JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Delvis permittert:

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Stramme regler for hvor mye du som delvis permittert kan jobbe før du mister retten på dagpenger, skaper mye ekstraarbeid for både bedrift og tillitsvalgte på GAC Norway.
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Selskapet GAC Norway leverer blant annet havne- og fortøyningstjenestene på Esso-raffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg.

Anløpende skip varierer i størrelse, noe som påvirker hvor stort mannskap som er nødvendig til fortøyning. Årsaken er at båtene som kommer inn til raffineriet krever fra to til åtte personer når de skal fortøyes, men havnearbeiderne vet hvor mange av dem som trengs til enhver tid.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Permittert 50 prosent

De ansatte har garantert minstelønn, mens bedriften får betalt per time de gjør en jobb for Esso. Det betyr at GAC Norway sine inntekter er variable, mens lønnsutgiftene er faste.

Da Norge stengte ned 12. mars i fjor, fikk det store konsekvenser for aktiviteten, og dermed inntektene til bedriften.

– Hvis vi sammenligner med toppmånedene i 2019, så er antall fakturerte timer halvert, sier sjef på avdelinga til GAC Norway på Slagentangen, Ståle Stangeby til Magasinet for fagorganiserte.

I frykt for å miste kompetansen til de ansatte, og samtidig sørge for at alle fortsatt skulle noe å gjøre, ble samtlige ansatte permittert 50 prosent i fjor sommer. Det betød at de ansatte fikk halvparten av sin garanterte minstelønn, mens de måtte få dagpenger via Nav for den andre halvparten.

Mye lest: Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

Administrativt merarbeid

I en vanlig bedrift der arbeidsdagen var fra 8 til 16 ville det vært en enkel jobb å administrere. I en bedrift der skipene som skal betjenes kommer døgnet rundt, og du ikke vet før dagen før om det er to, fire eller åtte personer som trengs for å betjene skipet, kreves det noe helt annet.

Utfordringen er nemlig at de ansatte ikke har kunnet jobbe mer enn nøyaktig 50 prosent. En halvtime ekstra ville betydd at de mistet retten på dagpenger. En halvtime ekstra i lønn ville på langt nær dekket de mange tusen kronene de ville hatt krav på i dagpenger.

– Vi bruker mye tid på å sette opp fortøyningslagene og tilpasse tilgjengelige ressurser. Begrensningen 50 prosent permittering medfører, er ikke enkel å få til å gå opp når behovet varierer så mye. Det har vært avansert sudoku å tilpasse timene slik at de ansatte ikke går over grensen og taper penger, sier Stangeby.

Nyttig verktøy: 100.000 har brukt den. Sjekk dagpenge-kalkulatoren

Vil ikke ha fast grense

Fram til 1. november var det mulighet til å jobbe opp mot 60 prosent og få dagpenger for de resterende 40 prosentene.

Denne løsningen ble vedtatt gjeninnført av Stortinget torsdag 18. februar, men verken Stangeby eller klubbleder for Fellesforbundets medlemmer, Robert Jacobsen, mener det er noen fullgod løsning.

– Hadde Nav-støtta vært flytende opp til hundre prosent hadde det hjulpet både den ansatte og bedriftene. Arbeidsfolka taper på at det er en fast grense på når du kan få dagpenger og når du ikke kan få det. Jeg regner jo med at det er flere enn oss som har rare arbeidstider, sier Jacobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KORONASTILLE: Aktiviteten til GAC Norway som driver fortøyningstjenester for Esso sitt raffineri på Slagentangen ved Tønsberg har blitt redusert med 50–60 prosent sammenlignet med 2019. Det har gått ut over de ansatte.

KORONASTILLE: Aktiviteten til GAC Norway som driver fortøyningstjenester for Esso sitt raffineri på Slagentangen ved Tønsberg har blitt redusert med 50–60 prosent sammenlignet med 2019. Det har gått ut over de ansatte.

Roy Ervin Solstad

Mellom barken og veden

Stangeby er enig.

– Når vi har folk som er 50 prosent permittert, har vi ikke nok timer til å håndtere de anløpene som er her. Siden vi ikke kan permittere i 20–30 prosent og heller ikke har nok timer til at folk kan være hundre prosent i jobb, så faller vi litt mellom barken og veden. Egentlig burde bedriftene kunnet lønne de ansatte hundre prosent, og kun fått kompensasjon for tapene. Det ville vært det beste for arbeidstakerne. I stedet ser vi at noen få bedrifter har fått store tiltakspakker, mange med landets mest kapitalsterke eiere, uten å sette krav til hva pengene skal gå til. Nå kan eierne ta ut både utbytte og overskudd. Det er jo helt vill vest, sier han.

Mye delt: Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften

Reduserte stillinger

I GAC Norway fikk de en ny nesestyver rett før jul. Da strammet Esso til, slik at aktiviteten for de rundt 15 havnearbeiderne ville bli redusert med ytterligere 20–30 prosent. Det gjorde at bedriften og de ansatte igjen måtte gjøre endringer og bli enige om en ny løsning. Nå går tre av de ansatte på fulltid, mens seks-sju har fått redusert sine stillinger til 75 prosent. I tillegg er det noen få med enda lavere stillingsprosenter.

Beregninger klubben har gjort viser at med 50 prosent arbeid og resten dagpenger, vil man ha omtrent 72 prosent av full lønn utbetalt i måneden. De som nå går på 75 prosent stilling, vil derfor få litt mer hver måned, samtidig som de ikke trenger å bekymre seg for å tape dagpenger om grensen overstiges. Det vil også bety at de får litt høyere grunnlag for både feriepenger og pensjonsberegning.

– Jeg føler at bedriften har kommet oss i møte, og at vi har funnet fram til en god løsning sammen. Dette gir mindre usikkerhet for de ansatte, og man er i hvert fall garantert 75 prosent lønn. I tillegg er det enklere å administrere, sier Jacobsen.

Arbeidsplasser forsvinner fra flyplassene: – Det føles merkelig som 62-åring å søke jobber bare fordi Nav sier at jeg må det

60 prosent ikke nok

Stangeby mener løsningen gagner både de ansatte og bedriften.

– Dette gjør at vi kan bruke folk mer når det trengs. Kommer det en åttemannsbåt så har vi folk vi kan bruke, uten at vi trenger å være redd for at de skal miste dagpengene sine, påpeker han.

Hvor lenge denne løsningen vil vedvare er det ikke satt noen sluttdato for. Det er det aktiviteten som bestemmer.

– Vi håper jo at vi kommer tilbake til tilnærmet den aktiviteten vi hadde før koronakrisen. Da vil det bli full jobb på alle igjen, sier Robert Jacobsen.

Likevel er både han og sjefen klare på at den løsningen de har landet på, kun er den nest beste.

– En glidende justering mellom lønn og dagpenger hadde vært langt bedre, sier Jacobsen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor stortingspolitikerne skal bruke så mye tid på å løfte grensa fra 50 til 60 prosent. Det hjelper, men som et midlertidig tiltak burde den vært justert enda mer ned sier Ståle Stangeby.

Debatt: «Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Vanskelig å unngå misbruk

Høyres Heidi Nordby Lunde, skriver i en epost til Magasinet at hun mener bedriften har tatt ansvar ved å forhandle seg fram til en rettferdig fordeling av byrdene ved permitteringer. Hun sier imidlertid at det er vanskelig for politikerne å lage en løsning som passer alle.

– Det er vanskelig å få til millimeternøyaktighet og unngå misbruk der noen maksimerer ut støtteordninger, for å kompensere for tilnærmet normale svingninger i arbeidsmengden, men å øke muligheten til å jobbe inntil 60 prosent uten å miste rett på dagpenger vil nok avhjelpe noe. Så skjønner jeg at det selvsagt er krevende, selv når vi øker fleksibiliteten, sier Nordby Lunde.

Arbeiderpartiets Arild Grande er fornøyd med vedtaket, og også at det ble flertall for at man kan være permittert lenger.

– Fortsatt vil det nok være utfordringer, så selv om dette er et skritt i riktig retning er det viktig å følge utviklingen tett og gi arbeidstakerne og arbeidsgiverne mer forutsigbarhet, understreker Arild Grande.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse