LØNNSLØFT: Høgare lønn er avgjerande for å halde på og rekruttere tilsette etter den tøffe koronapandemien, meiner hotelltilsett Gjøran Stensønes på Scandic Nidelven. Han meiner årets lønnsoppgjer ser bra ut.
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjeret 2022
Hotell- og restaurant-tilsette: Eit lønnsoppgjer vi kan leve med
Tilsette med erfaring får eit ekstra stort lønnshopp. Tillitsvalde meiner årets lønnsoppgjer er eit steg på vegen til ein meir attraktiv hotell- og restaurantbransjen.
tormod@lomedia.no
TRONDHEIM: På Scandic Nidelven var 51 Fellesforbundet-medlemmar klare til å streike frå søndag, om ikkje forbundet og arbeidsgivarane i NHO Reiseliv vart einige om årets tariffoppgjer i hotell- og restaurantbransjen.
Hotelltilsett og tillitsvald Gjøran Stensønes er nøgd med lønnsoppgjeret.
– Det ser bra ut i mine auge. Lønnsløft er viktig for folk. Vi har gått i null og minus dei siste åra, seier han, og legg til at kollegaene han har snakka med har gitt positiv respons.
På Scandic Nidelven har tilsette vore permitterte, og halvparten av staben har blitt nedbemanna under koronaen.
– Vi hadde ikkje lyst til å streike no, men var klare for å ta fighten for lønna.
Ekstra til dei med erfaring
Minstelønna aukar no med 9,51 kroner i timen for dei med fire år eller meir praksis i bransjen, og 4,73 kroner for dei med mindre ansiennitet. Beløpa gjeld dei med skiftarbeid og 35,5 timars veke, som dei fleste i bransjen jobbar. Auken er litt mindre med 37,5 timars veke.
Dette er ein del av forslaget som no går til uravstemming, med anbefaling om å stemme ja frå forhandlingsutvalet til Fellesforbundet.
Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di
– Steg i riktig retning
– Dette er eit lønnsoppgjer vi kan leve med.
Det er meldinga frå Fellesforbundet-avdelingane i Trondheim og Bergen der flesteparten av medlemmane måtte ha streika i første omgang.
– Dette er eit steg i riktig retning for å gjere bransjen attraktiv, meiner fagforeiningsleiar Børge Ånesen i Trondheim.
– Det er akseptabelt etter to år med pandemi, meiner fagforeiningsleiar Djevat Hisenaj i Bergen.
Fagforeiningsleiarane trekker fram at dei med erfaring i bransjen blir prioritert, og får eit ekstra hopp i minstelønna. Mange i bransjen går på minstelønna, og mange har høg ansiennitet blant dei som er igjen etter koronaen.
– Vi har gjort det vanskelegare å slutte i bransjen, men må også gjere det attraktivt å begynne, seier Ånesen.
FAGFOREININGSLEIAR: Børge Ånesen i Trondheim.
Erlend Angelo
Gjere bransjen attraktiv
Høgare lønn er avgjerande i den hardt korona-ramma låglønnsbransjen akkurat no, meiner Stensønes på Scandic Nidelven:
– Vi har blødd folk under pandemien. Permitterte og nedbemanna tilsette har oppdaga ein arbeidsmarknad med betre betalte jobbar, og dei kjem ikkje tilbake. Lønna må opp både for å rekruttere, men også for å halde på dei tilsette.
– Dette lønnsoppgjeret var eit vinn eller forsvinn for heile bransjen, men er berre starten. Vi må ha fleire like gode oppgjer for å gjere bransjen attraktiv, meiner Ånesen.
Hisenaj forklarer:
– Vi har tapt kampen mot andre bransjar om den beste arbeidskrafta. Skal bransjen klare å behalde kompetanse og god arbeidskraft må lønna kraftig opp i nærmaste framtid. Elles blir det umogleg å rekruttere ungdom, og vi risikerer ein hopp på- og hopp av-bransje. Vi har i mange år drive bransjen med billig arbeidskraft, og det er ikkje berekraftig for framtida. Stoltheita og stabiliteten må tilbake til bransjen. Folk må ha ei lønn å leve av.
Denne skaper debatt: Etter 25 år som hotellarbeider har Carolina fått nok av bransjen
FAGFOREININGSLEIAR: Djevat Hisenaj i Bergen.
Håvard Sæbø
Medlemmane bestemmer
Tariffoppgjeret er ikkje over enno, for medlemmane har alltid siste ord. 19. mai skal 6.500 Fellesforbundet-medlemmar omfatta av Riksavtala, seie sitt i uravstemminga. Om fleirtalet stemmer nei, blir det streik.
Andre gjennomslag
Alle skal uansett ha eit lønnstillegg på minst 4 kroner i timen. Tillegga for helg, kveld og natt aukar med 3,2 prosent. Alle endringane i lønna gjeld frå 1. april, og auken blir etterbetalt til dei som framleis står i jobben.
Fellesforbundet og NHO Reiseliv er dessutan einige om ein dag fri med lønn til fag-, etter- og vidareutdanning, arbeidstøy tilpassa kvinner og menn om unisex-modellar ikkje er bra nok, at sko er ein del av uniformen og at tillitsvalde skal vere med på arbeidet for likestilling, likelønn og ikkje-diskriminering.
Andre gjennomslag
Alle skal uansett ha eit lønnstillegg på minst 4 kroner i timen. Tillegga for helg, kveld og natt aukar med 3,2 prosent. Alle endringane i lønna gjeld frå 1. april, og auken blir etterbetalt til dei som framleis står i jobben.
Fellesforbundet og NHO Reiseliv er dessutan einige om ein dag fri med lønn til fag-, etter- og vidareutdanning, arbeidstøy tilpassa kvinner og menn om unisex-modellar ikkje er bra nok, at sko er ein del av uniformen og at tillitsvalde skal vere med på arbeidet for likestilling, likelønn og ikkje-diskriminering.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro