JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt og OL-deltager

Elektriker til OL med gull i siktet

Erik Watndal (41) blir sjelden gjenkjent på gata, men elektrikeren og leirdueskytteren fra Moss er faktisk medaljekandidat i OL i Tokyo.
MEDALJEKANDIDAT: Etter ti års konkurranseopphold sikret Erik Watndal seg VM-sølv i skeet i 2018. Det ga ham også OL-plass i Tokyo og 25. og 26. juli får vi se om elektrikeren fra Moss kan kjempe om medaljene.

MEDALJEKANDIDAT: Etter ti års konkurranseopphold sikret Erik Watndal seg VM-sølv i skeet i 2018. Det ga ham også OL-plass i Tokyo og 25. og 26. juli får vi se om elektrikeren fra Moss kan kjempe om medaljene.

Privat

knut.viggen@lomedia.no

Karsten Warholm, håndballandslagene og et sandvolleyballag i verdenstoppen nevnes blant de norske medaljekandidatene i OL i Tokyo senere i måneden.

Erik Watndal har du kanskje ikke hørt om, men han har allerede flere internasjonale topplasseringer, senest både EM-sølv og VM-sølv fra 2018. Den siste medaljen sikret ham en OL-plass i øvelsen skeet, eller leirdueskyting på norsk.

I Tokyo skal han kjempe med de 29 beste leirdueskytterne i verden.

– Det er mange som driver med skyting i Norge, men vi har vel aldri vært dem det har vært mest medieoppmerksomhet rundt, sier Watndal.

Klubb og fagforening

Han er også utdannet elektriker, klubbleder i Storm Elektro Moss og styremedlem i Elektroarbeidernes Fagforening Østfold (EAF).

– Jeg har en veldig grei arbeidsgiver, og jeg har stort sett vært borte fra jobb siden januar. Vi er også en liten bedrift, så det blir lite klubbarbeid lokalt, sier Erik, lett unnskyldende.

Historisk dom: 52 lastebilsjåfører får rekorderstatning, styreleder holdes personlig ansvarlig

La opp som 28-åring

Jakt har vært Eriks store lidenskap siden han var liten og begynte å gå i hælene til en jakt og skyteinteressert far. Allerede i 1998 fikk han sitt store gjennombrudd som leirdueskytter med en 4. plass i junior-VM og fast plass på skytterlandslaget, sammen med blant annet Harald Jensen og Tore Brovold (OL-sølv 2008).

Fra 1999 til 2004 ble det seks pallplasseringer i verdenscup, samt en 8. plass i OL i Athen 2004. I 2005 ble det EM-gull før han la opp som 28-åring i 2007.

Mye delt: Da Jorunn kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en hennes fjernet

Gjorde comeback

Erik solgte våpnene sine og gikk tilbake til jobben som elektriker, en jobb han trives godt i, og det skulle gå 10 år før han lot seg lokke tilbake på skytebanen.

Erik betegnes av kolleger som en vinnerskalle av de sjeldne og da han først var tilbake var det full satsing igjen og samme år som han vant sølv i EM og VM tangerte han også verdensrekorden med 125 av 125 mulige poeng.

– Jeg er vel en vinnertype og er ganske god på standplass. Når jeg kommer utpå en konkurransebane er jeg ganske avslappa. Det er verre med nervene i forkant, sier han.

Mye lest: Tove og Trine får etterbetalt fem år med feriepenger

Tøff konkurranse

Som landslagsskytter får han støtte av Olymiatoppen, men økonomisk er det ingen gullgruve å være skytter. Hagla til 160.000 kroner står det en sponsor bak, men 50.000 skudd i året koster. I snitt fire kroner per skudd, to for ammunisjonen og to for leirdua.

(Saken fortsetter under bildet)

VINNERTYPE: – Jeg er vel en vinnertype og er ganske god på standplass, sier Erik Watndal.

VINNERTYPE: – Jeg er vel en vinnertype og er ganske god på standplass, sier Erik Watndal.

Privat

Treningene skjer helst på Løvenskioldbanen ved Oslo, det er også en bane i Rakkestad i Østfold.

– Vi har et greit skeet-miljø i Norge. I NM er det rundt 50 deltagere, på toppnivå er vi vel bare fire-fem stykker. Internasjonalt konkurrerer vi med folk som aldri har gjort noe annet enn dette, de er helproffe. Konkurransen er blitt enda hardere de siste årene, sier Watndal.

På hjemmebane har han støtte av kona, Agnete og to tvillingsønner på 12 år. Og innimellom OL-forberedelsene er det også blitt tid til litt avslapning på hytta. Men oppkjøringa til OL har vært i gang lenge.

Denne skaper debatt: Nekter de ansatte tariffavtale: – Dobbeltmoralsk og nedverdigende

– Skal gjøre mitt beste

Pandemien utsatte OL med ett år og siden den startet er det blitt få konkurranser på mossingen.

Men for to uker siden var han i Kroatia og konkurrerte i verdenscupen. Han ble nummer sju og tapte en omskyting om finaleplass med 123 av 125 poeng. Fire konkurrenter fikk 124, tre 123 og seks gikk til finalen.

– Det var et godt resultat for min del, konstaterer han.

Det var varmt under konkurransen i Kroatia og det kan bli minst like varmt i Tokyo, tror Watndal.

– Jeg håper det blir litt kjøligere der, sier han.

Erik Watndal reiser til Tokyo 17. juli. Konkurransene foregår 25. og 26. juli.

– OL blir en opplevelse. Mitt mål er å gjøre mitt beste, sier Watndal, vel vitende om at ett bomskudd kan utgjøre fem-seks plassers forskjell.

Men målet og drømmen er selvsagt medalje - og aller helst gull.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse