JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT vil ha forbundsvist oppgjør

Ønsket er i tråd med forbundets tre landstariffkonferanser.
FORBUNDSVIST: EL og IT Forbundet gjennomførte onsdag og torsdag det første fysiske landsstyremøtet på to år. Der ble det vedtatt ønske om et forbundsvist oppgjør i 2022.

FORBUNDSVIST: EL og IT Forbundet gjennomførte onsdag og torsdag det første fysiske landsstyremøtet på to år. Der ble det vedtatt ønske om et forbundsvist oppgjør i 2022.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

EL og IT Forbundet gjennomførte onsdag og torsdag det første fysiske landsstyremøtet på to år. Der ble det vedtatt at forbundet ønsker et forbundsvist oppgjør i hovedoppgjøret 2022.

Det er det samme som forbundets tre landstariffkonferanser har vedtatt tidligere. Avgjørelsen var enstemmig.

Les også: Elektrikerne vil ha betalt for reisetid: – Kanskje på tide å ta en streik.

Forbundet har også vedtatt en felles tariffpolitisk uttalelse som ivaretar det som har blitt drøftet blant forbundets elektrikere, ansatte i energisektoren og i IKT-miljøet i forbundet.

Det er fra før kjent at både elektrikerne og energisektoren i forbundet særlig ønsker at det ses på reisetidsbestemmelser i årets oppgjør.

Fellesmøte

Forhandlingsleder Bjørn Fornes sier forbundet vil forsøke å samle elektrikerne (LOK) og energimontørene i denne sammenheng.

Les også: Reisetida må bli betalt, krever energimontørene: – Vi må verne om fritida vår

– Vi vil forsøke å ha minst ett fellesmøte mellom LOK og energi om reisetidsbestemmelser, sier han.

Det synes Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, høres storveis ut.

– Det er utrolig spennende at installasjonsmiljøene og energimiljøene har funnet fram til nærliggende utfordringer og prioritert forholdsvis likt. Jeg håper vi kan bruke det til å hente ut en ekstra felles kraft. Vi må unngå at LOK blir et frontfag og at det som gjelder for dem også gjelder for energi, men heller gå sammen og hente ute noe bedre, foreslår han.

Heismontørene

Heismontørene har hatt et tilsvarende møte der de har diskutert hovedlinjer for sitt oppgjør og de blir gjerne med på diskusjonene om reisetidsbestemmelser. De har mange lokale bestemmelser på reise, men ikke noe nedfelt i tariffavtalen.

– Jeg håper vi i heis også kan melde oss på den diskusjonen etter hvert, sier Markus Hansen, leder i Heismontørens Fagforening, som i alle fall ikke ønsker å bli stående på sidelinjen hvis det skulle bli en streik om det.

Han får støtte fra Trøndelag.

– Om vi også kan gjøre tariffavtalen til heismontørene bedre, er det jo artig, sier Eystein Garberg.

Betong

Ellers er det farer ved betongstøv som heismontørene prater mest om akkurat nå. Det er det forsket lite på, og kan utgjøre et helseproblem potensielt på nivå med asbest på grunn av kvarts i betong. Heismontørene vedtar sine konkrete krav neste år.

IKT-miljøet i EL og IT ønsker fortsatt å få hevet lønna på dem som tjener dårligst i deres bransje samt mindre overvåking.

Les også: Fortsatt lav lønn og massiv overvåking av EL og IT Forbundets IKT-medlemmer

AFP er også et tema som landsstyret brukte mye tid på å drøfte, i tillegg til bemanningsbransjeforbud.

– Vi er bredt forbund, og det gjenspeiler seg i kravene og prioriteringene, sier Fornes, og legger til at det blir en egen pensjonskonferanse neste år.

Les også: Det kan bli ny utsettelse av AFP. Lønnsløft kan bli viktigere i 2022, tror EL og IT-sjefen

Penger

Fornes tror snakket om «vanlige folks tur» betyr at vanlige folk har forventninger til lønnsvekst, det vil si mer enn prisstigning.

Morten Svendsen fra distrikt Oslo og Akershus er enig i at det trengs penger på bordet i årets oppgjør.

– Oppgjøret i år endte opp på 2,8 prosent, og per oktober var konsumprisindeksen på 3,4 og er forventet å stige videre. Man har ikke vært i nærheten av å levere på sterkere kjøpekraft i inneværende år. Man skylder oss noen penger, sier han, og peker også på renteheving.

– Ramma for neste tariffoppgjør bør være ganske entydig for å ta igjen det tapte. Verdiskapningen har gått mer i favør av arbeidsgiver enn arbeidstaker. Det er på tide å snu den trenden, sier han.

Kongress

Utover det har landsstyret vedtatt hvilke elleve delegater og vara som skal sendes på LO-kongressen i februar neste år, som gjenspeiler forbundsstyret:

Vidar Hennum, Odd-Helge Reppe, Monica Derbakk, Bjørn Fornes, Bjørnar Dahle, Atle Rasmussen, Venke Heimdal, Markus Hansen, Ørjan Pedersen, Morten Bildøy, Øivind Wallentinsen.

Vara, i prioritert rekkefølge: Heidi Lie, Esben Smistad, Bjørn Klaussen, Eystein Garberg, Knut Hamletsen, Morten Svendsen, Emil Haugen, Sandra Åberg Kristiansen, Roger Nordland, Torstein Kiland, Geir Wamstad.

Det ble også bestemt å bevilge 50.000 kroner mer til tankesmien Manifest enn først budsjettert, opp fra 100.000 kroner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse