JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Color Line får lov til å frakte passasjerer til, men ikke fra Danmark. Konkurrentene DFDS og Fjordline kan frakte passasjerer begge veier uten problemer. – Det er helt bak mål, mener Thomas Arnesen.21.06.2021
09:06
21.06.2021 16:02

tri@lomedia.no

Karantenereglene i Norge gjør at «danskefergen» Color Line havner i kjempetrøbbel dersom de tar med seg passasjerer fra Hirtshals tilbake til Norge. Hele mannskapet må da i 10-dagers karantene selv om de selv ikke har vært i land i Danmark.

– Med 14 dagers vakt og 14 dager avspasering er det helt umulig å jobbe som sjømann hvis man må bruke ti av fjorten avspaseringsdager i karantene, sier Arnesen.

Matrosen har kone og to små barn hjemme i Kristiansand som forventer at han skal delta i hverdagslivet når han ikke er på jobb om bord på båten. Karantenen vil også gå utover hans samvær med to barn fra et tidligere forhold.

Kutter tilbudet

Color Line har tatt hensyn til de ansatte og bestemt seg for å ikke frakte passasjerer fra Danmark. Det taper de på økonomisk da konkurrentene Fjordline, som går mellom Langesund og Hirtshals, og DFDS som går mellom Oslo og Frederikshavn, uten problemer kan frakte passasjerer begge veier.

Grunnen er at de seiler med dansk flagg og har mannskapsskifte i Danmark. De unngår dermed norske karanteneregler selv om de seiler «samme strekning».

– De norske karantenereglene skaper en urettferdig konkurransevridning som absolutt ikke er bra for norske arbeidsplasser, mener Arnesen som har vært matros i Color Line i 17 år.

Mye lest: Sjømannen Kim ble puttet i karantenehotell da han ankom Norge. Mange av kollegene hans fikk reise rett hjem til familien sin

Kritisk tid for selskapet

Saken har vært til stor bekymring hos ledelsen i Color Line over lengre tid. Siden mars har rederiet forsøkt å få en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi har nylig sendt et nytt brev til departementet. Det er en veldig uheldig situasjon. Det er konkurransevridende i en svært kritisk tid for selskapet. Og forskjellsbehandlingen kan ikke smittevernfaglig begrunnes, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line.

«Saken er av avgjørende betydning for tusenvis av arbeidsplasser både hos Color Line og i norsk reiseliv», står det i brevet Color Line har sendt departementet.

Situasjonen er spesielt alvorlig for selskapet nå som samfunn igjen åpnes opp, og flere legger ut på og planlegger reiser, mener Mathisen.

Reglene gjør at Color Line mister mange passasjerer fordi reisende da booker hele rundturen hos konkurrenten Fjordline eller DFDS.

– Dette er alvorlig for oss, og ikke minst for passasjerene våre. Snart vil folk med vaksinasjonspass enkelt kunne reise uten karantene til Norge. Når de da står klare på kaia i Hirtshals, da sliter vi voldsomt med å forklare dette, sier Mathisen.

Color Line mener derfor at karantenereglene for mannskap på passasjerskip i fast rute mellom Norge og utlandet bør endres snarest i tråd med gjenåpningstempoet, fordi dette vil sikre dem like konkurransevilkår som fly og utenlandske rederier. Alternativt ønsker de et unntak for sitt mannskap i likhet med det som gjelder for flypersonell og personell på godstog.

– En slik løsning vil oppheve den konkurranseulempen Color Line har med rederier under andre flagg med utenlandsk mannskap på sine skip og samtidig være av stor betydning for revitaliseringen av norsk reiseliv, sier Mathisen.

Aktuelt: Hurtigruten trapper opp til full drift i juli: Henter tilbake alle permitterte sjøansatte

(Saken fortsetter under bildet)

KONSERNDIREKTØR: Helge Otto Mathisen mener dagens regler har betydning for tusenvis av arbeidsplasser.

KONSERNDIREKTØR: Helge Otto Mathisen mener dagens regler har betydning for tusenvis av arbeidsplasser.

Color Line

Trangere i et fly

I dag slipper flypersonell som frakter passasjerer til og fra EU/EØS karantene. De er litt i samme situasjon som mannskapet i Color Line, men etter vurdering av FHI og Helsedirektoratet gis det ikke samme type unntak for sjømannskap som for flypersonell. Det er blant annet begrunnet i at flypersonell har begrenset kontakt med passasjerer, og at passasjerene holder seg i ro.

– Det er et veldig merkelig argument og diskriminerende ovenfor norske sjøfolk. Sist jeg sjekket er det betydelig mer plass på en båt og mulighet for større sosial distanse om bord i en båt enn i et fly, sier Mathisen.

Han påpeker at Color Line har svært gode smittevernrutiner som er verifisert av DNV. I tillegg er det strenge smitteverntiltak for både mannskap og passasjerer om bord for å sikre at mannskap ikke har nærkontakt med passasjerene, og passasjerene sitter på faste anviste plasser.

Mye delt: Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Unntak må på plass

Hovedtillitsvalgt i Color Line, Erina Bryn Kjær, forteller at tilbakemeldinger er at sjøfolk opplever karantenereglene som svært urettferdige i forhold til andre yrkesgrupper som har unntak fra karantene.

Hun bekrefter at smittevernrutiner er svært strenge om bord. Med påbud om munnbind, oppdeling i kohorter, gitte plasser i messe og opphold på lugar i fritid. Treningsrom har vært stengte og til tider har det ikke vært mulig å gå i land ved havn. Både PCR-tester og hurtigtester tas ved hver påmønstring, og under oppholdet om bord. Det tas også regelmessig temperaturmålinger og man må holde 1-2 meters avstand til både kolleger og passasjerer.

– Likevel må ansatte i karantene etter arbeidsperiode dersom vi har fraktet passasjerer mellom landene. Det er viktig å få på plass unntak i karantenebestemmelser for sjøfolk, på lik linje som i andre viktige yrkesgrupper, sier Kjær.

Denne skaper debatt: Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

Lytter til næringen

Helsedepartementet melder til Maritim Logg at regjeringens gjenåpningsplan legger opp til lettelser på mange områder i tiden fremover, og at de vil komme tilbake til dette senere. Takten i gjenåpningen bygger på data, ikke dato.

– Det gjøres løpende vurderinger hvor blant annet innspillene fra næringen tas i betraktning, sier statssekretær Erlend Svardal Bøe.

Gjeldende regler er at alle som kommer til Norge fra røde land, det vil si land med høyt smittenivå, er i utgangspunktet omfattet av karanteneplikt. Da danske sjøfolk har mannskapsbytte i Danmark, rammes de ikke av norske karanteneregler, noe som er konkurransevridende mener Color Line.

Fra fredag 11. juni er det gitt unntak fra innreisekarantene for personer som er fullvaksinert eller har hatt covid-19 i løpet av de siste 6 månedene og kan dokumentere dette med norsk koronasertifikat.

– Regjeringen gjør løpende vurderinger av smitteverntiltakene, og justerte det særskilte unntaket for mannskap på passasjerskip i midten av mai slik at det ble adgang til å ta om bord flere passasjerer uten at mannskapet må i karantene, sier Bøe.

– Begrunnelsen for at vi fortsatt har regler om innreisekarantene, er at vi ønsker å begrense importsmitte av nye virusvarianter. De nye virusvariantene sprer seg lett og fører til alvorlig sykdom for noen. Åpner vi for fort opp, kan smitten skyte fart, slik at vi må stenge ned igjen. Derfor går vi varsomt fram.

I morgen, tirsdag, har regjeringen signalisert at de skal komme med presiseringer knyttet til karantenebestemmelsene. Dette kan ha stor betydning for sjøfolks arbeidshverdag.

21.06.2021
09:06
21.06.2021 16:02Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker