JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOKALPOLITIKER: Geir Wamstad foran rådhuset i Øvre Eiker før lokalvalget i 2019.

LOKALPOLITIKER: Geir Wamstad foran rådhuset i Øvre Eiker før lokalvalget i 2019.

Leif Martin Kirknes

Stortingsvalg og eventuelt regjeringsskifte:

EL og IT-distriktene håper på oppgjør med bemanningsbransjen

Mer Robin Hood-politikk og sterkere velferdsstat står også på ønskelista til EL og IT-distriktene.07.09.2021
11:00
07.09.2021 11:00

leif.kirknes@lomedia.no

– Nå er det arbeidsfolks tur, sier Knut Hamletsen fra distrikt Hedmark og Oppland, styremedlem i distriktet, forbundsstyremedlem og tillitsvalgt i OneCo Networks (tidligere Relacom).

– Nå har de med mye penger fått styre til sin fordel i to perioder, og det synes vi er mer enn nok, fortsetter han.

Distriktet kommer til å støtte naturlige samarbeidspartnere i LO-familien og vil samarbeide med LO Stat og andre lokale LO-organisasjoner rundt om i forbindelse med valgkampen, og øvrige samarbeidspartnere som har samme tanker i hodet. De vil også samarbeide med rødgrønn side om partiene har noe behov for hjelp.

Seriøst arbeidsliv: Dette mener partiene

Grenseåpning

«Alle folk i arbeid» og å bli kvitt noen av bemanningsbyråene er noe av det viktigste i neste regjeringsperiode, forteller Hamletsen.

– Er det noen lokale saker som er viktige for dere?

– Som du ser så har vi fortsatt å kalle oss for distrikt Hedmark og Oppland, men det er ingen fanesak å dele opp Innlandet. For oss her er det viktig å styrke arbeidsliv, næring og bredbåndsutbygging i Innlandet. Vi er også spent på samarbeidet over grensene når disse åpnes igjen, sier han.

Fagforeninger streiket mot innleie i byggebransjen: – Utfordringene er aller størst i Oslo

Ny politikk

Det er viktig med ny regjering, men det alene holder ikke, påpeker leder Morten Svendsen i distrikt Oslo og Akershus:

– Vi må ha en ny politikk også, sier han.

Svendsen ønsker at en eventuell ny regjering starter jobben med å reversere det sittende regjering har gjort i løpet av de siste åtte år. Han vil også at regjeringen tar et oppgjør med bemanningsbransjen.

– Nå skal ikke den blåblå regjeringen få skylden for bemanningsbransjen, for det var ting å utsette på arbeidslivet også før 2013, men det er i alle fall mye å ta tak i. Jeg håper neste regjering velger å prioritere arbeidslivet veldig, veldig høyt, sier Svensen.

Usikker på hva du skal stemme: Prøv FriFagbevegelses velgerguide

Tillit

Han mener også at det må gjøres noe med den voksende forskjellen i samfunnet og at skattepolitikken må rigges slik at verdiene fordeles annerledes.

– Etter åtte år i regjering ser man hvordan høyresiden tenker. Hele greia dreier seg om å fylle opp lommene deres mer og ta penger fra dem som faktisk trenger penger og som sliter med å få ting til å gå rundt, sier Svendsen.

Videre ønsker han et bedre og mer tillitsbasert sikkerhetsnett for arbeidsledige og de som går på arbeidsstønad.

– Vi hadde visjoner for noen tiår tilbake, om et samfunn som skulle være trygt, hvor samfunnet skulle ta vare på deg hvis du ikke kunne delta. Nå må du kjempe mot Nav. Det er en mistillit til alle som er utenfor arbeidslivet. Vi må få tilbake trygghetsfølelsen, for med trygghet er det lettere å bygge seg selv opp igjen, mener Svendsen.

Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene

Problematisk pensjonsreform

Han ønsker også at det tas grep om pensjon. Han er litt usikker på hvordan akkurat det skal gå, selv hvis det blir regjeringsskifte, for da LO i Oslo spurte Arbeiderpartiet om de ønsket å få på plass et mer rettferdig pensjonssystem med mer rettferdig fordeling av pensjon, svarte Ap angivelig «ja, vi skal bygge videre på det rettferdige grunnlaget i pensjonsreformen».

– Men så er det jo pensjonsreformen som er problemet i utgangspunktet, sier Svendsen, og legger til at AFP også må komme på plass nå med tilstrekkelig finansiering fra statlig hold.

Torstein Kiland, leder i distrikt Agder, er i likhet med Svendsen opptatt av at politikken får en mer sosial innretning etter valget.

– Mye må reverseres av det den forrige bandittgjengen har stelt i stand, sier han.

Ellers er det særlig en ting som peker seg ut for distriktslederen:

– Jeg mener at bemanningsbransjen må vekk. Det er nummer én!

Mange lokalsaker

Det er Kim Haugen, distriktsleder i Nordland, helt enig i.

– Det viktige blir innleie og midlertidige stillinger. Egentlig å reversere alle angrepene som har vært fra nåværende regjering, særlig på arbeidstakernes rettigheter, sier han.

Haugen ønsker også at neste regjering jobber for bedre rekruttering til fagbevegelsen, og tror fagforeningsfradraget er et greit virkemiddel i så måte, og forventer ellers at den nye regjeringen tar trepartssamarbeidet på alvor.

Det er mange lokale saker i Nordland som neste regjering vil måtte ta grep om.

– Det skal bygges et par flyplasser, sykehus og batterifabrikker. Så arbeids- og næringspolitikken blir kjempeviktig framover. Det gjelder også med tanke på utbygging av fornybar energi og hvordan eierskapet blir i den prosessen, sier Haugen.

Unge og gamle

Geir Wamstad, leder i distrikt Buskerud, håper også det blir et skifte. Han er selv lokalpolitiker i Ap og sitter i kommunestyret i Øvre Eiker. Han mener de viktigste sakene er pensjon fra første krone, arbeid til alle og å få arbeidsledigheten ned.

– Vi må få flere utenfor arbeidslivet inn i arbeid, sier han, og legger til at det er viktig å få med seg de unge som har slitt med jobbsituasjonen under koronaen.

Wamstad mener også at det må føres en politikk som gjør at unge får mulighet og rett til å ha en egen bolig, for det er ikke så lett for de unge nå. Og så trenges det flere fagarbeidere, og da må det også tilrettelegges bedre for lærlinger.

Også de eldre må ivaretas, mener Wamstad.

– Vi må få en sterkere velferdsstat, for våre unge som trenger en trygg oppvekst og for våre eldre som trenger en trygg alderdom, sier Wamstad, som også ønsker seg en mer rettferdig skattepolitikk, samt en klimapolitikk som er rettferdig, kutter utslipp og skaper jobber.

Make AML great again

I Rogaland ønsker distriktsleder Magnus Andersen først og fremst at mange av endringene som er gjort i arbeidsmiljøloven de siste åra reverseres og at loven styrkes.

– Det første som slår meg er at vi må gjøre noe med arbeidsmiljøloven etter den sittende regjerings ødeleggelser i den.

Han ønsker også at offentlig styring og eierskap til norske naturressurser som olje, gass, vann, vind, hydrogen og lignende kommer på dagsordenen.

– Så er det viktig for oss at den neste regjeringen styrker tillitsvalgtes forhold på arbeidsplassen og å få slutt på velferdsprofitører. Bemanningsbyråer er vi fullstendig imot her i distriktet. Vi vil heller ha en offentlig arbeidsformidling, sier Andersen.

Misliker sammenslåing

Nettverk besøkte distrikt Finnmark på tampen av fjoråret, på en konferanse der også stortingsvalget ble drøftet.

Nettverk noterte seg følgende saker av særlig lokal interesse i Finnmark: oppløsning av «tvangsekteskapet mellom Troms og Finnmark», kommuneøkonomi som ikke er i strid med hva som er lovet, fravær av Finnmark i nasjonal transportplan, i tillegg til en betent sykehusstrid på tvers av ulike partier.

07.09.2021
11:00
07.09.2021 11:00Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Kommentar

Colourbox

«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

Debatt

Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre.

Foto: Magasinet

Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet

Magasinet for fagorganiserte

«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling


Flere saker