JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOKALPOLITIKER: Geir Wamstad foran rådhuset i Øvre Eiker før lokalvalget i 2019.

LOKALPOLITIKER: Geir Wamstad foran rådhuset i Øvre Eiker før lokalvalget i 2019.

Leif Martin Kirknes

Stortingsvalg og eventuelt regjeringsskifte:

EL og IT-distriktene håper på oppgjør med bemanningsbransjen

Mer Robin Hood-politikk og sterkere velferdsstat står også på ønskelista til EL og IT-distriktene.07.09.2021
11:00
07.09.2021 11:00

leif.kirknes@lomedia.no

– Nå er det arbeidsfolks tur, sier Knut Hamletsen fra distrikt Hedmark og Oppland, styremedlem i distriktet, forbundsstyremedlem og tillitsvalgt i OneCo Networks (tidligere Relacom).

– Nå har de med mye penger fått styre til sin fordel i to perioder, og det synes vi er mer enn nok, fortsetter han.

Distriktet kommer til å støtte naturlige samarbeidspartnere i LO-familien og vil samarbeide med LO Stat og andre lokale LO-organisasjoner rundt om i forbindelse med valgkampen, og øvrige samarbeidspartnere som har samme tanker i hodet. De vil også samarbeide med rødgrønn side om partiene har noe behov for hjelp.

Seriøst arbeidsliv: Dette mener partiene

Grenseåpning

«Alle folk i arbeid» og å bli kvitt noen av bemanningsbyråene er noe av det viktigste i neste regjeringsperiode, forteller Hamletsen.

– Er det noen lokale saker som er viktige for dere?

– Som du ser så har vi fortsatt å kalle oss for distrikt Hedmark og Oppland, men det er ingen fanesak å dele opp Innlandet. For oss her er det viktig å styrke arbeidsliv, næring og bredbåndsutbygging i Innlandet. Vi er også spent på samarbeidet over grensene når disse åpnes igjen, sier han.

Fagforeninger streiket mot innleie i byggebransjen: – Utfordringene er aller størst i Oslo

Ny politikk

Det er viktig med ny regjering, men det alene holder ikke, påpeker leder Morten Svendsen i distrikt Oslo og Akershus:

– Vi må ha en ny politikk også, sier han.

Svendsen ønsker at en eventuell ny regjering starter jobben med å reversere det sittende regjering har gjort i løpet av de siste åtte år. Han vil også at regjeringen tar et oppgjør med bemanningsbransjen.

– Nå skal ikke den blåblå regjeringen få skylden for bemanningsbransjen, for det var ting å utsette på arbeidslivet også før 2013, men det er i alle fall mye å ta tak i. Jeg håper neste regjering velger å prioritere arbeidslivet veldig, veldig høyt, sier Svensen.

Usikker på hva du skal stemme: Prøv FriFagbevegelses velgerguide

Tillit

Han mener også at det må gjøres noe med den voksende forskjellen i samfunnet og at skattepolitikken må rigges slik at verdiene fordeles annerledes.

– Etter åtte år i regjering ser man hvordan høyresiden tenker. Hele greia dreier seg om å fylle opp lommene deres mer og ta penger fra dem som faktisk trenger penger og som sliter med å få ting til å gå rundt, sier Svendsen.

Videre ønsker han et bedre og mer tillitsbasert sikkerhetsnett for arbeidsledige og de som går på arbeidsstønad.

– Vi hadde visjoner for noen tiår tilbake, om et samfunn som skulle være trygt, hvor samfunnet skulle ta vare på deg hvis du ikke kunne delta. Nå må du kjempe mot Nav. Det er en mistillit til alle som er utenfor arbeidslivet. Vi må få tilbake trygghetsfølelsen, for med trygghet er det lettere å bygge seg selv opp igjen, mener Svendsen.

Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene

Problematisk pensjonsreform

Han ønsker også at det tas grep om pensjon. Han er litt usikker på hvordan akkurat det skal gå, selv hvis det blir regjeringsskifte, for da LO i Oslo spurte Arbeiderpartiet om de ønsket å få på plass et mer rettferdig pensjonssystem med mer rettferdig fordeling av pensjon, svarte Ap angivelig «ja, vi skal bygge videre på det rettferdige grunnlaget i pensjonsreformen».

– Men så er det jo pensjonsreformen som er problemet i utgangspunktet, sier Svendsen, og legger til at AFP også må komme på plass nå med tilstrekkelig finansiering fra statlig hold.

Torstein Kiland, leder i distrikt Agder, er i likhet med Svendsen opptatt av at politikken får en mer sosial innretning etter valget.

– Mye må reverseres av det den forrige bandittgjengen har stelt i stand, sier han.

Ellers er det særlig en ting som peker seg ut for distriktslederen:

– Jeg mener at bemanningsbransjen må vekk. Det er nummer én!

Mange lokalsaker

Det er Kim Haugen, distriktsleder i Nordland, helt enig i.

– Det viktige blir innleie og midlertidige stillinger. Egentlig å reversere alle angrepene som har vært fra nåværende regjering, særlig på arbeidstakernes rettigheter, sier han.

Haugen ønsker også at neste regjering jobber for bedre rekruttering til fagbevegelsen, og tror fagforeningsfradraget er et greit virkemiddel i så måte, og forventer ellers at den nye regjeringen tar trepartssamarbeidet på alvor.

Det er mange lokale saker i Nordland som neste regjering vil måtte ta grep om.

– Det skal bygges et par flyplasser, sykehus og batterifabrikker. Så arbeids- og næringspolitikken blir kjempeviktig framover. Det gjelder også med tanke på utbygging av fornybar energi og hvordan eierskapet blir i den prosessen, sier Haugen.

Unge og gamle

Geir Wamstad, leder i distrikt Buskerud, håper også det blir et skifte. Han er selv lokalpolitiker i Ap og sitter i kommunestyret i Øvre Eiker. Han mener de viktigste sakene er pensjon fra første krone, arbeid til alle og å få arbeidsledigheten ned.

– Vi må få flere utenfor arbeidslivet inn i arbeid, sier han, og legger til at det er viktig å få med seg de unge som har slitt med jobbsituasjonen under koronaen.

Wamstad mener også at det må føres en politikk som gjør at unge får mulighet og rett til å ha en egen bolig, for det er ikke så lett for de unge nå. Og så trenges det flere fagarbeidere, og da må det også tilrettelegges bedre for lærlinger.

Også de eldre må ivaretas, mener Wamstad.

– Vi må få en sterkere velferdsstat, for våre unge som trenger en trygg oppvekst og for våre eldre som trenger en trygg alderdom, sier Wamstad, som også ønsker seg en mer rettferdig skattepolitikk, samt en klimapolitikk som er rettferdig, kutter utslipp og skaper jobber.

Make AML great again

I Rogaland ønsker distriktsleder Magnus Andersen først og fremst at mange av endringene som er gjort i arbeidsmiljøloven de siste åra reverseres og at loven styrkes.

– Det første som slår meg er at vi må gjøre noe med arbeidsmiljøloven etter den sittende regjerings ødeleggelser i den.

Han ønsker også at offentlig styring og eierskap til norske naturressurser som olje, gass, vann, vind, hydrogen og lignende kommer på dagsordenen.

– Så er det viktig for oss at den neste regjeringen styrker tillitsvalgtes forhold på arbeidsplassen og å få slutt på velferdsprofitører. Bemanningsbyråer er vi fullstendig imot her i distriktet. Vi vil heller ha en offentlig arbeidsformidling, sier Andersen.

Misliker sammenslåing

Nettverk besøkte distrikt Finnmark på tampen av fjoråret, på en konferanse der også stortingsvalget ble drøftet.

Nettverk noterte seg følgende saker av særlig lokal interesse i Finnmark: oppløsning av «tvangsekteskapet mellom Troms og Finnmark», kommuneøkonomi som ikke er i strid med hva som er lovet, fravær av Finnmark i nasjonal transportplan, i tillegg til en betent sykehusstrid på tvers av ulike partier.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.09.2021
11:00
07.09.2021 11:00Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

EUs jernbanepakke 4 blir en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Artikkelen om Noora (6) som hadde for få leker ble produsert av en løgnfabrikk. Faktisk.no avdekket den raskt som en klassisk falsk nyhet.

Artikkelen om Noora (6) som hadde for få leker ble produsert av en løgnfabrikk. Faktisk.no avdekket den raskt som en klassisk falsk nyhet.

Colourbox/LO Media

Løgnfabrikker og grupper på Facebook sprer falske nyheter om barnevernet

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Christina Siljan Hjerpekjøn konsentrerer seg om å hjelpe barnet når hun kommer inn i familier som tror på konspirasjonsteorier om barnevernet.

Christina Siljan Hjerpekjøn konsentrerer seg om å hjelpe barnet når hun kommer inn i familier som tror på konspirasjonsteorier om barnevernet.

Hanna Skotheim

Christina har fått spørsmål om hun får bonus for å stjele barn

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45): – Skulle jeg fortsatt å jobbe på samme måte som i dag, hadde jeg ikke holdt til jeg ble 50 år engang

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

UENIGE OM TIDSBRUK: Over to år har fem-seks avisbud på Lillehammer fått avslag på 1000 krav om betaling for den ekstra tiden ruta har tatt å kjøre.

UENIGE OM TIDSBRUK: Over to år har fem-seks avisbud på Lillehammer fått avslag på 1000 krav om betaling for den ekstra tiden ruta har tatt å kjøre.

Roy Ervin Solstad

Avisbudene har jobbet tusen ganger uten betaling, mener LO: Nå møter de arbeidsgiver i retten

Linn Aslaksen Neset har drømt om å jobbe i ambulansetjenesten siden hun var  liten.

Linn Aslaksen Neset har drømt om å jobbe i ambulansetjenesten siden hun var liten.

Anita Arntzen

Ambulansearbeider Linn: – Geværet pekte rett mot meg, og han brølte: «Kom dere ut!»

Katrine Nordbø

Her er helseplagene vi får av jobben

Ansatte ved sykehjemmet reagerer kraftig på beskjeden om at de skal loggføre egne dobesøk. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Ansatte ved sykehjemmet reagerer kraftig på beskjeden om at de skal loggføre egne dobesøk. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Colourbox.com

Sykepleiere i Bærum må loggføre egne dobesøk


Flere saker