KANTINER: Arbeidsretten skal avgjøre om det er et brudd med tariffavtalen å ikke betale ut lokale tillegg for ansatte i reiseliv, hotell, restauranter og kantiner.
Håvard Sæbø
Lønna i reiselivet:
NHO i arbeidsretten: – LO ser ut til å mene at alle og enhver skal lønnes over minstelønn fra dag én
Det er ikke tariffstridig å ikke gi lokale lønnstillegg når det fortsatt kreves store tillegg sentralt, mener NHO. Arbeidsretten skal ta stilling i denne betente striden om lønna i reiselivet.
eline@lomedia.no
Hvordan skal tariffavtalen for reiselivet tolkes, etter at det i 2016 kom inn regler om at det skal gjennomføres lokale forhandlinger – som resultat av en fire uker lang streik?
Denne viktige prinsippsaken går i arbeidsretten denne uka, og på sakens andre dag avviste NHO alle påstander fra LO og Fellesforbundet.
Bakgrunn: Her kan du lese LO-advokatenes påstander om NHO og lønna i reiselivet
LOs advokater hevder at det er tariffstridig å ikke lønne ansatte over minstelønn, da det står i tariffavtalen i de lokale forhandlingene skal "arbeidstakere (...) etter kompetanse, dyktighet, praksis, ansvar og jobbinnhold avlønnes ut over minstelønnssatsene".
LOs advokater hevder også at det har vært en koordinert kampanje fra NHO Reiseliv og NHO for at deres bedrifter skulle gi null i de lokale forhandlingene fra 2017 og utover.
Les også: Hotella har tapt pengar og halde stengt. Likevel fekk Thon-sjefen eit solid lønnshopp
Avviste alt
NHO-advokat Aleksander Rød gikk hardt i rette med samtlige av LOs påstander.
– LOs påstand om at alle skal ligge over minstelønnssatsene er vanskelig å forene med et minstelønnssystem, sa Rød.
Han mente det framsto som meningsløst å operere med med en minstelønn dersom alle uansett skal tjene mer.
Hotelltilsette: – Vi har aldri tent så dårleg i forhold til resten av samfunnet
Røds innlegg i arbeidsretten la vekt på at konsekvensene av LOs syn er en tredje type tariffavtale, verken normallønnavtale (der alle tillegg gis sentralt og alle arbeidstakere skal ha denne lønna) og en minstelønnsavtale.
– Hva skal man kalle en sånn konstruksjon, en hybrid?
Rød argumenterte for at det historisk ikke har vært noen forståelse i lønnsoppgjørene av at alle ansatte skal ligge over minstelønn. Derimot har det vært enighet om at heller ikke alle skal holdes på de lavest mulige satsene. Han pekte på at reiselivet er en bransje med veldig stor utskiftning av arbeidstakere og at mange er unge og uten bransjeerfaring. Reiselivet ble beskrevet som en "springbrettbransje". Dermed blir mange lønnet på minstelønn, mens bildet er annerledes for dem som blir i bransjen over år, framholdt Rød.
– LO ser ut til å mene at alle og enhver skal lønnes over minstelønn fra dag 1, sa Rød.
Han pekte på at det framstår som merkelig å ha kriterier for hvordan en skal komme fram til individuelle tillegg, når slike tillegg etter LOs mening skal gjelde fra man blir ansatt.
Mye lest: Kim Tomas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Lønna gjør noe med stoltheten vår
Grove anklager fra LO
Også LOs påstand om at det var en koordinert kampanje fra NHO og NHO Reiseliv som lå bak at svært mange av de lokale oppgjørene i 2017 – året etter streiken – og årene som fulgte, endte med null.
– Dette er en grov anklage, og de eksemplene LO har lagt fram som bevis holder ikke for å si noe om hele bransjen. Det som framstår koordinert, er derimot LO og Fellesforbundets retorikk med påstander om koordinering. Men noe blir ikke mer sant av at det sies mange ganger, sa Rød til arbeidsretten.
Bakgrunn: LO saksøker NHO for manglande lokale lønnstillegg i hotell og restaurant
Interessetvist, ikke rettstvist
Det hele koker ned til en konflikt om lønn, slik NHO ser det. Da blir det ifølge advokaten helt feil om arbeidsretten skal ta stilling til resultatet av lokale forhandlinger.
– Lønnsnivå er en interessetvist, ikke en rettslig tvist. Skal arbeidsretten inn og mene noe om lønnsnivået vil de få hendene fulle med saker fra diverse lokale lønnsforhandlinger, og jeg vil råde dem til å starte å oppbemanne.
Lokale lønnsforhandlingar: Hotellkongane har utbyttefest, mens tilsette får lite eller ingenting i lønnstillegg
Advokat Rød påpekte at det økonomiske handlingsrommet ute i bedriftene ikke blir større av at Fellesforbundet har streiket seg til retten til lokale forhandlinger samtidig som de fortsatt krever full pott sentralt.
– Arbeidstakersiden har prioritert sentrale tillegg. Den økonomiske virkeligheten ute i bedriftene har dermed tilsagt at det har vært lite rom for lokale tillegg, sa Rød.
Følg saken på frifagbevegelse.no
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB
Forsker foreslår ni nye utenlandskabler
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir filmet på jobb: – Det skal ikke mye til før 100 personer står og ser på
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte