JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneoppgjøret

Ansatte i kommunene skal få ekstra lønnsløft, lover LO-toppene

Streiken i privat sektor er over. Nå skal Fagforbundets leder, Mette Nord, sørge for å løfte de lavtlønte i kommunene.
– Vi må sikre at de lavest lønnede også får sin andel av verdiskapningen. Som vi gjorde i privat sektor, sier Mette Nord (i midten), støttet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

– Vi må sikre at de lavest lønnede også får sin andel av verdiskapningen. Som vi gjorde i privat sektor, sier Mette Nord (i midten), støttet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO er samlet til representantskapsmøte i Bergen. Der skal mellomoppgjøret som nettopp er ferdig meklet, stemmes over.

Det er liten tvil om hvordan det ender. LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, og Fagforbundets leder, Mette Nord, har nemlig fulgt opp kravet fra representantskapet, og bidratt til å løfte de lavtlønte i privat sektor gjennom den fire dager lange streiken.

Nå går stafettpinnen videre til de kommuneansatte.

– Nå skal vi løfte de lavtlønte i kommunene, er den klare meldingen fra de tre.

Sjekk oversikten: Dette er den vanligste lønna i Norge

Varslet krav

Allerede før oppgjøret i privat sektor, varslet LO-leder Peggy Hessen Følsvik at én gruppe skal få mer enn andre i vårens oppgjør. Nemlig de ansatte i landets kommuner.

– Det har vi vært enige om hele tiden. Denne gangen skal de som er omfattet av KS-avtalen, få litt mer enn rammen fra frontfagsoppgjøret, fordi de har blitt hengende etter de tre siste årene. Det vil si: De har holdt rammen, mens de andre har gått over rammen. Så nå er det deres tur, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Det kan ikke være slik at de ansatte i privat sektor skal dra de andre fra år etter år. Det øker ulikhetene i samfunnet og undergraver frontfagsmodellen, mener Følsvik.

– Dette har det vært bred enighet om i Sekretariatet hele veien, poengterer hun.

– Hvordan skal det skje?

– Det må skje gjennom forhandlingene, svarer LO-lederen.

Mens «sjefen» for de kommuneansatte, forbundsleder Mette Nord, skyter inn:

– Hvor mange promiller vi snakker om, kan jeg ikke si her og nå.

Forskjellene øker: De som tjener minst, har dårligst lønnsvekst

– Du kan ikke handle for prosenter

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener det er to årsaker til at lavtlønte i kommunen nå trenger et ekstra løft.

– Kommuneansatte har vært lojale til det som har vært frontfagsrammen de siste årene. Da fortjener de minst den samme lønnsutviklingen som andre har hatt. En annen grunn til det er legitimiteten til frontfaget. Skal den stå seg over tid, må det også gjelde for alle, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Lærerne og sykepleierne vil si det samme?

– Men de har jo fått mer enn de lavtlønte de siste årene, svarer Eggum.

– Og mange av de er jo kommunalt ansatte. Vi skal forhandle for hele gruppen. Så når vi sier at rammen i oppgjøret skal opp, omfatter det alle. Men profilen i LO-NHO-oppgjøret er en veldig tydelig lavlønnsprofil. Den tar vi med oss inn i kommuneoppgjøret. Der ligger det et løfte om å heve hele laget. Vi må sikre at de lavest lønnede også får sin andel av verdiskapningen. Som vi gjorde i privat sektor, sier Mette Nord.

– Hvor går grensa for å være lavtlønnet?

– Det får vi komme tilbake til, svarer Mette Nord.

– Vi snakker kroner, ikke prosenter. Du kan ikke gå på butikken og handle for prosenter. Ikke for en promille heller. Vi snakker kroner. Melka koster det samme for en kommuneansatte som en direktør. Men atskillig mer i prosenter for de kommuneansatte, sier de tre.

Les mer: Sjekk om lønna di er lav nok – du kan få ekstra penger

Krevende oppgjør

KS hadde pressebrifing om forhandlingene tirsdag. Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, er forberedt på det han kaller «særdeles krevende forhandlinger».

– Alle har sett at LO og Unio er opptatt av at kommunal sektor skal prioriteres. Vi forstår det slik at en prioritering betyr at noen skal ha litt mer enn alle andre. Så det er et krevende bilde vi går inn i, sa Gangsø.

Han er forberedt på at LO kommer til å kreve en lavlønnsprofil. Og at det samtidig kommer et krav om å ta igjen andre grupper i lønnsutviklingen. For eksempel har sykepleiere og akademikere rykket fra det siste året.

KS møter fire hovedsammenslutninger: LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne. De representerer igjen 40 ulike fagforbund, fordelt på nesten 100 ulike yrkeskategorier. De er ofte uenige om innretningen på oppgjøret. En av utfordringene er blant annet om høytlønte grupper som lærere skal prioriteres.

Kommentar: «Lønnsoppgjørene i offentlig sektor blir svært krevende»

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse