Kommentar
«En viktig delseier er vunnet, men kampen mot løsarbeider-samfunnet er så langt fra over»
Fagforeningene innen byggebransjen har innbitt kjempet mot utviklingen i retning av et løsarbeidersystem. En rekke ganger har de gjennomført politiske streiker for et forbud.
Håvard Sæbø
Det er all grunn til å slutte seg til jubelen over at regjeringen nå tar nødvendige grep.
eline.lonna@lomedia.no
Arbeidsminister Hadia Tajik innfrir et viktig krav fra Fellesforbundet når det nå kommer et forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området. Heller ikke ved midlertidige behov skal det være mulig å leie inn, og bemanningsbransjen blir underlagt en godkjenningsordning.
Etter mange års ørkenvandring med borgerlig regjering, er det befriende å høre en arbeidsminister som forstår den ødeleggende virkningen innleie har på en stor og viktig bransje. I møte med kritikken fra NHO om at uten innleie vil de mangle arbeidskraft, har Tajik påpekt at de nye tiltakene har som mål å forhindre at firmaer i byggebransjen bruker innleie som bemanningsstrategi – framfor å satse på faste ansatte.
Fagforeningene innen byggebransjen har innbitt kjempet mot utviklingen i retning av et løsarbeidersystem. En rekke ganger har de gjennomført politiske streiker for et forbud. Videre har de dokumentert hvordan innleie i større og større grad har fortrengt fast ansatte, og også hvordan mesteparten av innleien som har foregått har vært ulovlig. Følgene har blant annet vært en synkende produktivitet i deler av bransjen, mindre kompetanseutvikling og titt og ofte farlige arbeidsforhold og underbetaling. Byggebransjen har framstått som et lite attraktivt sted å søke seg til for ungdommer som skal velge sin yrkesvei. Derfor er det all grunn til å slutte seg til jubelen over at regjeringen nå tar nødvendige grep.
Fellesforbundets landsmøte har vedtatt et krav om å «avvikle bemanningsbransjen i sin nåværende form». Denne formuleringen åpner for tolkning, men det er i alle fall sikkert at Hadia Tajik fører oss ett skritt nærmere å strupe denne bransjen som nesten fritt har fått etablere seg i norsk arbeidsliv etter frislippet i år 2000. Samtidig er det ingen grunn til å hvile på laurbærene. Også i andre deler av landet og i andre bransjer fører omfattende bruk av innleie til en forverring av arbeidsforhold og et mindre organisert arbeidsliv. En viktig delseier er vunnet, men kampen mot løsarbeidersamfunnet er så langt fra over.
Jubler for innleieforbud: – Et stort skritt i riktig retning, mener EL og IT-lederen
Reaksjon: Arbeidsgiverne frykter innleieforbud vil ramme norske arbeidsplasser
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.