Etter at Folkehelseinstituttet sluttet med vaksineproduksjon i Norge i 2017, kom korona-pandemien i mars 2020 som et sjokk på mange. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Det haster med vaksineproduksjon i Norge, mener LO og Industri Energi
To og et halvt år etter at pandemien brøt ut, finnes det fortsatt ingen konkrete planer for vaksineproduksjon i Norge. I statsbudsjettet for 2023 er det ikke bevilget én krone.
trond@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
– Det er viktig for Norge å sørge for egen produksjon som sikrer befolkningen rask tilgang på vaksiner. En vaksinefabrikk vil kunne produsere nok vaksiner for hele befolkningen i løpet av en uke, sier Arild Theimann, spesialrådgiver i Industri Energi.
Han understreket dette på Helseindustri- og beredskapskonferansen i Næringslivets Hus 29.november.
Etter at Folkehelseinstituttet (FHI) sluttet med vaksineproduksjon i Norge i 2017, kom pandemien i mars 2020 som et sjokk på mange. Kappløpet for å utvikle en vaksine foregikk over hele verden, mens Norge ble sittende i baksetet.
Takket være Sverige, fikk Norge tilgang til 1,1 prosent av vaksinene som var tilgjengelig gjennom EU. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at vi ikke må komme i en slik situasjon igjen.
– Det utrolige var at vaksinekoordinator Richard Bergstrøm i Sverige klarte å argumentere Norge inn på den prioriterte lista for vaksiner. Uten ham hadde vi vært ille ute, sier hun.
Høyere dødelighet
Stoltenberg får støtte av LO-sekretær Are Tomasgard.
– Det er ikke sikkert at andre land vil være i stand til å hjelpe oss i en framtidig pandemi som sprer seg enda raskere, og med høyere dødelighet enn koronapandemien. Derfor haster det med å komme i gang med vaksineproduksjon i Norge. Vi kan godt være avhengig av andre land, men samtidig må de være avhengig av oss. Det er samarbeid i praksis, sier han.
I Hurdalsplattformen ønsker regjeringen «å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge», og den vil «etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».
– Det er ingen grunn til å vente med å sette i gang, sier Tomasgard.
FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre
Prosjektet havarerte
Man trodde at vaksineproduksjon skulle være på plass i 2021.
Norvax (Norsk Vaksinefabrikk) hadde store planer, og Norges Forskningsråd bevilget 16 millioner kroner.
Det skulle brukes til et forskningssamarbeid med Sintef om utvikling av vaksineteknologi. Det gamle sorteringsbygget til Posten i Stokke på størrelse med to fotballbaner skulle brukes til vaksinefabrikk.
Prosjektet havarerte imidlertid før man kom i gang, og Norsk Forskningsråd trakk støtten. Ifølge Morgenbladet, som snakket med forskningsdirektør Petter Helgesen, konkluderte man blant annet med at Norvax ikke hadde den nødvendige kompetansen til å gjennomføre prosjektet.
Arild Theimann håper fortsatt at det skal være mulig med vaksineproduksjon i Norge.
– Vi må se fremover. Da Industri Energi, NHO, LO, og LMI (Legemiddelindustrien), Norsk Industri og KLP la fram en rapport i 2020, var konklusjonen at det er fullt mulig å etablere vaksineproduksjon i Norge.
Mye lest: Én av fire kan miste jobben i FHI: Nå skuler folk på hverandre, forteller ansatte
100 prosent norskeid
– Vi er utålmodige fordi rapporten viste at Norge har gode forutsetninger for konkurransedyktig vaksineproduksjon i Norge. Næringsperspektivet må kommet først. Det vil si skape og bevare arbeidsplasser, verdiskapning og eksportinntekter. Da vil beredskap komme som en bonus, poengterer Theimann.
Vi vil ha vaksineproduksjon i Norge nå, mener LO-sekretær Are Tomasgard og spesialrådgiver i Industri Energi, Arild Theimann
Jan-Erik Østlie
Han viser også til Stortingets anmodningsvedtak fra 2020 og 2021, som omhandler produksjon av viktige legemidler.
– Vi er nok litt skuffet over at Statsbudsjettet for 2023 ikke bevilger én krone til vaksineproduksjon. Vi har mange selskaper som kan være aktuelle produksjonsbedrifter, blant annet Curida på Elverum. De er 100 prosent norskeid med 190 arbeidsplasser.
Han mener at et offentlig-privat samarbeid, der Staten garanterer for å kjøpe produkter av norske produsenter for egen beredskap er viktig.
– Det vil gi disse selskapene den tryggheten og forutsigbarheten som trengs for å produsere legemidlene. Da vil bedriftene også kunne eskalere og eksportere, sier han.
Ga alt under pandemien: Tillitsvalgte Marc ekstremt skuffet over FHI-kuttene: – Dette er takken fra Norge, liksom
Enorme pengesummer
Theimann forteller at det er forventet en årlig vekst på mellom 10 og 12 prosent årlig globalt i legemiddelproduksjon.
– Vi snakker om 105 milliarder dollar i 2027 på vaksineproduksjon alene. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ta del i denne veksten i framtida, sier han.
Næringsminister Jan Christian Vestre hadde ingen konkrete lovnader angående legemiddelproduksjon på konferansen.
– Men, en mulighet i fremtiden kan være at Staten stiller opp med risikoavlastning. Det kan være i mange former, enten som tilskudd til etablering, lån og garantier, og det kan også vurderes at Staten er med på eiersiden, sier Vestre.
Næringsminister Jan Christian Vestre.
Jan-Erik Østlie
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse