JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønna i reiselivet:

NHO i arbeidsretten: – LO ser ut til å mene at alle og enhver skal lønnes over minstelønn fra dag én

Det er ikke tariffstridig å ikke gi lokale lønnstillegg når det fortsatt kreves store tillegg sentralt, mener NHO. Arbeidsretten skal ta stilling i denne betente striden om lønna i reiselivet.
KANTINER: Arbeidsretten skal avgjøre om det er et brudd med tariffavtalen å ikke betale ut lokale tillegg for ansatte i reiseliv, hotell, restauranter og kantiner.

KANTINER: Arbeidsretten skal avgjøre om det er et brudd med tariffavtalen å ikke betale ut lokale tillegg for ansatte i reiseliv, hotell, restauranter og kantiner.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Hvordan skal tariffavtalen for reiselivet tolkes, etter at det i 2016 kom inn regler om at det skal gjennomføres lokale forhandlinger – som resultat av en fire uker lang streik?

Denne viktige prinsippsaken går i arbeidsretten denne uka, og på sakens andre dag avviste NHO alle påstander fra LO og Fellesforbundet.

Bakgrunn: Her kan du lese LO-advokatenes påstander om NHO og lønna i reiselivet

LOs advokater hevder at det er tariffstridig å ikke lønne ansatte over minstelønn, da det står i tariffavtalen i de lokale forhandlingene skal "arbeidstakere (...) etter kompetanse, dyktighet, praksis, ansvar og jobbinnhold avlønnes ut over minstelønnssatsene".

LOs advokater hevder også at det har vært en koordinert kampanje fra NHO Reiseliv og NHO for at deres bedrifter skulle gi null i de lokale forhandlingene fra 2017 og utover.

Les også: Hotella har tapt pengar og halde stengt. Likevel fekk Thon-sjefen eit solid lønnshopp

Avviste alt

NHO-advokat Aleksander Rød gikk hardt i rette med samtlige av LOs påstander.

– LOs påstand om at alle skal ligge over minstelønnssatsene er vanskelig å forene med et minstelønnssystem, sa Rød.

Han mente det framsto som meningsløst å operere med med en minstelønn dersom alle uansett skal tjene mer.

Hotelltilsette: – Vi har aldri tent så dårleg i forhold til resten av samfunnet

Røds innlegg i arbeidsretten la vekt på at konsekvensene av LOs syn er en tredje type tariffavtale, verken normallønnavtale (der alle tillegg gis sentralt og alle arbeidstakere skal ha denne lønna) og en minstelønnsavtale.

– Hva skal man kalle en sånn konstruksjon, en hybrid?

Rød argumenterte for at det historisk ikke har vært noen forståelse i lønnsoppgjørene av at alle ansatte skal ligge over minstelønn. Derimot har det vært enighet om at heller ikke alle skal holdes på de lavest mulige satsene. Han pekte på at reiselivet er en bransje med veldig stor utskiftning av arbeidstakere og at mange er unge og uten bransjeerfaring. Reiselivet ble beskrevet som en "springbrettbransje". Dermed blir mange lønnet på minstelønn, mens bildet er annerledes for dem som blir i bransjen over år, framholdt Rød.

– LO ser ut til å mene at alle og enhver skal lønnes over minstelønn fra dag 1, sa Rød.

Han pekte på at det framstår som merkelig å ha kriterier for hvordan en skal komme fram til individuelle tillegg, når slike tillegg etter LOs mening skal gjelde fra man blir ansatt.

Mye lest: Kim Tomas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Lønna gjør noe med stoltheten vår

Grove anklager fra LO

Også LOs påstand om at det var en koordinert kampanje fra NHO og NHO Reiseliv som lå bak at svært mange av de lokale oppgjørene i 2017 – året etter streiken – og årene som fulgte, endte med null.

– Dette er en grov anklage, og de eksemplene LO har lagt fram som bevis holder ikke for å si noe om hele bransjen. Det som framstår koordinert, er derimot LO og Fellesforbundets retorikk med påstander om koordinering. Men noe blir ikke mer sant av at det sies mange ganger, sa Rød til arbeidsretten.

Bakgrunn: LO saksøker NHO for manglande lokale lønnstillegg i hotell og restaurant

Interessetvist, ikke rettstvist

Det hele koker ned til en konflikt om lønn, slik NHO ser det. Da blir det ifølge advokaten helt feil om arbeidsretten skal ta stilling til resultatet av lokale forhandlinger.

– Lønnsnivå er en interessetvist, ikke en rettslig tvist. Skal arbeidsretten inn og mene noe om lønnsnivået vil de få hendene fulle med saker fra diverse lokale lønnsforhandlinger, og jeg vil råde dem til å starte å oppbemanne.

Lokale lønnsforhandlingar: Hotellkongane har utbyttefest, mens tilsette får lite eller ingenting i lønnstillegg

Advokat Rød påpekte at det økonomiske handlingsrommet ute i bedriftene ikke blir større av at Fellesforbundet har streiket seg til retten til lokale forhandlinger samtidig som de fortsatt krever full pott sentralt.

– Arbeidstakersiden har prioritert sentrale tillegg. Den økonomiske virkeligheten ute i bedriftene har dermed tilsagt at det har vært lite rom for lokale tillegg, sa Rød.

Følg saken på frifagbevegelse.no

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse