JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

Privat

Karantenekaos:

Sjømannen Kim ble puttet i karantenehotell da han ankom Norge. Mange av kollegene hans fikk reise rett hjem til familien sin

– Dagens regler skaper kaos og fortvilelse. Det gir ingen mening, sier Kim Lekva Velve.01.06.2021
13:04
01.06.2021 13:20

tri@lomedia.no

Matrosen, som jobber i Solstad Offshore, ankom nylig Norge. Fartøyet hans har vært på oppdrag utenfor Immingham i England der de gjør service på havvindmøller.

Under hele oppholdet er skipet fullisolert. Ingen om bord går i land og de slipper ingen fra land om bord av smittevernhensyn. Mannskapet tester seg to ganger i døgnet med temperaturskanner og det medisinske apparatet står klar for å avdekke virus dersom mannskap føler seg uvel.

– Vi er isolert fra omverden. Sjansen for at vi blir smittet om bord er minimal. Mye mindre enn for folk på land, sier Velve.

Likevel ble Velve, som er firebarnsfar, puttet rett i karantenehotell da han ankom Trondheim.

– Det er tungt. Det er klart man savner familien og de små barna etter fire uker på sjøen. Det er frustrerende å se sitt eget hustak fra hotellet og vite at familien er så nær uten at man får se dem, sier matrosen.

Aktuelt: UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

Inkonsekvente regler

Etter endt turnus fløy Velve og kollegaene fra England via Amsterdam i Nederland. Etter 20 minutter i Amsterdam dro de videre, noen til Oslo, noen til Bergen, mens Velve selv dro til Trondheim. Alle hadde tatt to negative koronatester de to siste dagene før flyreisen. Mannskapet benyttet også en chartret buss til flyplassen.

Sjøfolkene som dro til Oslo slapp karantenehotell og kunne dra hjem til sine familier. I Bergen slapp halvparten av mannskapet karantenehotell.

– Det er et fullstendig kaos og reglene er inkonsekvente. Mannskapet hadde sammen forberedt møtet med grensevaktene og framskaffet nøyaktig de samme dokumentasjonene når det gjelder testing om bord og på flyplassen, reiserute, smitteverntiltak, forholdene om bord med mer.

Les også: Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Merkelig saksbehandling

Velve er hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund og har hatt tett kontakt med kollegaene som dro til de andre byene.

– I Bergen var det slik at hvilken kø de havnet i da de skulle gjennom kontrollen og hvem de fikk snakke med var avgjørende for om de fikk komme hjem til familien sin eller ikke. Det er fullstendig latterlig og uakseptabelt.

Matrosen mener behandlingen sjøfolk får er skammelig. Også sett i lys av at trailersjåfører og bussjåfører slipper karantenehotell fordi de utfører samfunnskritiske oppdrag.

– Det gjør jo sjøfolk også. Vi frakter livsviktige varer for å tjene befolkningen. Mat, medisiner, elektronikk og forbruksvarer som alle trenger. 80–90 prosent av verdens handelsvarer er transportert av sjøfolk via sjøveien. Dersom ikke Norge og de internasjonale myndighetene rydder opp i dette, kan det medføre at varer uteblir. Det er ille, sier Velve og fortsetter:

– Det er så mange inkonsekvente handlinger nå. Noen av oss blir pålagt karantenehotell fordi man er redd for smitte. Men samtidig blir vi fraktet fra flyplassen til hoteller med vanlige busser blant vanlige passasjerer. Dersom vi er potensielle smittebomber har vi jo på den turen allerede spredd smitten, sier Velve oppgitt.

Aktuelt: Hurtigruten trapper opp til full drift i juli: Henter tilbake alle permitterte sjøansatte

Krever opprydning

Karantenekaoset for sjøfolk er uholdbart, mener Norsk Sjømannsforbund.

I forrige uke sendte forbundet brev til regjeringen og ba om et snarlig møte om praktiseringen av regelverket rundt hotellkarantene.

Denne uken skal de møte justis- og næringsdepartementet for å prøve rydde opp i kaoset. Leder av Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, skal delta i samme møte for å fremme sine argumenter rundt problemstillingen.

Regelen i dag er at alle som kommer fra land utenfor EU/EØS, med noen få unntak, må på hotellkarantene.

– Sjøfolk må kunne ha karantene hjemme. Sjøfolk fortjener en langt bedre behandling fra myndighetenes side. Det framkommer at systemet praktiseres vilkårlig. Dette kan selvsagt ikke vedvare, sier leder av Sjømannsforbundet Johnny Hansen.

Han påpeker at dagens regelverk er uklare og blir ikke behandlet enhetlig. Reglene praktiseres ulikt fra flyplass til flyplass, noe eksemplet om Solstad-mannskapet er et konkret bevis på.

– Regelverket bør også ta høyde for at sjøfolk ikke er i kontakt med noen andre enn skipets besetningsmedlemmer når de er på jobb utenriks. Mannskapet om bord er også gjennomtestet. Å sidestille sjøfolk i tjeneste med ferierende og andre reisende på fastlandet er meningsløst, sier Hansen.

Mye lest: – Vi har 606 sykepleiere i streik, og vi mottok 331 søknader. Det sier sitt om hvor uunnværlige vi er

Departementet vil ikke kommentere enkeltsaker

Maritim Logg har spurt justisdepartementet hvorfor regelverket er ulikt og tilfeldig avhengig av hvor man er i Norge.

Justisdepartementet henviser til politiet når det gjelder håndheving av reglene. De skriver i en epost at det er covid-19-forskriften som gjelder.

«Reisende som har vært i transitt i land som utløser plikt til å være på karantenehotell, skal tilbringe hele eller deler av karantenen på karantenehotell. Reisende som har vært i Nederland skal være tre dager på karantenehotell», skriver seniorrådgiver kommunikasjon Linda Hafstad.

I Kim Lekva Velves tilfelle må han sitte sju dager i karantene. Justisdepartementet påpeker at de ikke kan gå inn på enkeltsaker og henviser til politidistriktene som har behandler sakene.

– Departementet har stor forståelse for at det er belastende og upraktisk å være på karantenehotell, og myndighetene jobber fortløpende med hvilke grupper som skal på karantenehotell og ikke, sier Hafstad.

Les også: 52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

Politiet: Skjønnsmessig vurdering

Maritim Logg har forsøkt å få en uttalelse fra Trøndelag Politidistrikt om saksbehandlingen av Kim Lekva Velve. Ansvarlig betjent har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Politioverbetjent og avsnittsleder Asbjørn Svellingen i Vest politidistrikt, som jobber på Flesland flyplass i Bergen, har tidligere forklart overfor Nettavisen at innreisereglene er omfattende, og at politiet må håndtere innreiserestriksjoner, smittevernforskriften, rundskriv om karantenehotell, digitalt innreiseskjema, og søknader som om å bli innlemmet innenfor reglene for enten næringskritisk eller samfunnskritisk arbeidskraft.

– Det er et helt ekstremt innreiseregime, der vi er satt til å kontrollere et regelverk som endres hele tiden. Det er utrolig krevende, sier han til Nettavisen.

Svellingen forteller at politiet stadig får nye regler fra politikerne og det gjør det vanskelig.

Han innrømmer at det er en form for skjønnsmessig vurdering.

– Ett av de få unntakene for karantenehotell er at man har et omsorgsansvar som kan gi grunn til å få karantene hjemme, sier Svellingen til Nettavisen.

Fått med deg denne? Agenda-sjefen vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

01.06.2021
13:04
01.06.2021 13:20Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Guro Gulstuen Nordhagen

Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene


Flere saker