NY LØNN: Det er enighet om at alle skal ha 50 øre mer i timen også i byggfagene. I tillegg kommer det klubbene eventuelt klarer å oppnå i lokale forhandlinger.
Håvard Sæbø
Lønnsoppgjøret i byggfagene: Tillitsvalgte gleder seg over økt minstelønn
Tillitsvalgte er glade for at minstelønna i bygg får et løft, men hadde håpet Fellesforbundet kunne fått til mer på akkord-området.
eline@lomedia.no
tormod@lomedia.no
– Jeg er imponert over det de har fått til, jeg hadde ikke de store ambisjonene. Ut fra forutsetningene, har vi langt på vei lykkes med årets forhandlinger.
Slik reagerer konserntillitsvalgt Frank Heine Jensen i Skanska og flere andre tillitsvalgte på årets lønnsoppgjør i byggfagene.
Det var onsdag at Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) kom til enighet om et forslag. Blant endringene som nå skal ut på uravstemning er at timelønna for en fagarbeider i byggfagene øker med 6 kroner til 215,70 kroner og akkordtariffene økes med 1,5 prosent.
Glade for økt minstelønn
Tillitsvalgte i bygg som Magasinet for fagorganiserte har vært i kontakt med i etterkant av oppgjøret er samstemte i at hevingen av minstesatsene er viktig og utgjør et realt løft.
I Skanska ligger de ansatte over minstesatsene i lønn, men konserntillitsvalgt Frank Heine Jensen er likevel glad for at minstelønna øker.
– Økt minstelønn er med på å bidra til et mer seriøst arbeidsliv, vi ser dessverre at en del konkurrenter konsekvent betaler minstelønn.
Det samme sier klubbleder Svein Vestheim hos Veidekke i Oslo.
– I utgangspunktet ligger lønna i store entreprenørbedrifter langt over, men dette er viktig for de mindre bedriftene og for seriøsiteten i bransjen.
Konserntillitsvalgt Arne Sveen i AF Gruppen sier han ikke hadde forventa at minstelønna skulle øke såpass, men at den gjerne skulle økt med ytterligere femti kroner.
– Det er et gap mellom tarifflønn og norsk minstelønn. Det gapet må minskes for å sikre konkurranse på like vilkår, sier Sveen.
Lønnsoppgjøret: Fagarbeidere i byggeindustrien gjør et byks på lønna
– Viktig garderobeseier
De tillitsvalgte trekker også fram enigheten om at det skal stilles krav om egne toaletter og garderober for kvinner på alle byggeplasser.
– Det er fantastisk, og viktig, ikke minst i rørleggerfaget som i dag har kun to prosent kvinner, sier Petter Krigsvold i Rørleggernes forening i Trondheim.
Saken fortsetter under bildet.
POSITIV: Leder i rørleggerforeninga i Trondheim, Petter Krigsvold, er glad for at det blir tariffestet krav om egne garderober for kvinner i byggebransjen.
Håvard Sæbø
Jorge Dahl i Unionen i Bergen mener det kan bli et viktig gjennombrudd i arbeidet for å få denne rettigheten inn som en «skal»-bestemmelse i arbeidsmiljøloven.
Også Joachim Espe i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo synes dette er en god framgang, men peker på at brakkeforholdene i bransjen generelt er ekstremt dårlige, særlig for underentreprenører og innleide.
– Det må skje noe med brakkestandarden for alle, det er ikke nok å få på plass en jentedo, sier Espe.
Sykepenger på forskudd
Et annet gjennomslag, er at bedrifter ikke lenger kan forskjellsbehandle funksjonærer og arbeidere når de forskutterer sykepenger. Hos AF Gruppen er rettigheten allerede framforhandlet lokalt. Hos Veidekke og Skanska har imidlertid funksjonærene fått sykepenger forskuttert, mens andre ansatte må vente på utbetalingen fra Nav. De tillitsvalgte er derfor fornøyd med at det nå blir likebehandling.
Lest denne? Daniel ødela kneet, men får ikke sykepenger
Akkord-knute
Det vanskelige punktet om akkord i forhandlingene, etterlater flere spente og skeptiske tillitsvalgte. Fellesforbundet krevde i utgangspunktet at ansatte ved en bedrift skal kunne kreve – med tariffavtalen i hånd – å få jobbe akkord, altså at en får betalt for et stykke arbeid som måles etter fastsatte regler og tariffer.
I stedet endte det med en enighet med BNL om å øke bruken av akkord og blant annet få til et felles servicekontor med kompetanse på akkord.
– Hva er forklaringen på dette, spør Joachim Espe. Han mener det heller kan se ut som retten til å kreve akkord er svekket, og er bekymret for utviklingen der stadig færre jobber på akkord.
– Dette kan nok hisse opp mange, sier Espe, som peker på at akkurat akkord har vært et viktig tema på bransjekonferanser i forkant av oppgjøret.
Timelønn på over 400 kroner: Rørleggerne Trygve og Geir tjener fett på akkord
Heller ikke Dahl i Bergen er imponert.
– Uttalelsen her er ikke veldig forpliktende, og bedriften beholder styringsretten så lenge retten til akkord ikke er tariffestet. Det er synd at ikke arbeidsgiverne er mer positive til akkord, som jo sikrer både bedriften mer effektivitet og lønnsomhet og arbeiderne bedre betalt. Akkord er vinn-vinn, sier han.
Uravstemning avgjør
24. september går resultatet ut til de 17.000 medlemmene Fellesforbundet har innen byggfagene, som skal si ja eller nei i uravstemning. Blir det nei der, blir det normalt streik eller en ny løsning partene kommer fram til etter ekstramøter.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie
Erna ønsker å bli statsminister igjen
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.
Martin Guttormsen Slørdal
Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland
Kommentar
Kai Hovden