JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndag blir det takkegudstjeneste for arbeidsfolk som stod på under pandemien

Trefoldighet menighet i Arendal vil arrangere en takkegudstjeneste den 31. oktober. Yrkesgrupper som har gitt ekstra mye i korona-tiden, vil delta.
SPENTE: HKerne Maren Myhre og Wenche Margrete Eriksen har planlagt takkegudstjenesten sammen med sokneprest Echard Graune.

SPENTE: HKerne Maren Myhre og Wenche Margrete Eriksen har planlagt takkegudstjenesten sammen med sokneprest Echard Graune.

Eva Kylland

Sokneprest Eckhard Graune tenkte på det allerede i fjor sommer, at de måtte få til en takkemarkering i Trefoldighetskirken.

– Jeg møter folk som kjenner på takknemlighet. Den må de slippe løs. Det vil en takkemarkering gi mulighet til, sier han.

– Og jeg møter mennesker som har stått på, mange har arbeidet voldsomt mye, med fare for å bli syke selv. De vil sette pris på uttrykk for at vi ser dem og verdsetter innsatsen.

Godt markedsført

Han har sendt ut invitasjon til ledelsen på nokså mange arbeidsplasser.

Graune ramser opp og avslører tysk grundighet. Han flyttet til Norge som ung prest, er kjent for å være rik på idéer og initiativ litt utenom det tradisjonelle. Han er selv fagorganisert og medlem av TeoLOgene i Fagforbundet.

Når voldsomt mange er invitert, trenger ikke det bety at så mange sitter i kirken klokken 11 til søndag. Men de har fått med seg at kirken og kommunen ønsker å uttrykke en takk.

Mye lest: Fred har opplevd flere nestenulykker på jobb. Nylig mistet han en kollega

Fortsett å se verdien

Han dukket opp med kamera over skulderen hos Kiwi Arendal Sentrum. Der arbeider Maren Myhre, og presten ba om å få fotografere henne. Han ønsket å vise ansiktene til mennesker fra ulike fag i markedsføring av takkegudstjenesten.

– Presten var blid og virket grei. Det er hyggelig å bli satt pris på og få oppmerksomhet knyttet til at vi har vært på jobb under hele pandemien. Dette er første gangen det blir arrangert noe konkret, som jeg vet om, for å si takk til oss, sier Myhre.

– Jeg er forholdsvis ung og har ikke vært veldig redd for å bli smittet. Både kunder og ansatte har vært flinke til å følge reglene.

Maren har arbeidet i fire Kiwi-butikker i løpet av snart ni år. Hun er medlem i HK og var tillitsvalgt det året hun arbeidet på lille Vegårshei.

Under pandemien føler hun at folk flest uttrykker mer takknemlighet for det viktige arbeidet hennes yrkesgruppe utfører. Om det vil vare, er hun usikker på. Nå glemmer folk å holde avstand, og mange har sluttet å holde seg for munnen når de hoster. Sånt får Maren til å tvile på at folk vil fortsette å se verdien av arbeidet hun utfører som butikkansatt.

– Men jeg håper jo, sier hun.

Rettferdighet og fellesskap

Flere av yrkesgruppene som har blitt utsatt for mest smitterisiko under pandemien, har forholdsvis lav status og lønn. Graune håper samfunnets holdninger til dem er varig endret. Han er opptatt av å formidle et menneskesyn, der den enkelte blir verdsatt. Pandemien har vist oss noe om hvor viktig hvert menneskes innsats er.

Hver første mai samarbeider fagbevegelse og kirke om gudstjenester.

– Vi står sammen i den forstand at vi ønsker å skape et mer rettferdig samfunn. Vi skal stimulere folk til å gjøre det gode. Vi oppmuntrer også folk til dette ved hjelp av søndagens takkemarkering, sier Graune.

– Fellesskap er viktig. I både fagbevegelse og kirke er vi opptatt av å stå sammen og bli sterke gjennom det, sier Johnny Egilstad, som arbeider i ferskvareavdelingen til Obs i Arendal, og er tillitsvalgt.

Mye delt: Nils Ottar var oljearbeider i 25 år. Nå er olja byttet ut med klimajobb

Stolt på jobb

Johnny skal lese tekst i kirken til søndag. Han mener takkegudstjenesten er et veldig bra tiltak. De som har stått i frontlinjen under pandemien, fortjener anerkjennelse. Han håper også arrangementet vil bety noe for hvordan folk flest ser på de som er ansatt i butikker.

– Vi har blitt tatt som en selvfølge. Og tidligere ble vi snakket ned, det ble brukt ord som at vi bare sitter i kassa på Rimi eller Rema. Uten det arbeidet vi utfører, ville ikke andre fått mat. I korona-tiden har mange ansatte vært nervøse på jobb. De har følt at kunder kom for nær i uoversiktlige situasjoner.

– Lønna går oppover, med små skritt, der har vi fortsatt en vei å gå. Men alt handler ikke om lønn. At vi føler oss trygge på jobb er vel så viktig. Og at vi er stolte av arbeidet vi gjør.

STOLT: Johnny Egilstad ved Obs Arendal, er butikkslakter og har tidligere vært tillitsvalgt i HK. Han er stolt av arbeidet kollegaene og han gjør.

STOLT: Johnny Egilstad ved Obs Arendal, er butikkslakter og har tidligere vært tillitsvalgt i HK. Han er stolt av arbeidet kollegaene og han gjør.

Eva Kylland

Det er Johnny selv. Han trives og er glad i kontakten med kundene. Iblant opplever han å fungere litt som psykolog. Særlig under nedstengningen på grunn av pandemien levde mange isolert og hadde behov for de ansattes oppmerksomhet.

– Ingen kunder er like. Det er utfordrende og gildt på samme tid.

At kirken og kommunen går sammen om en takkemarkering etter korona, gir Johnny en følelse av å være sett.

Fått med deg denne? Når folk ikke rekker ferga, får bryggemannskapet ofte skylda. En gang fikk Cato en pistol mot hodet

Inspirere andre

For en måneds tid siden inviterte Graune representanter fra ulike fagorganisasjoner til et møte. Han ville lytte til deres forslag og planlegge takkegudstjenesten sammen. En av dem var Wenche Margrete Eriksen, som har vært medlem i LO i omtrent 30 år og er leder for stedsutvalget til HK i Arendal og omegn. Eriksen selger annonser for Tvende Media.

– Hun fortalte om mennesker som gjerne ville stått i bresjen, men som ble satt på sidelinjen, fordi de ble permittert, sier Graune.

Eriksen opplevde dette selv. Hun har astma og begrenset lungekapasitet, så inntil hun hadde fått to doser med vaksine, var hun ekstra forsiktig. Men det er de som arbeider i butikk, Eriksen vil snakke om.

– De har vært i front og tatt støyten, for mange av dem har det vært harde tak, sier hun.

– Det er veldig flott at de kan få litt oppmerksomhet for den utsatte jobben de har. Kanskje flere kan plukke opp sokneprestens positive tiltak og på sine måter markere takknemlighet.

Historie: En gang var idrett også klassekamp. Fylt av ideologi og politikk

Å være menneskevenn

Gudstjenesten vil starte med en inngangsprosesjon, der representanter fra ulike fagforbund bærer puslespillbiter opp til alterringen. De blir satt sammen til et stort hjerte, for å symbolisere at mange har bidratt med noe.

Representantene er butikkmedarbeider, helsefagarbeider, lærer, sykepleier og lege. De vil også sette ord på det som har vært vanskelig under pandemien, og det vi er takknemlige for. Flere personer vil delta med små fortellinger og uttrykke takknemlighet, som for det å få vaksine.

– Under gudstjenesten vil vi dele ut små godteposer som en takk til alle. Det skal være en overraskelse, så dette må bli mellom oss. Innholdet kan vi dele med noen andre og på den måten takke dem, forteller Graune.

– I gudstjenesten vil vi rose de som har stått ekstra på. Samtidig har hele befolkningen gjennomført en felles dugnad. Når vi har kommet så godt gjennom pandemien, skyldes det også at mange har tatt innover seg, at de selv må bidra.

Varaordfører Terje Eikin vil være til stede, og han skal si et takkens ord. Dessuten sponser kommunen et stort takkekakebord.

Soknepresten vil i sin tale snakke om å være en menneskevenn, med Jesus som forbilde.

Et folkets hus

Sokneprest Eckhard Graune ønsker at kirken skal være et samlingssted, der mennesker kommer sammen i ulike anledninger, når de er glade og når de er triste. Da arbeider vi med følelsene våre. Akkurat nå mener han vi må bearbeide følelsen av takknemlighet.

– I Fadervår ber vi «gi oss vårt daglige brød». Nå ser vi i Norge at vi har fått noe. Da er det naturlig å gi respons ved å takke. Det igjen fører til at vi oppfatter tydeligere hva vi har fått.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse