JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjenkestopp i Oslo

Bartenderne Rose og Martin: – Hardt å gå på ny runde med permittering

Det går på felgen økonomisk, i tillegg til at det er slitsomt å ikke vite om vi vil ha en jobb å gå tilbake til når det åpner igjen, sier Rose og Martin Lund Reinsnes.
PERMITTERT: Rose Lund Reinsnes og broren Martin Lund Reinsnes jobber begge på utestedet Tilt i Oslo. Nå er de permittert for andre gang i år.

PERMITTERT: Rose Lund Reinsnes og broren Martin Lund Reinsnes jobber begge på utestedet Tilt i Oslo. Nå er de permittert for andre gang i år.

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

Tirsdag innførte Oslo kommunue full sjenkestopp, i sin offensiv for å stoppe spredningen av koronaviruset i hovedstaden. For utelivet betød dette ny bråstopp, med permitteringer og usikre framtidsutsikter.

Rose og Martin Lund Reinsnes er både søsken og arbeidskollegaer på uteplassen Tilt i Oslo sentrum, og fra denne uka også permittert fra jobben. De to vedgår at det var tungt å gå på en ny runde med permittering nå, etter å ha vært ute av jobb også fra nedstengingen i mars og fram til juni.

– Mest av alt kommer vi til å merke det neste år, når feriepengene skal utbetales, sier Martin.

– Det blir en trang sommer. Og for den del, det blir en trang jul i år.

Greit å vite: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?

Bedre å tvangsstenge

Normalt er høsten travel på Tilt, som er et sted for shuffleboard, flipperspill og biljard. Men uten sjenking synker omsetningen til omtrent null.

Da det tidligere i år kom innskrenkinger på åpningstider og skjenking i hovedstaden, løste de ansatte det ved å kollektivt gå ned på antall timer på jobb. For lønningene ga det store utslag at nattejobbingen forsvant, for det er da de gode tilleggene blir gitt. Nå som all skjenking er forbudt i Oslo, er det ingenting å dele på.

– Det hadde vært bedre å tvangsstenge utelivet enn å innføre skjenkestopp. Det kjennes litt som at bransjen må betale prisen, sier Rose Lund Reinsnes.

Mye lest: Da alenemor Lene (42) ikke fikk full jobb, tok hun et drastisk valg

Fra bartender til gjeter

Året 2020 har vært utfordrende, med stadig skiftende regler for korona. Bartenderjobben har forandret seg og gått mer i retning av å bli en smittevernfunksjonær og en gjeter som passer på at gjestene holder forskriftsmessig avstand.

– Vi har virkelig gjort alt i vår makt for å følge opp reglene. Vi har jo også lyst til å kunne besøke bestemor på 85, sier Rose.

Enkelte ganger får det komiske utslag. Som når bartenderne må spørre ut gjester som åpenbart er på sin første date om de er i samme husstand.

– Før snakket vi for eksempel mye med gjestene om ølsortimentet vårt. I år har det vært mer om smittervern og hvilken nettleser som egner seg for QR-kodeskanning slik at gjestene skal få bestilt via mobilen.

Galgenhumor er en nødvendighet for å holde motet oppe. Rose sier at i tillegg til den økonomiske belastningen det er å permitteres, er det også en frykt for at det gode arbeidsmiljøet de har skal gå tapt fordi folk søker seg over til andre bransjer.

Denne kan du dele: Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene

Ledigheten øker igjen

Tallene fra Nav viser at det er nettopp utelivet som rammes hardest i den andre koronabølgen.

Tirsdag 10. november var det 188.600 registrerte arbeidssøkere hos Nav, noe som utgjør 6,7 prosent av arbeidsstyrken. Antallet øker for første gang siden midten av april, med 2.600 fra forrige uke.

55.400 av de ledige er permitterte, og det er 1.200 flere enn forrige uke. Antallet nye permitterte er størst i Oslo, 1.000 flere.

Antallet nye permitterte er dessuten størst innenfor innenfor kategorien reiseliv og transport. Innenfor andre næringer er det nedgang eller mindre økninger.

En tredel av dagpengesøknadene forrige uke var fra personer som jobber innenfor overnatting og servering, stort sett på grunn av permittering.

Reaksjoner på regjeringens nye tiltak: – Denne krisepakken er helt krise og norske arbeidstakere burde ikke finne seg i det

Usikkerheten er slitsom

Noe av det mest slitsomme med dagens situasjon, er at det er helt i det blå hvor lenge det vil vare, mener søskenparet Lund Reinsnes.

– Vi håper jo som alle andre på en effektiv vaksine. I mellomtida er det ikke ikke så mye mer vi får gjort.

Første permitteringsdag i runde to gikk med til å vaske leiligheten og lage middag for Martins del.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal drive med. Sist var det jo vår i lufta og trivelig i skogen. November er noe annet.

Rose er deltidsstudent på juss og kan bruke mer tid på studiene.

– Men jeg tror jo at folk vil gå ut igjen, når koronaen er over. Så bransjen er liv laga. Vi får bare håpe at det ikke bare er de store kjedene og kanskje de mer useriøse aktørene som overlever. Da blir det et kjedelig uteliv i Oslo, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse