Lønnsoppgjøret
Streiker for en bedre IKT-avtale: – God, gammeldags klassekamp
Stå på til seieren er i havn! Det var gjennomgangsmelodien på et streikemøte i forbindelse med konflikten mellom EL & IT Forbundet og Abelia.
Morten Svendsen, leder av Elektromontørenes Forening i Oslo og Akershus, oppfordrer de streikende til ikke å gi seg før kampen er vunnet.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
– Denne streiken er historisk. Det er første gang vi streiker for å forbedre IKT-avtalen. Tenk litt på det, sier Geir Aasen, forbundssekretær i EL & IT-forbundet på streikemøte under andre dag av konflikten.
Det er nemlig Abelia streiken er rettet mot, ikke den enkelte arbeidsgiver. Lokale forhandlinger har ikke begynt ennå.
– Møkka lei!
180 streikende medlemmer i fem klubber i bedriftene Telia, Geomatikk, Onitio, Tietoevry og Global Contact var invitert til et orienteringsmøte. Om lag halvparten kom.
Forbundets krav er helt entydig: Høyere lønn.
– Motparten startet forhandlingene med å si nei til alle våre krav. Abelia synes kravene var urimelige, sier Aasen.
Streikende rustet til kamp.
Jan-Erik Østlie
Andre forhandlingsdag klokka 18 hadde forbundet oppnådd minimalt, og det ble brudd. Så to dager med mekling der mekleren ifølge Aasen gjorde sitt aller beste for at motparten, Abelia, også skulle bevege seg noe.
Da streiken var et faktum, tok forbundet ut en fjerdedel av de 1200 som er omfattet av IKT-avtalen, 319 medlemmer.
– Vi er møkk lei av at minstelønnssatsen blir standard. Å leve på 365.000 kroner i året er ikke mulig. Nå må Abelia komme med noe mer, sier Aasen. Til solide klappsalver fra de frammøtte.
Utvikle, ikke avvikle
Krav nummer en er økt lønn, men det fins også andre krav.
– Vi må utvikle de ansatte, ikke avvikle dem, sier Aasen. Og fortsetter:
– Vi vil ha bedre vilkår for lokale forhandlinger. Det vil ikke Abelia. Men vi skal ha på plass krava vår, så fortsett å streike.
Merethe Øverland Shukla, klubbleder i Telia, forteller at Abelia vil ha en avtale som sikrer det hun kaller «den jævla styringsretten».
Klubbleder i Telia, Merethe Øverland Shukla.
Jan-Erik Østlie
Mens EL & IT-forbundet kjemper for en anstendig lønn for alle. På streikemøte oppfordret hun de streikende medlemmene til å være synlige, men samtidig også ta vare på hverandre.
Med på de framtidige planene var også en fotballturnering på Voldsløkka for å opprettholde motet og stemningen.
Streik i Telia: – Vi har en avtale som hører til på Downton Abbey
Eierne rike, arbeidstakerne på sultelønn
Forbundets distriktssekretær i Oslo og Akershus Trine Hardy fortalte at to sorter flyers var laget. 2.000 av hver. Og det kommer flere streikevester. Alle bør nemlig ha sin egen.
Sjøl skulle hun ut i ferie nå, men opplyste at et bemannet distriktskontor likevel sto åpent. Det var bare å stikke innom.
Trine Hardy inviterte de streikende til å ta kontakt om det er noe de lurer på.
Jan-Erik Østlie
Morten Svendsen, lederen av Elektromontørenes Forening i Oslo og Akershus holdt en appell. Han understreket at det var bra at denne streikekampen ble tatt.
– Eierne tjener seg rike på deres arbeidskraft, mens mange av dere kun tjener 365.000 i året. At dere sier at dere ikke finner dere i dette, er bra. Dette er god, gammeldags klassekamp, sier Svendsen.
Neppe lønnsnemnd
– Hva skal til for at streiken stoppes, Geir Aasen?
– At Abelia kommer opp med et bedre tilbud, svarer han kontant.
– Frykter dere tvungen lønnsnemnd?
– Vi har gjort det vi kan for å unngå det.
Aasen nevner likevel at noen har spekulert i at streiken i Telia kan ramme fotball-EM som pågår til midten av juli. Skjønt, det er vel tvilsomt om et fotballmesterskap truer samfunnets helse og sikkerhet.
– Jeg vil bli svært forbauset om regjeringen vedtar tvungen lønnsnemnd, sier Aasen.
Tvungen lønnsnemd? Nei, det har forbundssekretær Geir Aasen og forbundet planer om å unngå. Overraskelsen blir stor om så skjer.
Jan-Erik Østlie
Mener deres tilbud er godt
Abelia svarer følgende på epost:
«Vi sendte i går, den 27. juni, et tilbud til EL og IT Forbundet, som blant annet inkluderer 7 kroner i generelt tillegg til alle og 10,4 prosent lønnsvekst på minstelønnssatsene over to år. I tillegg skal bedriftene forhandle lokalt. Ut over det økonomiske tilbudet er det også foreslått flere endringer i overenskomsten. Vi mener at tilbudet er godt».