JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlinger

Unngikk streik i Nordsjøen: Får 36.000 kroner mer i lønn

Onsdag morgen ble partene enige om ny tariffavtale for oljearbeiderne i leverandørbedrifter.
Kjell Vestly (innfelt) og Forbundet Styrke unngikk at over 100 oljearbeidere i Nordsjøen gikk ut i streik onsdag. Her ser du Sleipner A-platformen.

Kjell Vestly (innfelt) og Forbundet Styrke unngikk at over 100 oljearbeidere i Nordsjøen gikk ut i streik onsdag. Her ser du Sleipner A-platformen.

Jan Erik Østlie / Ole Berg-Rusten, NTB

petter@lomedia.no

Seks timer etter at fristen for meklinga gikk ut ble Forbundet Styrke, tidligere IE&FLT, enige med Offshore Norge om ny Oljeserviceavtale (OSA).

– Vi er fornøyd med pakken vi samlet sett har oppnådd i mekling. Det er første gang på mange år at det har vært så mange endringer på Oljeserviceavtalen, sier Kjell Vestly.

Han er klubbleder i oljeservicebedriften Oceaneering og har vært en del av forhandlingsdelegasjonen til LO-forbundet.

Store gjennomslag

I to dager har Geir Engebretsen hos Riksmekleren jobbet for å få de to partene til å enes.

Vestly mener de under årets hovedoppgjør har fått gjennomslag for flere av de viktigste punktene de tok opp.

Blant annet trekker han fram gjennomslag for at ansatte i en disponibelperiode på minst fire uker, mellom to oppholdsperioder, har rett på arbeidsfri periode på minimum 36 timer.

– For mine medlemmer vil dette være viktig. Det vil gjøre at ansatte sikres en lengre avspasering etter en kort tur, noe som er svært belastende når det kommer korte hyppige turer.

Klubblederen forteller om et økt press på fleksibilitet og hyppige endringer av arbeidstid for de ansatte innen OSA-området.

Derfor var det viktig for dem å få på plass bedre rammer for dette, så de ansatte fikk mer forutsigbarhet og tilstrekkelig hvile:

– Våre forhandlinger har vært preget av disse prioriteringene og vi har fått på plass en bedre sikringsbestemmelse for hvile mellom oppholdene ute på sokkelen ved korte og hyppige turer.

Oljepionerene: – Jeg skal dø av jobben jeg har gjort for oljeselskapene og staten

Får 36 000 kroner i økning

Klubbleder Vestly er også fornøyd med at de nå får på plass et ulempetillegget for å svinge skift, som vil være viktig for medlemmene i hans og andre OSA-bedrifter.

Han mener den økonomiske biten er innafor, med tanke på de mange andre endringene i avtalen som også har sin pris.

Partene er blitt enige om at satsene i lønnsmatrisen offshore økes med 36 000 kroner i året, som gjelder fra 1. juni i år.

I tillegg skal de økes ytterligere fra 1. januar neste år med 6500 kroner.

– Vi har fått et akseptabelt økonomisk oppgjør. Samtidig har vi fått på plass viktige ordninger som vil forbedre medlemmenes arbeidshverdag, sier Styrkes forhandlingsleder og nestleder Lill-Heidi Bakkerud på forbundets nettsider.

Slik økes andre satser og tillegg:

Skift- og nattillegget økes til 106 kroner per time.

Helligdagsgodtgjørelsen økes til 2300 kroner dagen.

Minstelønnssatsene heves til:

• Fagarbeider: 250,30,- per time.

• Øvrige arbeidere uten tidligere erfaring: 226,90,- per time.

• Øvrige arbeidere med minst 1 års relevant bransjeerfaring: 235,80,- per time.

• Unge arbeidstakere (under 18 år): 153,83,- per time.

Kilde: Forbundet Styrke

Styrke har også fått inn i avtalen at uanmeldt endring av arbeidsplan kompenseres med 2500 kroner. Og at tillegget for ukvalifisert hvile økes til 850 kroner.

Nå skal også ventetid man har på utreisested, som ikke er på selve utreisedagen, registreres time for time på årsverket. Og det skal gis kompensasjon som er lik sokkelkompensasjonen.

Partene er enige om krav til arbeidsmiljøet og det skal gjennomføres forsvarlighetsvurderinger av helse, miljø og sikkerhet.

Kronikk: Statens gjeld til oljearbeiderne

Nesten 6000 medlemmer

LO-forbundet hadde varslet et uttak av 113 medlemmer i Halliburton, Baker Hughes, SLB, Oceaneering og Weatherford i førsteomgang.

Oljeserviceavtalen (OSA) gjelder for nesten 6000 Styrke-medlemmer som jobber i leverandørbedrifter i olja.

I tillegg er avtalen gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking. Oljeservicebedriftene er leverandører til oljeselskapene.

Siden partene ikke ble enige gjennom forhandlingene i mai, måtte de møtes hos Riksmekleren mandag og tirsdag denne uka.

Bakgrunn: Oljearbeidere melder om forverra arbeidsforhold

Motpart fornøyd

For de som er individuelt avlønna eller innpasset i lokale lønnssystemer skal det nå være lokale forhandlinger ute i bedriftene. De forventer LO-forbundet at vil være reelle og i tråd med de fire kriterier.

Styrkes motpart i meklinga er arbeidsgiverorganisasjonen Offshore Norge. De har Elisabeth Brattebø Renne som forhandlingsleder.

– Vi er tilfredse med at vi etter en krevende mekling lyktes med å få til en løsning, sier hun på deres nettsider.

Fikk blankt avslag: LO-forbund vil stoppe bonusfest i oljebransjen

YS-forbundet SAFE har en likelydende avtale, Brønnserviceavtalen, som gjelder for totalt 1200 medlemmer. De hadde varsla at de i første uttak ville ta ut 24 borevæskeingeniører i SLB i streik.

Men de er også blitt enige om sin avtale gjennom mekling, som har foregått parallelt med Styrkes mekling.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse