JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg: – Ikke bare nyutdannede som kan redde IT-bransjen

Mens IT-næringen skriker etter flere studieplasser, mener statsministeren at bransjen også bør vise eksisterende ansatte veien fra serverrom til nettsky.
 Øyvind Huseby og Erna Solberg

Øyvind Huseby og Erna Solberg

Skjermdump

leif.kirknes@lomedia.no

Mangel på IKT-kompetent arbeidskraft var blant hovedtemaene under årets årskonferanse i IKT Norge, som ble arrangert i går, 28. april.

Da IKT Norges direktør Øyvind Huseby spurte statsminister Erna Solberg om dette og samtidig pekte på at godt kvalifiserte søkere ikke kommer inn på utdanningene, minnet statsministeren på betydningen av etter- og videreutdanning.

– Du må slutte å tenke som du gjør nå. IKT-kompetanse kommer ikke bare fra dem som er i utdanningssystemet. Vi kommer ikke til å løse utfordringene ved at du bare ser på 18-19-åringene i Norge. Du må også se på 40-åringene og gi folk mulighet til etter- og videreutdanning. Gi folk mulighet til å utvikle kompetansen, sa Solberg.

Hun la til at hun også synes det er litt komisk med bedrifter som skriker etter nyutdannede, men samtidig krever at de nyutdannede skal ha kjempelang arbeidserfaring for å bli ansatt.

• Les også: Ny rapport viser at Norge trenger 40.000 flere sysselsatte med IKT-utdanning innen 2030

Også de eldre

Solberg mener en må investere i nyutdannede, men også i dem som allerede er i bransjen og som ikke har utdanning på høyeste nivå, selv om IT-verden har beveget seg fra serverrom til nettsky etter at de kanskje tok sin utdanning.

• Les også: – Vi som «bare» har fagbrev fortjener tydeligvis ikke lønn for jobben vi gjør

– IT-bransjen og alle bransjer må tenke på at de har ressurser i bedriften allerede, og at de må videreutvikles. Vi har ikke nok folk til at alle ser på 18-19-åringer som løsningen. Ja, vi skal ha mer IKT-utdanning, men jeg har en kjepphest på dette. Alle ser på nyutdannede. Men det blir færre ungdommer og flere eldre – og da må en jobbe med de eldre, sa Solberg.

Hun håper å få på plass et mer fleksibelt utdanningssystem som gjør at folk som jobber fulltid kan ta utdanning samtidig, og håper på at utdanningsinstitusjoner blir «mer på» på tilbudssiden, og at arbeidsgivere også ser nytten av å investere i dette.

Huseby sa seg enig i at en må tenke helhet, og la til at bransjen også gjør dette.

• Les også: IT-kompetente folk kommer i alle former, også uten universitetsgrad

Også andre yrker

SVs Torgeir Knag Fylkesnes var senere på konferansen med på en debatt som også var innom utdanningsspørsmålet.

Han mener det er viktig å få på plass flere rene IT-studieplasser, men håper også det går an å få på plass en reform om hvordan IT kan integreres bedre i alle utdanninger, siden alle yrker kommer til å kreve en form for IT-kunnskap.

APs Espen Barth Eide var enig, og la til at han gjerne imøteser studier som helse/IKT, energi/IKT og prosessindustri/IKT. IKT griper inn i alle næringer, også sykepleie og tømrere må med om «alle skal med», mente han.

– Hvis du ikke trenger digital kompetanse den dagen du går ut i yrket, vil du trenge det ganske raskt etterpå, sa han.

• Les også: Her lærer Datatilsynets direktør seg koding

Ipad vs. papir vs. video-«nødløsning»

Også Høyres Heidi Nordby Lunde og FRPs Ketil Solvik-Olsen var med på debatten, og også disse var enige om at det uansett trengtes flere studieplasser.

Solvik-Olsen hadde også et poeng om at digitaliseringen i skolen egentlig er litt slapp.

– Vi må tenke annerledes i måten vi benytter digitale verktøy i skolen. Det er flott med Ipad, men nå brukes det som en erstatning for papir, og er ikke egentlig en digitalisering. Det vi opplever nå med foredragsholdere som underviser fra et helt annet sted via skjermen, det er det som virkelig kan revolusjonere skoleundervisning. Men akkurat nå er det fortsatt ansett som en reserveløsning som helst skal bort så snart koronaen tillater det, sa han.

Det er for øvrig ikke første gang Erna Solberg tar til orde for etter- og videreutdanning. Både da IKT Norge lanserte studien som viste hvor stor mangelen er på IT-kompetanse og da NHO hadde vorspiel i forkant av sitt årsmøte, nevnte hun betydningen av å ivareta sine nåværende ansatte.

• Les også: – Viktig å se og ta vare på sine ansatte, sier Erna Solberg til NHO-medlemmene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse