JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidige stillinger og deltid:

Hver tiende arbeider i Europa trenger sosialhjelp eller må oppsøke suppekjøkken. Lønna strekker ikke til

21 millioner europeere er arbeidsløse. Mange av de nye jobbene som skapes er løsarbeiderjobber og elendig betalt.
VELDEDIGHET: Stadig flere europeere som er i arbeid er samtidig så fattige at de ikke kan klare seg uten veldedige organisasjoner. Her fra et suppekjøkken i Lübeck i Tyskland.

VELDEDIGHET: Stadig flere europeere som er i arbeid er samtidig så fattige at de ikke kan klare seg uten veldedige organisasjoner. Her fra et suppekjøkken i Lübeck i Tyskland.

Tri Nguyen Dinh

eline@lomedia.no

Antallet løsarbeidere øker nå kraftig i Europa. Det skapes nye jobber, men svært mange av arbeidsplassene er midlertidige eller basert på tilkalling. Dette fører til at mange i Europa nå har blitt «fattige arbeidende» (working poor).

Flere uten arbeid

Arbeidsløsheten i EU var på 8,7 prosent i 2016, mens den i eurosonen var på 10,1 prosent. Det utgjør nesten 21 millioner mennesker uten arbeid, 4,7 millioner flere enn i 2008.

Dette er fasiten i Etuis (European Trade Union Institute) årsrapport om det europeiske arbeidslivet, Benchmarking Working Europe 2017.

Hun fjerner loven svensk fagbevegelse hater - Lex Laval

Får ikke fast jobb

Samtidig kommer det fram at de som kommer seg tilbake i arbeid, har større sjanse enn før for å ende opp i en midlertidig jobb. Andelen i midlertidige stillinger økte fra 13,6 prosent til 14,3 i fjor. Verst sto det til i Polen, der nesten tre av ti er ansatt midlertidig. Det blir også stadig vanskeligere for folk som er i midlertidige stillinger å komme seg over i faste jobber. I 2010 var det 54 prosent sjanse for at en person i midlertidig stilling fortsatt var der etter et år. I 2014 var sjansen økt til 60 prosent. Muligheten for å få seg en fast jobb ble dårligere, og gikk fra 26 til 23 prosent.

Etui slår fast at dette viser at det ikke fungerer å liberalisere arbeidsmarkedet, selv om det uttalte målet med dette har vært å gjøre det «attraktivt» for arbeidsgivere å ansette folk.

Les om polakkene som gikk til sak for lønn mellom oppdrag.

Problemet med fattige arbeidende, såkalte «working poor», fortsetter å øke i Europa. For seks år siden hadde 8,3 prosent av dem med jobb en husstandsinntekt som lå under 60 prosent av medianinntekten. I fjor var dette tallet økt til 9,5 prosent. Mange av de fattige arbeidende er avhengige av veldedige organisasjoner og sosialstønad i tillegg til jobben for å klare å forsørge seg og sin familie.

Et av problemene Etui trekker fram er at mye av jobbveksten de siste åra har vært deltidsstillinger. Mengden arbeid og antall nye stillinger går ikke opp, noe som fører til mye ufrivillig deltid – en vanlig fattigdomsfelle.

Simone og Sebastian jobber, men må gå på sosialen

Femdobling i nulltimerskontrakter

Utviklingen i Storbritannia viser et annet trekk ved arbeidslivet. Ferske tall fra det nasjonale statistikkbyrået ONS viser at det har vært en femdobling i antall ansatte som går på såkalte nulltimerskontrakter. Over 900.000 arbeidere i Storbritannia går nå på slike kontrakter, som innebærer at arbeidsgiver ikke betaler ut lønn mellom de oppdragene en ansatt tildeles, selv om den ansatte er fast ansatt.

ONS' tall viser at 25 timer betalt i uka er gjennomsnittet for en person på nulltimerskontrakt. 1 av 3 med slik ansettelse ønsker seg flere timer med arbeid i uka.

Tenketanken New Economics Foundation skriver at denne endringen i måten folk ansettes på i hovedsak har skutt fart i åra økonomien har vært på vei opp igjen etter finanskrisa i 2008, ikke mens det sto på som verst. Dette er en indikasjon på at skiftet ikke var en måte å møte en vanskelig økonomisk situasjon, men en planlagt strukturell endring av arbeidsmarkedet.

Svenske tilstander

Også i Sverige har antallet tilkallingsvikarer og timesansatte økt dramatisk. Antallet i 1990 var 42.000, i fjor var det seksdoblet til 262.000 personer.

I en fersk LO-rapport kommer det fram at blant arbeidere er hver fjerde kvinne og 17 prosent av mennene midlertidig ansatt. Over halvparten av svenske kvinner i kategorien arbeidere (som ikke inkluderer ledere og tjenestemenn) er deltidsansatt.

Hele rapporten finner du her.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse