TRIVDES: – Det er et usedvanlig godt arbeidsmiljø på rigg. Alle er avhengige av å samhandle med hverandre, sier Ingebrigtsen. Her er han sammen med kollega Jarle Halvorsen på Eldfisk.↔
Privat
Unge om framtida etter korona
Kris-Ivar (23) ble oppsagt: – Veteranene har sagt til meg: «Slik er oljebransjen. Det svinger»
Kris-Ivar Ingebrigtsen mistet jobben i Maersk Drilling, men utelukker ikke å søke seg til oljenæringen igjen.
trond.elstad@lomedia.no
Kris-Ivar Ingebrigtsen syns han har hatt fire fine år på oljerigg, og er nå snart ferdig utdannet maskiningeniør.
– Jeg må spørre meg selv: Skal jeg fortsette i oljebransjen med usikkerhet og høy lønn, eller gå ned i lønn og satse på fast jobb i industrien på land?
30. mai hadde Kris-Ivar Ingebrigtsen fra Harstad sin siste arbeidsdag i Maersk Drilling. Han er én av 100 ansatte som i april mottok varsel om oppsigelse fra riggselskapet. Koronaepidemien og fallende oljepris gjorde at oljeselskapene reduserte sine aktiviteter og investeringer. Dermed måtte flere av Maersks rigger gå i opplag.
Kris-Ivar Ingebrigtsen (23):
• Bore- og vedlikeholdsoperatør. Studerer til å bli maskiningeniør.
• Oppsagt fra jobben i Maersk Drilling.
OPTIMIST: – Jeg tenker når en dør lukkes, åpnes en ny, sier Kris Ivar Ingebrigtsen.
Privat
Korona snudde alt opp ned
Ingebrigtsen begynte som lærling i Maersk i 2014, og ble ferdig i 2016. De tre første årene etter læretiden var han ringevikar kombinert med studier og ulike deltidsjobber på land, og hadde oppdrag stort sett hele tiden. I begynnelsen av 2019 ble han fast ansatt.
– Det virket egentlig som at oljebransjen var begynt å stabilisere seg, men koronakrisen kom brått på og snudde opp ned på alt, sier han.
Ingebrigtsen er verken forbannet eller bitter på Maersk Drilling.
– Nei, jeg synes det har vært en ryddig prosess med drøftelsesmøter med bistand av tillitsvalgte i Industri Energi. Veteranene har sagt til meg: «Slik er oljebransjen. Det svinger.» Snart kommer det nye muligheter igjen, men det er ingen garanti for at jeg vender tilbake til oljebransjen når utdanningen er fullført, sier han.
Hør episoden «Nå haster det for unge ledige» i Rørsla:
podkast - ung under korona
Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!
Mange muligheter i Harstad
Den snart ferdig utdannede maskiningeniøren er i tvil om hva som vil være den rette karriereveien i arbeidslivet i fremtiden, men tenker at ingeniørutdanning alltid vil være relevant.
– Jeg er glad i dette sitatet: «Når en dør lukkes, åpnes en ny». Nå er jeg såpass ung at jeg aldri har opplevd å bli oppsagt tidligere, men jeg ser at jeg har flere muligheter i arbeidslivet med nye utfordringer, sier han optimistisk.
Ingebrigtsen har vekselvis arbeidet som bore-og vedlikeholds-operatør, og dekksarbeider på jack-up-rigg. Han beskriver arbeidsmiljøet som «usedvanlig godt». På rigg lever en tett på hverandre, og er avhengig av å hjelpe hverandre med arbeidsoperasjonene for at alt skal fungere, forklarer han.
Harstadværingen har tatt ingeniørutdanning parallelt med at han har arbeidet på sokkelen.
– Jeg vurderte flere muligheter, blant annet å bli rørlegger. Etter hvert bestemte jeg meg for at jeg skulle ta en ingeniørutdanning hvis det skulle vise seg å være praktisk mulig. Det har gått overraskende bra, men det har selvsagt vært nødvendig å planlegge for å få dagene til å gå opp.
Med to små barn har det vært travelt til tider, medgir han. Heldigvis har han bare ett år igjen før studiet er fullført.
– Da åpner det seg flere muligheter?
– Ja, Harstad er en by i utvikling med mange muligheter innenfor både bygg og maskin. Vi får se. Det hadde vært interessant med andre typer utfordringer etter hvert, sier han.
Les også: Koronakrisen sender ungdomsledigheten til alvorlig høyt nivå. – Det haster med tiltak
Oljebransjen svinger
Ingebrigtsen har hatt etterlønn i juni. Deretter tar han sommerferie etterfulgt av pappapermisjon i 15 uker med omtrent samme lønn som i dag.
– Da får jeg rikelig tid til å tenke meg om. Jeg legger ikke skjul på at arbeidstiden med to uker på og fire uker av har vært ideell når en er ung og sprek og kombinerer dette med studier.
– I løpet av 10-12 år har det vært finanskrise, oljekrise, og nå koronakrise. Har det påvirket dine tanker angående oljebransjen?
– Det er klart at kriser som kommer og går, får en til å tenke og reflektere over fremtiden. De fleste vil jo ha en trygg og sikker jobb. Kolleger har reagert ulikt på oppsigelser. Noen tar det veldig tungt. Mange som har vært lang tid i bransjen, synes det er tungt å gå på land og vente på neste opptur som man ikke vet når kommer. Andre som for eksempel har bygd nytt hus, hvor den ene er oppsagt, og den andre er permittert, kan få en tøff periode. Da kan det være ekstra vanskelig å tenke positivt og optimistisk, sier Ingebrigtsen.
Selv tilhører han ikke dem som tror at olje-og gassbransjen vil ta slutt om 10-20 år.
– Så langt jeg ser frem i tid, vil det være bruk for masse arbeidskraft på norsk sokkel. Det vil fortsatt være mange, mange gode år igjen, tror Kris-Ivar Ingebrigtsen.
Les også: Oljeavtalen sikrer flere hundre tusen årsverk, mener Industri Energi-lederen
Unge om framtida etter korona
Med rekordhøy arbeidsledighet og et næringsliv på sparebluss er LO spesielt bekymret for de unge på arbeidsmarkedet. LO-Aktuelt har snakket med unge arbeidstakere og ungdom på vei inn i arbeidslivet om hvordan koronakrisen har påvirket deres drømmer, karriereplaner og muligheter for et trygt og godt arbeidsliv.
De andre intervjuene finner du her:
• Nora Therese Olsen Hildal, elev
• Caroline Wilson Iglebæk, kokk
• Iasha Ahmed, økonom og butikkmedarbeider
• Elise Mutch Strøm, renholder
• Sture Rasmus Olsen og Marie Moen, prosessoperatører
• Rebekka Steen, faglig ungdomssekretær
• Kris-Ivar Ingebrigtsen, bore- og vedlikeholdsoperatør
Unge om framtida etter korona
Med rekordhøy arbeidsledighet og et næringsliv på sparebluss er LO spesielt bekymret for de unge på arbeidsmarkedet. LO-Aktuelt har snakket med unge arbeidstakere og ungdom på vei inn i arbeidslivet om hvordan koronakrisen har påvirket deres drømmer, karriereplaner og muligheter for et trygt og godt arbeidsliv.
De andre intervjuene finner du her:
• Nora Therese Olsen Hildal, elev
• Caroline Wilson Iglebæk, kokk
• Iasha Ahmed, økonom og butikkmedarbeider
• Elise Mutch Strøm, renholder
• Sture Rasmus Olsen og Marie Moen, prosessoperatører
• Rebekka Steen, faglig ungdomssekretær
• Kris-Ivar Ingebrigtsen, bore- og vedlikeholdsoperatør
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Lina Winge