hovedtillitsvalgt Njål Vigleik Grene-Johnsen i SL Viken.

– Vi er glade for store deler av kapittel fem og fire og deler av tre ble møtt på vår lønnspolitikk og flatt kronetillegg. Våre lavest gasjerte fikk større uttelling i kapittel fire enn Utdanningsforbundet. Jeg mener arbeidsgiver kom oss i møte i store deler av lønnsoppgjøret, sier Grene-Johnsen.

– En av de rotete tingene som skjedde, var den statusen for lønnssamtalene som skulle finne sted på skolene som noen rektorer tolka som at de var at ferdigforhandla. Det var litt uheldig og viser godt hvorfor SL er imot lokale forhandlinger. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse