– Denne bedriften er bygget på overtid, og ville kollapset uten, forteller Michal Czaplinski (i midten) om Gardermoen Perishable Center. Leder Gunnar Holm (til venstre) og nestleder Endre Røros i Flyarbeidernes Forening i Fellesforbundet er oppgitt over at de ansatte ikke får det de har krav på.
Roy Ervin Solstad
Feil lønn og ulovlig overtid: Nå krever ansatte millioner av norsk bedrift
Over to år etter tariffavtale ble inngått har 26 ansatte fortsatt ikke tarifflønn. Useriøst og tragikomisk, mener Fellesforbundet.
roy@lomedia.no
– Jeg hadde ikke lønnsøkning fra jeg begynte her i 2019 til mars i år, og mange av oss har over 500 timer overtid i året, sier tillitsvalgt Michal Czaplinski.
I utgangspunktet er det ikke lov med mer enn 200 timer overtid i året.
– Denne bedriften er bygget på overtid, og ville kollapset uten, forteller han.
Ulovlig overtid
Arbeidsgiver er Gardermoen Perishable Center (GPC), en logistikkbedrift med omkring 60 ansatte som distribuerer norsk sjømat (se faktaboks).
De inngikk tariffavtale med Fellesforbundet 3. juni 2021.
– Vi opplever at bedriften ikke har kunnskap om hvilke forpliktelser en tariffavtale innebærer for bedriften, og heller ikke ønsker å skaffe seg den kunnskapen som trengs, sier leder for Flyarbeidernes Forening i Fellesforbundet, Gunnar Holm.
Ifølge Holm betaler ikke bedriften tarifflønn, skiftplanene er ikke diskutert med de tillitsvalgte, og de ansatte jobber mer enn de skal, i tillegg til ulovlig mange timer overtid.
På toppen av det kommer ulovlig bruk av innleid arbeidskraft som heller ikke er avtalt med de tillitsvalgte.
Krav på fem millioner kroner
Fellesforbundet har regnet ut at bare når det gjelder timelønn og skifttillegg, så skylder GPC hver eneste medlemmene rundt 200.000 kroner.
Med 26 medlemmer betyr det drøyt fem millioner kroner.
Holm varsler imidlertid at det også vil kunne komme individuelle krav i etterkant.
– Det kan bli mye mer, fordi den enkeltes manglende betaling for overtid og andre tariffbestemmelser som regulerer lønn, tillegg og lønnsinnplassering da også tas med, forklarer han.
Gardermoen Perishable Center sørger for at norsk sjømat blir sendt med fly til hele verden.
Roy Ervin Solstad
Ingen diskusjon med tillitsvalgte
Tillitsvalgt Czaplinski sier ledelsen har hevdet at de har implementert tariffavtalen, men endringer i arbeidstidsordninger og bruk av innleie blir ikke avtalt med de tillitsvalgte, slik man skal.
– I april nektet jeg å akseptere innleie av mannskap til bedriften, siden GPC ikke følger tariffavtalen de har signert. Midt i juni fikk vi bare beskjed om at de hadde inngått avtale med to bemanningsbyråer, sier han og rister på hodet.
Nå har tillitsvalgte vetorett mot innleie: – Bruk denne muligheten
– Sliter på meg
Nå er forhandlingene om en overgangsordning fra gammelt lønnssystem til den signerte tariffavtalen blitt løftet opp på forbundsnivå med NHO Logistikk og Transport som motpart.
Noen løsning er ikke funnet ennå, og Holm forteller at han personlig er uønsket som motpart i forhandlingene med bedriften lokalt.
Heller ikke Czaplinski opplever at han er spesielt populær hos GPC.
– De anklager meg for å sabotere organiseringen av arbeidet, og forsøker å bli kvitt meg som tillitsvalgt. Daglig leder og HR-leder ble overhørt da de diskuterte hvordan de kunne bli kvitt meg. Det er målet deres, og for å være ærlig, så liker jeg akkurat det spillet. Jeg liker å se de slite, selv om det sliter også på meg, innrømmer han.
– Jeg hadde ikke lønnsøkning fra jeg begynte her i 2019 til mars i år, og mange av oss har over 500 timer overtid i året, sier Michal Czaplinski.
Roy Ervin Solstad
– Useriøst og tragikomisk
I slutten av mai kom bedriften med et tilbud om etterbetaling, men verken Czaplinski eller Holm så noen grunn til å sprette champagnen av den grunn.
– Tilbudet om etterbetaling gjaldt kun fra 1. april 2022, men var selv da under overenskomstens minstelønnsbestemmelse, noe som jo kun fremstår useriøst og nærmest tragikomisk. Det virker som bedriften verken hører på oss eller NHO, siden de ikke tar inn over seg at tariffavtalen ble signert 3. juni året før, sier Gunnar Holm.
Mening: «Uten et organisert arbeidsliv klapper den norske modellen sammen»
– Ser etter løsninger sammen
Daglig leder Torgil Stålberg i Gardermoen Perishable Center ønsker ikke å kommentere påstandene fra Holm og Czaplinski, og henviser i stedet til NHO LT sin viseadministrerende direktør Thor Chr. Hansteen.
Hansteen skriver følgende til Magasinet for fagorganiserte:
«Jeg tenker at det ikke er korrekt å kalle dette for en konflikt, og fra Fellesforbundets side har det heller ikke blitt fremmet krav om at vi skal skrive tvisteprotokoll som det normalt gjøres i tvistesaker. Fokus fra begge parter har hele tiden vært å finne gode løsninger. I tråd med innspill fra Fellesforbundet, var det siste som skjedde at bedriften fremmet et løsningsforslag i siste del av mai. Fellesforbundet har tatt dette forslaget opp med de lokale partene, og vi venter på Fellesforbundets tilbakemelding. Fellesforbundets Gunnar Holm og lokalt tillitsvalgt har også vært involvert», skriver han.
Har lagt fram skisse
Faglig sekretær i Fellesforbundet, Trygve André Skogseide, forteller at det verken er noen løsning eller et brudd i forhandlingene med NHO Logistikk og Transport og GPC.
– Vi har hatt to møter, og er fremdeles i dialog med Hansteen i NHO. Siden det fremdeles er forhandlinger, kaller ikke vi det noen arbeidskonflikt, men partene står langt fra hverandre. Nå forsøker vi å finne en løsning og har lagt fram en skisse etter det tilbudet som kom. Den skissen må vi diskutere med NHO i et siste møte, men dato for det møtet er ikke spikret ennå, sier Skogseide.
Les mer: «Derfor trenger vi tariffavtalen»
Hva er GPC?
• Gardermoen Perishable Center er en logistikkbedrift med omkring 60 ansatte.
• Bedriften distribuerer norsk sjømat med fly til hele verden og ble etablert i 1998.
• I løpet av 2023 er planen å flytte til en 20.000 kvadratmeter stor terminal i Oslo Airport City, som ligger mellom flystripa på Gardermoen og E6.
Hva er GPC?
• Gardermoen Perishable Center er en logistikkbedrift med omkring 60 ansatte.
• Bedriften distribuerer norsk sjømat med fly til hele verden og ble etablert i 1998.
• I løpet av 2023 er planen å flytte til en 20.000 kvadratmeter stor terminal i Oslo Airport City, som ligger mellom flystripa på Gardermoen og E6.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden