JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den europeiske fagbevegelsen vil stoppe milliardavtalen med Tyrkia

– Galskap at en diktator skal ha ansvaret for flyktningene

Han mener avtalen EU-landene har gjort med Tyrkia rett og slett er en skam.
KLAR TALE: Den mektige lederen for europeisk fagbevegelse, Luca Visentini, legger ikke fingrene mellom, når han i et eksklusivt intervju med LO-Aktuelt, sier at Europa overlater de syriske flyktningene til diktatoren Erdogan i Tyrkia. Det vil han ha slutt på.

KLAR TALE: Den mektige lederen for europeisk fagbevegelse, Luca Visentini, legger ikke fingrene mellom, når han i et eksklusivt intervju med LO-Aktuelt, sier at Europa overlater de syriske flyktningene til diktatoren Erdogan i Tyrkia. Det vil han ha slutt på.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

sissel@lomedia.no

– Tre millioner flyktninger fra Syria er innestengt i teltleire i Tyrkia, nær grensen til Syria. Tyrkia mottar mer enn seks milliarder euro for å hindre flyktningene å komme videre. Dette er en veldig idiotisk avtale. For det første er det et humanitært problem. Veldig mange mennesker samles på et lite område. Det andre problemet er at vi gir penger til en diktator. Det er ikke akseptabelt, sier Luca Visentini til LO-Aktuelt.

EUs nye problem: Tyrkia

– Vi snakker om et land med en diktator som har sparket 100.000 arbeidere fra sine stillinger i offentlig sektor eller andre jobber. Å gjøre en slik avtale med Tyrkia er rett og slett en skam, mener han.

– Det er mer enn 65 millioner flyktninger i verden. Europa har hittil tatt imot én million. Det er helt absurd. Vi kan ikke fortsette slik. Det er ikke seriøst, sier generalsekretæren.

Få nyhetsbrevet vårt

Fagforeningstopp

Italienske Luca Visentini er leder for en samlet europeisk fagbevegelse, Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS). LO, Unio og YS er alle norske medlemsorganisasjoner.

Visentini krever at Europa-kommisjonen må ta grep for å gjøre noe med verdens største humanitære katastrofe.

– Europakommisjonen må raskest mulig revurdere avtalen, som i praksis hindrer tre millioner syriske flyktninger å komme seg videre ut i Europa, sier han i klartekst.

Visentini mener grensene må åpnes og flyktningene fordeles over hele Europa.

– Hvis Europa tar inn fem millioner flyktninger fra Syria, utgjør det én prosent av befolkningen i Europa. Og da hadde vi løst hele Syria-problemet. Hvis hvert land, hver by og hver region deler på dette er det fullt gjennomførbart. Det burde ikke være noe problem i det hele tatt, sier Luca Visentini til LO-Aktuelt.

Eirik Nilsen var innvandringsmotstander. Nå vil han gå i fengsel for sin rett til å hjelpe flyktninger

Europakommisjonen, som er EUs øverste organ og som ledes av mektige Jean-Claude Juncker, var opprinnelig enig om at Syria-flyktningene skulle fordeles over hele Europa. Bare Tyskland, Sverige, Italia og Hellas responderte. Tyskland har alene tatt inn 700 000 flyktninger. Frankrike har tatt imot 90 og Spania 19 flyktninger fra Syria.

– Det er fullstendig uakseptabelt, understeker Visentini.

Luca Visentini ble valgt som øverste leder for DEFS i oktober i fjor. Onsdag og torsdag denne uken var representanter fra hele Europa samlet til såkalt styremøte ved hovedkvarteret i Brussel. Den italienske fagforeningstoppen snakker engasjert om flyktningkrisen på sitt eget kontor.

Han skyter gjerne fra hofta mot de norske myndighetene også.

– Norge er ikke forpliktet av EUs avtale, men burde hjulpet til på frivillig basis med å hente flyktninger til landet. Det er meningsløst å argumentere med at man heller skal hjelpe flyktningene der de er. Hvor skal det skje? Skal de sendes tilbake til et krigsherjet land for å dø? De er jaget fra alle kanter. Skal enda flere millioner settes i en teltleir i Tyrkia eller skal Hellas alene redde flere millioner flyktninger. Et land som ikke har penger til å betale pensjon til sine egne, poengterer han.

– Det er helt urealistisk, legger han til.

Sammen mot nøden og nazistene

Fire ansvarlige land

Visentini mener Europakommisjonen forsøkte å løse flyktningproblemet på en rettferdig måte. Opprinnelig skulle hvert enkelt land ta sitt ansvar. Problemet er at bare fire nasjoner responderte. Bare Tyskland, Sverige, Italia og Hellas tok inn flyktninger i et større antall. Det skjedde før Balkan-ruten ble blokkert og avtalen med Tyrkia kom i stand.

Det sier seg selv at fire land ikke kan ta til seg fem millioner flyktninger fra Syria.Skylden for avtalen med Tyrkia legger Visentini på alle land i Europa, med unntak av de fire som tok ansvar for situasjonen.

– Da vi hadde Balkan-krigen på 90-tallet ønsket Europa mer enn 2,5 millioner mennesker velkommen på få år. Det taklet Europa bra. Det viser at det ikke på noen måte er umulig å ta imot Syria-flyktningene nå, og vi har en plikt til å gjøre det. I tillegg til det humanitære perspektivet, vil det også gi en økonomisk gevinst. Hvis vi klarer å integrere flyktningene, blir inntektene dobbelt så store som utgiftene. Det vil hjelpe oss til å opprettholde vår velferd på sikt, sier den itailenske fagforeningstoppen Luca Visentini.

– Terror og flyktninger utfordrer tryggheten

Arbeidsledigheten synker blant innvandrere

Faisa lærer norsk i lynfart i praksis på Ikea

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse