JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Nå skal medlemmene si sitt om 50-øringen

Klubbleder Roger Skotvoll ved Trøndelag Bildeler er ikke i tvil om hvilken rute han skal sette kryss i på stemmeseddelen.

Tormod Ytrehus

has@lomedia.no

– Det blir «NEI» i uravstemningen fra meg. Kronetillegget på 50 øre timen er for lite, sier Skotvoll.

Ikke lokale forhandlinger

Bedriften demonterer deler fra bilvrak de kjøper opp fra forsikringsselskap. På de sju årene Skotvoll har jobbet der, har de ikke fått mer i lønnsøkning enn det som har blitt avtalt mellom partene i Oslo.

– I år skal vi for første gang prøve oss med lokale lønnsforhandlinger. Det går bra med firmaet, så jeg håper at vi kan få ut mer lønn lokalt, sier den nokså ferske klubblederen.

Ingen forskuttering av sykepenger

Han har skumlest det Fellesforbundets forhandlere nylig klarte å bli enige med Norges Bilbransjeforbund om. Forskuttering av sykepenger kan de se langt etter. Verken sjefen eller noen andre har den ordningen i dag, så da vil ikke de få den heller. Alle vil få den lille økningen på smusstillegget, men her ligger alle på halv sats. Det er fordi alle som demonterer bilvrak, deler tillegget med dem som står i butikken – og i butikken er det ikke smusstillegg.

Saken fortsetter under bildet.

STEMMER NEI: Fellesforbundets Erling Weydahl (til høyre) har med seg urne og stemmesedler til Trøndelag Bildeler. Klubbleder Roger Skotvoll er ikke fornøyd med resultatet på 50 øre timen i generelt tillegg, og vil derfor stemme nei i uravstemningen.

STEMMER NEI: Fellesforbundets Erling Weydahl (til høyre) har med seg urne og stemmesedler til Trøndelag Bildeler. Klubbleder Roger Skotvoll er ikke fornøyd med resultatet på 50 øre timen i generelt tillegg, og vil derfor stemme nei i uravstemningen.

Tormod Ytrehus

Koronaeffekt

Delesalget går bra, og de ni ansatte har mer enn nok å gjøre. Da korona slo inn over landet, økte ordremengden. Nå skal flere ha deler til litt eldre biler.

–Folk har vel fått bedre tid, og begynner å skru på gamle prosjekter de har hatt stående en stund, tror Skotvoll.

Les også: Nå skal flere slippe å vente på Nav for å få sykepenger

Ligger under andre

Skotvoll og kollegaene har sjekket litt rundt med andre lignende bedrifter, for å høre hva de har i lønn. Denne lønnssjekken avslørte at de ligger et godt stykke under dem. Det vil de gjøre noe med, men først etter at uravstemningen er unnagjort 24. september.

Reisende i medlemsinfo

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 12 i Trondheim, Erling Weydahl, har hektiske dager med å reise rundt til medlemmene for å informere om resultatet av lønnsforhandlingene i de forskjellige bransjene.

Hos entreprenøren Petter Bakøy AS kan klubbleder Erling Pedersen fortelle at stemningen er god. Men Pedersen mener at resultatet i Oslo ikke er så mye å stemme over:

Alt på stell

– Vi har hatt alt dette på stell i mange år. Damegarderobe, for eksempel. Det er såre enkelt. Det er bare å sette inn en dør, sier han og viser hvor enkelt brakkeriggen kan tilpasses begge kjønn.

Saken fortsetter under bildet

STEMMER JA: Tømrer Erling Pedersen er fornøyd med det meste. Han mener det burde være en selvfølge at alle får forskuttert sykepenger fra arbeidsgiveren, slik som de har hatt i mange år.

STEMMER JA: Tømrer Erling Pedersen er fornøyd med det meste. Han mener det burde være en selvfølge at alle får forskuttert sykepenger fra arbeidsgiveren, slik som de har hatt i mange år.

Tormod Ytrehus

Kronetillegget på 50 øre synes han er lite, men det var vel det som var mulig å få til i et slikt år, mener han. Heving av minstelønnssatsene vil ikke ha noe å si for dem, siden de som veldig mange andre ligger langt over minstelønna i Fellesoverenskomsten for bygg. Forskuttering av sykepenger har de hatt så lenge han kan huske.

– Slike ordninger er viktigere å få på plass enn en økning av lønna, mener Pedersen.

Kortere dag – samme lønn

I 2019 fikk de tariffavtale, og det var sjefen som oppfordret dem til å organisere seg.

– Det var både muligheten for AFP, og nye regler som gjorde at vi måtte ha tariffavtale for å kunne leie inn på lovlig vis, som gjorde at sjefen sto på for å få tariffavtale. Men tømrerne og betongarbeiderne var ikke tunge å be. Avtalen førte nemlig til at de gikk ned i arbeidstid og opp i lønn.

– Før jobbet vi 8 timer, men nå jobber vi bare 7,5 timer – uten at vi får mindre betalt. Bare det tilsvarer en lønnsøkning å rundt 20 kroner timen, sier klubblederen.

Lønnsoppgjøret i byggfagene: Tillitsvalgte gleder seg over økt minstelønn

Hjelper dem som ikke får AFP

Da tariffavtalen kom på plass, hadde AFP-toget gått for dem som hadde passert 55 år. Klubblederen sier at bedriften prøver å se på ordninger som gjør at de kan komme litt bedre ut, som for eksempel å øke lønna deres de siste årene de er i arbeid. I dag ligger de fleste på ei lønn i underkant av 250 kroner timen.

Han tror det blir et nokså klart ja i uravstemningen fra medlemmene i klubben.

Vi må tenke på de svake

– Personlig er jeg nær ved å si at vi som har en jobb må passe oss slik at vi ikke blir for griske også. Se på alle dem som ikke har en jobb eller ikke klarer å jobbe. Dem er det synd på, avslutter klubblederen, som også er formann, skogsbonde og sitter i kommunestyret for Senterpartiet i hjemkommunen Indre Fosen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse