JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen ber Oljefondet støtte streikende arbeidere i Nordsjøen

Fondet har investert i selskapet som nekter oljearbeidere tariffavtale.
– Oljefondet er direkte og indirekte eier i svært mange virksomheter rundt om i verden. Det hviler et stort ansvar på ham og på Norge i forvaltningen av denne enorme formuen, sier LO-lederen.

– Oljefondet er direkte og indirekte eier i svært mange virksomheter rundt om i verden. Det hviler et stort ansvar på ham og på Norge i forvaltningen av denne enorme formuen, sier LO-lederen.

Arkivfoto: Petter Pettersen

petter@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik hadde nylig møte med Oljefondets leder, Nicolai Tangen. Hun tok da opp den pågående, langvarige streiken på norsk sokkel: SLB UK-streiken i Nordsjøen.

– Det er viktig at fondet er en ansvarlig eier som bruker eierskapet til å jobbe for trygge arbeidsplasser og god forvaltning av jordas ressurser, skriver hun i et innlegg på Facebook.

Oljefondet er nemlig inne på eiersiden i selskapet de streikende er i konflikt med. Følsvik skriver videre at hun opplever at Tangen og fondet tar saken på alvor.

Med makt følger ansvar

Statens pensjonsfond utland, på folkemunne kalt Oljefondet, skal sikre våre felles velferdsgoder i framtida.

Det er et av verdens største fond og har investeringer i over 9000 selskap i 70 land. I fjor steg det over 30 prosent og er per nå verdt i underkant av 16 000 milliarder kroner.

Men med penger og makt følger det også ansvar:

– Oljefondet er direkte og indirekte eier i svært mange virksomheter rundt om i verden. Det hviler et stort ansvar på ham og på Norge i forvaltningen av denne enorme formuen, sier LO-lederen om Tangens lederansvar.

Fondet skal ta hensyn til miljømessige og samfunnsmessige forhold i investeringene, og det uavhengige Etikkrådet gjør etiske vurderinger.

Det er òg forventninger til selskapene de investerer i. Én av forventningene handler om arbeidstakernes rettigheter og hvordan selskapet behandler sine ansatte.

Har streiket i over ni måneder

Følsvik tok opp arbeidskonflikten hvor oljearbeidere i LO-forbundet Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk (IE & FLT) har streiket i ni måneder for å få tariffavtale.

Dette er en prinsipielt viktig sak for LO og IE & FLT.

– Jeg mener oljefondet bør bruke eiermakten sin i SLB. Fondet er en av de største institusjonelle investorene i selskapet, og selv om aksjeposten er liten, har de mulighet til å være tydelig på generalforsamlingen, skriver LO-lederen i en e-post til FriFagbevegelse.

Verdien av fondets eierandelen i Schlumberger Ltd. var rundt 9,8 milliarder kroner ved utgangen av 2022.

Følsvik understreker at det i Oljefondets egne forventninger til selskaper de investerer i, er arbeidstakerrettigheter noe de skal vurdere. Derfor mener LO-lederen at fondet bør være tydelig i forventningene opp mot SLB UK.

På Ekofisk-feltet, helt sør i Nordsjøen, har nemlig ni britiske oljearbeidere vært i streik siden 31. mars i fjor. De krever tariffavtale, men har ikke fått gjennomslag for sitt krav. Flere av de streikende har også mottatt oppsigelser.

De jobber for det britiske oljeserviceselskapet Schlumberger Oilfield UK, som er en del av SLB UK, og utfører brønnsimulering på oppdrag for operatørselskapet ConocoPhilips.

LO vil gå i sympatistreik: Går til sak for å streike med britiske oljearbeidere

På dette skipet jobber de britiske oljearbeiderne som nå er i streik.

På dette skipet jobber de britiske oljearbeiderne som nå er i streik.

Arkivfoto: Christopher Talgø / Industri Energi

Har klare forventninger

Oljefond-leder Nicolai Tangen har jevnlig møter med organisasjoner i norsk samfunnsliv for innspill, deriblant fagforeninger, skriver kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar i en e-post.

Hun bekrefter at de i møtet med Følsvik ble orientert om situasjonen i SLB UK og forteller at de forventer at selskapene de investerer i respekterer grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter:

– Forventningene våre er basert på internasjonale standarder, som ILO-konvensjonene og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner. Utgangspunktet vårt er å være en langsiktig eier og påvirke selskapene over tid.

Disse forventningene er grunnlaget for fondets eierskapsarbeid, skriver Skaar videre.

Mot slutten av fjoråret gikk 130 svenske Tesla-arbeidere ut i streik. LO-lederen tok også opp denne streiken med Tangen. Skaar understreker at de har diskutert fagorganisering i sine jevnlige møter med Tesla.

– I 2022 støttet vi et aksjonærforslag hos Tesla som ba selskapet om å vedta en policy om å respektere retten til å organisere seg. Dette forslaget fikk 32 % støtte blant aksjonærene. 

Nekter arbeiderne tariffavtale

Fagforeninga IF Metall, tilsvarende norske Fellesforbundet, sier dårligere pensjon, ulike forsikringer og åtte arbeidsdager mer i året enn andre i bransjen er årsaken.

De krever tariffavtale ved verkstedet i Uppsala, men det amerikanske, og Elon Musk-eide, selskapet nekter.

Oljefondet er medeier av Tesla. Ved utgangen av 2022 hadde de en eierandel verdt over 33 milliarder kroner i selskapet.

Følsvik og Tangen diskuterte streiken, og LO-lederen er glad for at fondet har bedt Tesla om å respektere arbeidernes rettigheter.

Frykter for jobben: Norske Tesla-arbeidere organiserer seg i hemmelighet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse