– Vår nettleiemodell skal være innenfor forskriften til NVE, men ikke noe mer, sier Per-Erik Ramstad.
Leif Martin Kirknes
Strømprisene
– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømnettselskapet er ikke som alle andre
Alta Kraftlag likte ikke nettleiemodellen som lå på bordet, og har funnet en ny modell som verken bryter myndighetenes regler eller skaper forvirring hos kunden.
leif.kirknes@lomedia.no
Prisstigen til Alta Kraftlag har to trinn og er basert på antall ampere i sikringsskapet i stedet for hvor mye kilowatt som brukes en gitt time i en måned, slik de fleste andre nettselskap har gjort.
– For oss trumfer kundetilfredshet og leveringssikkerhet alt. Vi skal som kraftlag ivareta samfunnets og medlemmenes langsiktige interesse, sier Per-Erik Ramstad, direktør i Alta Kraftlag.
Han må si seg enig med Huseierne, som har ment ny nettleiemodell er uforutsigbar, kompleks og vanskelig å forstå og tilpasse seg, at det i dag ikke finnes smartdingser som kan regne seg fram til en måte å hjelpe forbrukerne basert på prismodellen og at det uansett ikke er modellene som endrer forbruket og gir bedre utnyttelse av strømnettet, men menneskene som er strømkunder.
– Ikke plage kundene
Kraftlaget forsøkte å sette opp en prisstigemodell a lá det NVE har lagt opp til og de fleste andre nettselskaper har gjort, men erkjente raskt at det kom til å bli vanskelig for kundene å forholde seg til den.
– Vi bestemte oss for å ikke bruke den bransjemodellen, sier Ramstad.
Han peker på at med mindre du har et wattmeter fra 70-tallet eller en sanntidsmåler du kan følge med på må du jo ha et familiemedlem stående ved sikringsskapet for å rope hver gang forbruket begynner å bi høyt. Det som hadde blitt spart på regninga av det, hadde måtte brukes på nervemedisin, spøker han,
– Vi skal ikke plage kundene, medlemmene våre, med slikt. Grunnen til at vi holder på med det vi gjør er at vi vil gjøre det best for kundene, ikke noe annet.
Debatt: «Ta politisk kontroll over strømprisene»
Lovlig – og innovativ
Derfor har de pønsket ut en modell som er i henhold til hva NVE rent formelt har bedt om i forskriften, men uten å ta hensyn til hvordan NVE har uttalt at de ser for seg å ønske dette løst.
NVE har krevet at nettleia skal bestå av et fastledd og et energiledd. Fastleddet skal differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt. Inntektene fra energileddet kan maksimalt utgjøre 50 prosent av nettselskapets inntekter fra hver kundegruppe, krever NVE.
– Vår nettleiemodell skal være innenfor forskriften til NVE, men ikke noe mer, vi trenger ikke forholde oss til NVEs «intensjoner».
Debatt: «Hvor ble det av tanken om strøm som fellesgode?»
To trinn
Alta Kraftlag har svart på NVEs forskrift ved å lage en prisstige med to trinn. Trinn én er høyt, og 99 prosent av kundene vil være der. Det er basert på hvor stor sikring kunden har, for det er i et minste en faktor kunden vet hva er siden det står i sikringsboksen.
– Ingen trenger da å bli terrorisert av at de ikke vet hva de forholder seg til, påpeker Ramstad.
– Dersom vi får problemer i nettet av elbillading hos kundene så innfører vi natt og dagtariffer eller elbiltariffer eller noe som treffer. Vi kommer ikke til å benytte effektariffering eller noe annet som gjør dette komplisert, sier Ramstad.
Debatt: «Gi folk verdigheten tilbake, hjelp dem til å ta kontroll over strømforbruket»
Skammer seg over egen bransje
Han lurer på hvordan nettariffen det ble lagt opp til står seg mot energilovens formålsparagraf om at blant annet overføring av energi skal foregå på en «samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt.»
– Vi har 2,5 millioner husholdninger i Norge. Vi kan ikke plage dem fordi det er kapasitetsproblemer. Jeg er ikke så stolt over oss som bransje for hva vi har fått til her, men vi har gjort så godt som vi kan innenfor regelverket, sier Ramstad.
Det er ikke første gang Ramstad har uttrykt misnøye med nye regelverk. I nest siste utgave av Nettverk før jul, var han skarp i kritikken av innføringen av «funksjonelt og selskapsmessig skille.»
Øverst: modellen Alta Kraftlag vurderte. Underst: modellen de landet på.
Leif Martin Kirknes
Ps. For ordens skyld opplyser vi om at Nettverks reporter i denne saken tidligere har skrevet et meningsinnlegg om ny nettleie, som stiller spørsmål ved timingen av innføringen.
Mest lest
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad
Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Alf Ragnar Olsen