JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere topp-politiker vil ha unge eldre i arbeid

– Altfor mange 60-åringer slutter å jobbe

Tidligere topp-politiker Kirsti Kolle Grøndahl mener det er viktigere at 60-åringer er i arbeid, enn at 70-åringer fortsatt skal være yrkesaktive.
MENER AFP-ORDNINGEN ER OVERBRUKT: Kirsti Kolle Grøndahl leder Arbeiderpartiets eldreutvalg.

MENER AFP-ORDNINGEN ER OVERBRUKT: Kirsti Kolle Grøndahl leder Arbeiderpartiets eldreutvalg.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Hvis man mener at 70-åringene skal være i jobb, bør i hvert fall 60-åringene være det. En må starte med de som tidligst slutter å jobbe. Mange som er i begynnelsen av 60-årene som slutter å jobbe, kunne fortsatt vært i jobb, sier Kirsti Kolle Grøndahl til LO-Aktuelt.

Hun leder Arbeiderpartiets eldreutvalg. Som Norges første kvinnelige stortingspresident, tidligere kirke- og undervisningsminister, tidligere utviklingsminister i regjeringen Brundtland og senere Fylkesmann i Buskerud, har hun et langt liv bak seg i politikken. Nå er hun altså eldrepolitiker. Hun presiserer at hun ikke har noe som helst imot at 70-åringer jobber.

– Hvis 70-åringene ønsker å jobbe, må de gjerne gjøre det. Men jeg er ikke så opptatt av at det må være en rettighet. Jeg synes det er langt verre at gruppen som er 10 år yngre slutter å jobbe, sier hun.

Støres eldrepakke: – Det jeg legger fram kommer utvilsomt til å koste

AFP-ordningen

Ordningen med Avtalefestet Pensjon (AFP) er naturlig nok en medvirkende årsak til at mange slutter i jobben sin i en alder som kalles «yngre eldre».

Kolle Grøndahl vil imidlertid ikke begi seg ut på en debatt om ordningen.

– Jeg vil på ingen måte kritisere AFP-ordningen slik den var ment å fungere. Ordningen ble til for å bistå de i arbeidslivet som ble slitne på grunn av harde jobber. Dette har endret seg de senere årene. Jeg vil vel kanskje si at ordningen i dag blir overbrukt.

Denne uken var hun med på å presentere Arbeiderpartiets plan for en trygg eldreomsorg, som leder i partiets eldreråd. Hun håper imidlertid det er en god stund til hun trenger tjenestene som Jonas Gahr Støre snakket om da Ap-lederen la fram partiets nye eldresatsing.

• Følg oss på Facebook

– Det partiet nå har lagt fram er en moderne eldrepolitikk. Man skal utsette tidspunktet for når man trenger disse tjenestene så mye som mulig. Det betyr at befolkningen som er «unge eldre og oppegående» fortsatt skal være oppegående, sier Kolle Grøndahl.

Hun mener det er snakk om et folkehelsespørsmål.

– Aktivitet er det aller viktigste. Det vi er bekymret for, er ensomhet. Det blir stadig flere ensomme mennesker. Da er det ikke så lett å være aktive. Stortinget kan vedta noen overordnede mål, men det er i kommunene det skjer. Og det er der eldre vil være sjef i sitt eget liv, drive planlegging av eget liv og ha sine sosiale rammebetingelser, mener Kirsti Kolle Grøndahl.

Framskrivinger utført av Statistisk sentralbyrå viser at antall personer over 65 år vil være dobbelt så høyt som i dag, når vi kommer til år 2100.

Andelen som er 80 år og eldre vil øke fra 4,5 prosent til 11,7 prosent - fra 221.000 til 904.000 personer.

– Større og større grupper skal forsørges av en mindre og mindre gruppe. Det er derfor et samfunnsøkonomisk spørsmål om hvem som skal betale for fellesskapet. Derfor er jeg opptatt av at man i stedet for å være så opptatt av at 70-åringer skal være i arbeid, må fokusere på at 60-åringer i stedet skal stå i jobb.

Få nyhetsbrevet vårt

Blir utnyttet

LO-sekretær Trude Tinnlund mener AFP-ordningen fortsatt har sin berettigelse, men mener noe av problemet er at arbeidsgiveren utnytter ordningen ved å legge press på ansatte.

– AFP-ordningen er ment for at ansatte skal kunne avslutte sitt yrkesaktive liv med verdighet. Alternativet for mange vil, være å bli sykmeldt eller gå av med uførepensjon. Det er også arbeidsgivere som bruker ordningen bevisst i en nedbemanningsprosess og nærmest presser folk ut av arbeidslivet. Når det er sagt, er også LO opptatt av at de som har mulighet for det kan stå lenger i jobb, sier Trude Tinnlund i en kommentar til LO-Aktuelt.

Ap vil la studenter bo på sykehjem 

Vil skrote AFP-ordningen

Norge har verdens lykkeligste og mest velstående pensjonister, ifølge rapport

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse