JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling

Brakkeaksjonen i Bergen fikk årets Ingeborg-pris

Bakgrunnen er den utrettelige innsatsen for damegarderober på alle byggeplasser.
SJEKKER BRAKKA: Jorge Dahl (til venstre)  og Atle Wedaa i Brakkeakjonen på vei inn i en spisebrakke i Bergen.

SJEKKER BRAKKA: Jorge Dahl (til venstre) og Atle Wedaa i Brakkeakjonen på vei inn i en spisebrakke i Bergen.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Prisen gis til en person eller organisasjon som løfter kvinner i rørbransjen, eller som på en annen måte har gjort en innsats i arbeidet med å øke kvinneandelen til rørleggerfaget.

Innsikt: Dette er jentegarderoben

Viser vei

I juryens begrunnelse heter det at gjennom sitt arbeid har vinneren direkte innvirkning på bransjens rammevilkår, også i forhold til hvilken kjønnsbalanse vi vil ha i fremtiden. Brakkeaksjonen har en tydelig stemme, er synlig engasjert og troverdig når de bruker enhver anledning til å påpeke forhold som påvirker kjønnsbalanse. Dette er en organisasjon som viser vei for resten av byggenæringen.

PRIS: Styremedlem i Ingeborg-Nettverket, Marie Linn Havsgård, overleverte prisen til Jorge Dahl (til venstre) og Espen Nordvik fra Unionen og Brakkeaksjonen.

PRIS: Styremedlem i Ingeborg-Nettverket, Marie Linn Havsgård, overleverte prisen til Jorge Dahl (til venstre) og Espen Nordvik fra Unionen og Brakkeaksjonen.

Ingeborg-Nettverket

Leder Jorge Dahl i Unionen fagforening sier det er utrolig hyggelig å få prisen.

Vitamininnsprøytning

– Det er også til inspirasjon for å arbeide videre med tilrettelegging slik at det blir flere kvinner i bygg og anlegg. Arbeidet med å få endret Arbeidsmiljøloven, slik at det ikke skal være tvil om at det skal rigges for både kvinner og menn på alle byggeplasser, har fått en vitamininnsprøytning med denne prisen, sier Dahl.

Brakkeaksjonen er et felles prosjekt mellom Elektroarbeidernes fagforening, Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 6 og Unionen Fagforening.

Aktuelt: No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Rapportert mangler

Dahl sier at Brakkeaksjonen vært på over 200 inspeksjoner og utviklingen av brakkeforholdene har blitt merkbart bedre.

Brakkeaksjonen opplevde etter oppstarten en manglende vilje til å rigge for kvinner. Fra 2017 har derfor Brakkeaksjonen konsekvent rapportert om manglende rigging for kvinner til Diskriminerings- og likestillingsombudet, Arbeidstilsynet, Byggherre og Riggansvarlig.

– I dag kan vi med stolthet si at vårt fokus på dette feltet til slutt er blitt kronet med seier. Fra i år skal alle tarifferte byggeplasser ha separate garderober og toaletter for kvinner og menn. Dette er nå slått fast blant annet i Fellesoverenskomsten for byggfag og Landsoverenskomsten for elektrofagene, sier Dahl.

Mye lest: Nå skal Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse