JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det haster med vaksineproduksjon i Norge, mener LO og Industri Energi

To og et halvt år etter at pandemien brøt ut, finnes det fortsatt ingen konkrete planer for vaksineproduksjon i Norge. I statsbudsjettet for 2023 er det ikke bevilget én krone.
Etter at Folkehelseinstituttet sluttet med vaksineproduksjon i Norge i 2017, kom korona-pandemien i mars 2020 som et sjokk på mange. (Illustrasjonsfoto)

Etter at Folkehelseinstituttet sluttet med vaksineproduksjon i Norge i 2017, kom korona-pandemien i mars 2020 som et sjokk på mange. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

trond@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

– Det er viktig for Norge å sørge for egen produksjon som sikrer befolkningen rask tilgang på vaksiner. En vaksinefabrikk vil kunne produsere nok vaksiner for hele befolkningen i løpet av en uke, sier Arild Theimann, spesialrådgiver i Industri Energi.

Han understreket dette på Helseindustri- og beredskapskonferansen i Næringslivets Hus 29.november.

Etter at Folkehelseinstituttet (FHI) sluttet med vaksineproduksjon i Norge i 2017, kom pandemien i mars 2020 som et sjokk på mange. Kappløpet for å utvikle en vaksine foregikk over hele verden, mens Norge ble sittende i baksetet.

Takket være Sverige, fikk Norge tilgang til 1,1 prosent av vaksinene som var tilgjengelig gjennom EU. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at vi ikke må komme i en slik situasjon igjen.

– Det utrolige var at vaksinekoordinator Richard Bergstrøm i Sverige klarte å argumentere Norge inn på den prioriterte lista for vaksiner. Uten ham hadde vi vært ille ute, sier hun.

Høyere dødelighet

Stoltenberg får støtte av LO-sekretær Are Tomasgard.

– Det er ikke sikkert at andre land vil være i stand til å hjelpe oss i en framtidig pandemi som sprer seg enda raskere, og med høyere dødelighet enn koronapandemien. Derfor haster det med å komme i gang med vaksineproduksjon i Norge. Vi kan godt være avhengig av andre land, men samtidig må de være avhengig av oss. Det er samarbeid i praksis, sier han.

I Hurdalsplattformen ønsker regjeringen «å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge», og den vil «etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

– Det er ingen grunn til å vente med å sette i gang, sier Tomasgard.

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Prosjektet havarerte

Man trodde at vaksineproduksjon skulle være på plass i 2021.

Norvax (Norsk Vaksinefabrikk) hadde store planer, og Norges Forskningsråd bevilget 16 millioner kroner.

Det skulle brukes til et forskningssamarbeid med Sintef om utvikling av vaksineteknologi. Det gamle sorteringsbygget til Posten i Stokke på størrelse med to fotballbaner skulle brukes til vaksinefabrikk.

Prosjektet havarerte imidlertid før man kom i gang, og Norsk Forskningsråd trakk støtten. Ifølge Morgenbladet, som snakket med forskningsdirektør Petter Helgesen, konkluderte man blant annet med at Norvax ikke hadde den nødvendige kompetansen til å gjennomføre prosjektet.

Arild Theimann håper fortsatt at det skal være mulig med vaksineproduksjon i Norge.

– Vi må se fremover. Da Industri Energi, NHO, LO, og LMI (Legemiddelindustrien), Norsk Industri og KLP la fram en rapport i 2020, var konklusjonen at det er fullt mulig å etablere vaksineproduksjon i Norge.

Mye lest: Én av fire kan miste jobben i FHI: Nå skuler folk på hverandre, forteller ansatte

100 prosent norskeid

– Vi er utålmodige fordi rapporten viste at Norge har gode forutsetninger for konkurransedyktig vaksineproduksjon i Norge. Næringsperspektivet må kommet først. Det vil si skape og bevare arbeidsplasser, verdiskapning og eksportinntekter. Da vil beredskap komme som en bonus, poengterer Theimann.

Vi vil ha vaksineproduksjon i Norge nå, mener LO-sekretær Are Tomasgard og spesialrådgiver i Industri Energi, Arild Theimann

Vi vil ha vaksineproduksjon i Norge nå, mener LO-sekretær Are Tomasgard og spesialrådgiver i Industri Energi, Arild Theimann

Jan-Erik Østlie

Han viser også til Stortingets anmodningsvedtak fra 2020 og 2021, som omhandler produksjon av viktige legemidler.

– Vi er nok litt skuffet over at Statsbudsjettet for 2023 ikke bevilger én krone til vaksineproduksjon. Vi har mange selskaper som kan være aktuelle produksjonsbedrifter, blant annet Curida på Elverum. De er 100 prosent norskeid med 190 arbeidsplasser.

Han mener at et offentlig-privat samarbeid, der Staten garanterer for å kjøpe produkter av norske produsenter for egen beredskap er viktig.

– Det vil gi disse selskapene den tryggheten og forutsigbarheten som trengs for å produsere legemidlene. Da vil bedriftene også kunne eskalere og eksportere, sier han.

Ga alt under pandemien: Tillitsvalgte Marc ekstremt skuffet over FHI-kuttene: – Dette er takken fra Norge, liksom

Enorme pengesummer

Theimann forteller at det er forventet en årlig vekst på mellom 10 og 12 prosent årlig globalt i legemiddelproduksjon.

– Vi snakker om 105 milliarder dollar i 2027 på vaksineproduksjon alene. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta del i denne veksten i framtida, sier han.

Næringsminister Jan Christian Vestre hadde ingen konkrete lovnader angående legemiddelproduksjon på konferansen.

– Men, en mulighet i fremtiden kan være at Staten stiller opp med risikoavlastning. Det kan være i mange former, enten som tilskudd til etablering, lån og garantier, og det kan også vurderes at Staten er med på eiersiden, sier Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre.

Jan-Erik Østlie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse