JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offshore Norge

LO-forbund vil stoppe bonusfest i oljebransjen – fikk blankt avslag

Forbundet IE & FLT er svært bekymret for den utstrakte bruken av bonuser og krever et mer rettferdig system.
Forbund krever lik bonus for alle ansatte i en bedrift. (Illustrasjonsbilde)

Forbund krever lik bonus for alle ansatte i en bedrift. (Illustrasjonsbilde)

Ole Jørgen Bratland / Equinor (pressefoto)

tonje@lomedia.no

LO-forbundet har gjennom flere år advart mot at store forskjellene i bonusutbetalinger i bedriftene bidrar til dårlig arbeidsmiljø og uakseptable forskjeller blant de ansatte.

Det tok de opp med arbeidsgiverne under tarifforhandlingene nylig.

Krever lik bonus

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i IE & FLT ledet forhandlingene på Bransjeavtalen, hvor Offshore Norge er motpart.

– Vi krevde i årets forhandlinger at hvis det skal gis bonus skal denne være lik i kroner for alle ansatte i bedriftene. Kravet ble blankt avvist av forhandlingsutvalget til Offshore Norge, og de henviste til bedriftens styringsrett, sier Bakkerud i en pressemelding.

Bakkerud reagerer på at bedriftenes representanter i forhandlingsutvalget til Offshore Norge har trukket fram viktigheten av å holde seg til frontfagsmodellen.

– Samtidig ser vi at bedriftsledelsens lønninger stiger til eventyrlige høyder, kombinert med bonusfest. Dette bidrar til å undergrave den norske modellen, sier hun.

I 2022 økte bonusene i oljenæringen med 90 prosent.

I snitt fikk direktører i bransjen over en million kroner i bonuser dette året, ifølge en rapport fra Teknisk beregningsutvalg.

Bekymret for trivsel

Tillitsvalgt Erik Birkeland i Ekofisk-komiteen har tidligere advart om at det kan være enorme forskjeller på bonusene som ansatte får, og at dette bidrar til et dårligere arbeidsmiljø.

Offshore Norge svarer ikke på Magasinets spørsmål om de kjenner seg igjen i at bonusforskjellene rammer arbeidsmiljøet, men i en e-post skriver Elisabeth Brattebø Fenne, direktør organisasjon og arbeidsliv og forhandlingsleder, følgende:

«Det er styrene i selskapene som fastsetter lederlønninger. Offshore Norge kan ikke gjøre noe annet enn å oppfordre til moderasjon, og til at også lederne følger den generelle lønnsutviklingen».

Partene kom natt til 29. mai til enighet på Bransjeavtalen, som omfatter 4 600 ansatte innenfor oljebransjen. Disse jobber på fastlandet, både på landanlegg og ved kontorstedene.

I tillegg gjelder avtalen for enkelte offshorearbeidere som ikke omfattes av operatøravtalen. Både Aker BP, Gassco, Ineos, Equinor og Bilfinger har ansatte som omfattes av avtalen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse