– Tallene lyver ikke, Heisplan har betydelig lavere lønnsutgifter enn de andre bedriftene vi har sammenlignet dem med, selv om Heisplan forsøker å si at det ikke er sannheten. Så kan man jo lure på hvorfor det er slik? sier Markus Hansen i HMF.
Leif Martin Kirknes (illustrasjonsfoto)
Sosial dumping
Heismontører har fått nok av konkurrent: – Tåler rett og slett ikke dagens lys
Heisbedrifter i Møre og Romsdal tjener nesten ikke penger og har ikke gjort det på mange år.
knut.viggen@lomedia.no
Årsaken er at én bedrift, Heisplan, opererer med helt andre lønns- og arbeidsbetingelser, hevder organiserte heismontører.
– Vi kan ikke tillate selskaper som gjør det uutholdelig for alle andre å jobbe med heis, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF).
Nesten 30 heismontører møtte opp da HMF inviterte til samling i Spjelkavik torsdag 11. mai. Bakgrunnen for samlingen er utfordringene medlemmene møter i forbindelse med heisbedriften Heisplans virksomhet i fylket.
FriFagbevegelse har tidligere skrevet om bedriften Heisplan og utfordringene HMF har hatt med å etablere tariffavtale der.
HMF mener Heisplan driver med sosial dumping, noe som tilbakevises av ledelsen i Heisplan. De mener på sin side at de er utsatt for en svertekampanje av HMF.
Bakgrunn: Uro i heisbransjen: Ett firma bruker minst penger på lønn og danker ut konkurrentene
På møtet i forrige uke deltok montører fra bedrifter som går på heisoverenskomsten i dag. I tillegg møtte en stor delegasjon fra heisbedriften Lift-Tech, både montører og ledelse. De har ikke tariffavtale i dag, men er i tenkeboksen.
En del avhenger av om HMF lykkes i å få ledelsen i Heisplan på andre tanker, slik at konkurransesituasjonen bedres.
– Heismontører har generelt ganske gode lønns- og arbeidsvilkår, det er noe vi har kjempa fram gjennom de over 90 årene fagforeninga har eksistert. Vi gjør en ekstra innsats når noe føles urettferdig, for eksempel sosial dumping. Det at det er noen som ikke har de samme lønns- og arbeidsvilkårene som resten av oss har. Og det som er kommet fram rundt Heisplans virksomhet, det tåler rett og slett ikke dagens lys, mener Markus Hansen.
Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår i heisbransjen. På møtet i Spjelkavik sist torsdag møtte han en lydhør forsamling med heismontører fra hele fylket.
Knut Viggen
– Tallene lyver ikke
Han reagerer på uttalelsene fra Heisplan-ledelsen i saken FriFagbevegelse publiserte før helgen.
– Tallene lyver ikke, Heisplan har betydelig lavere lønnsutgifter enn de andre bedriftene vi har sammenlignet dem med, selv om Heisplan forsøker å si at det ikke er sannheten. Så kan man jo lure på hvorfor det er slik? Vi mener det dreier seg om sosial dumping, at de bruker utenlandske arbeidere som jobber fortere enn alle andre, billigere enn alle andre og knuser alle andre på anbud, sier Hansen.
Kenneth Lorgen Jensen er daglig leder og heisinstallatør i Lift-Tech. Selv om de heller ikke har tariffavtale, var han og montørene hans velkomne gjester på møtet i Spjelkavik.
Knut Viggen
Det var i fjor sommer flere av montørene i Heisplan valgte å organisere seg i HMF.
– Vi hadde et flertall av organiserte som ønsket tariffavtale i bedriften og vi visste jo på forhånd at det var et sted hvor det var viktig å få litt mer gjennomsiktighet, forklarer Markus Hansen.
Ikke godt mottatt
Anders Vikan Rønning er tillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Heisplan og var til stede på møtet i Spjelkavik.
Nå er han på vei ut av bedriften etter å ha vært sentral i forhandlingene om tariffavtale med ledelsen det siste året.
– Forhandlingene har vært spesielle, det har ikke vært noe ønske om å komme til enighet i det hele tatt, sier Rønning.
Anders Vikan Rønning er tillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Heisplan.
Knut Viggen
– Helt siden vi begynte å organisere oss har de kalt inn til møter og arrangert allmøter for å sverte foreninga. Vi bestemte oss for å opprettholde tariffkravet, da begynte de å presse folk ut, forteller Rønning, som ble fjernet som tillitsvalgt av ledelsen etter det siste forhandlingsmøtet.
Ifølge HMF-leder Markus Hansen sier Heisplan nå forsøker å lage en egen avtale, en husavtale.
– Det er et forsøk på å stoppe heisoverenkomsten, mener Hansen.
– Vi jobber for at det skal være lik lønn for likt arbeid i Norge, uansett hvor du kommer fra. Og vi har forsøkt å få tariffavtale i Heisplan, vi har ikke trukket kravet, men vi har ikke noen makt bak kravet med så få organiserte igjen. Jeg vet jo de anbudene de leverer på Møre og i Ålesund er slik at du taper penger bare ved å jobbe, fra du setter foten innafor til kunden så taper du penger. Jo mer du jobber, jo mer taper du. Det er noe som er riv ruskende gæernt og det må vi gjøre noe med, sier han.
– På like vilkår
Hansen får støtte av Kjetil Seljeset, som jobbet i Heisplan fra bedriften ble etablert i 2008 og helt fram til etter sommeren i fjor. Nå er han montør og klubbleder i konkurrenten Lift-Tech.
Det var han som først tok kontakt med HMF for å få hjelp.
– Jeg håper man kan konkurrere på like vilkår, at det ikke skal være sånn at Heisplan tar det de kan på grunn av sosial dumping, sier Seljeset.
Kjetil Seljeset jobbet i mange år som montør i Heisplan, var tillitsvalgt og den som først tok kontakt med HMF for å få råd om hva de skulle gjøre.
Knut Viggen
– Glad for oppmøtet
HMF-leder Markus Hansen er glad for det gode oppmøtet på møtet.
– Jeg tror denne saken engasjerer bredt, at folk ønsker gode lønns- og arbeidsvilkår uansett hvor det skal være. Det er viktig å kunne møtes slik, der vi kan diskutere mer på tvers av bedrifter og ståsted. Så lenge vi klarer å operere som en enhet klarer å sette et gulv, en standard.
– Da er det ingen som kan komme og undergrave den enheten oss imellom. Det er jo det som er hele greia med en tariffavtale, å sørge for at ingen byr under det gulvet vi setter med den tariffavtalen, sier HMF-lederen.
I underkant av 30 montører fra heisbedrifter i Møre og Romsdal møtte til samlingen HMF arrangerte i Spjelkavik torsdag 11. mai. Det er rekord.
Knut Viggen
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB