JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Leif Martin Kirknes

Tillitsvalgte bekymret for at bedrifter vil ta inn færre lærlinger til høsten. I fjor fikk bare litt over halvparten læreplass i Oslo

Øivind Wallentinsen mener en ny regjering må stille krav om flere lærlingplasser. Enkelte plasser er situasjonen nå dramatisk, mener han.06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58

leif.kirknes@lomedia.no

I hovedstaden fikk bare litt over halvparten av elektroelevene lærlingplass i 2020. 35 prosent endte opp på nødløsningen VG3. Lærlingplassmangel er en varig utfordring, ifølge inntakskontoret.

På dagens representantskapsmøte i LO adresserte delegat Øivind Wallentinsen fra Rogaland Elektromontørforening lærlingsituasjonen i 2021 i et innlegg om årets stortingsvalg.

– Vi får negative signaler fra våre tillitsvalgte om at bedrifter kommer til å ta inn færre lærlinger i sommer og høst dette året enn de har gjort før. Enkelte plasser er det ganske dramatisk. Når vi går til valg for ny regjering er det åpenbart at den nye regjeringen og den nye politikken må inneholde flere lærlingplasser og at det blir et av kravene vi fra fagbevegelsen stiller til ny regjering, sa han.

Trengs sårt

Wallentinsen mener det ikke er nok å korona-gjenåpne Norge uten at det også deriblant sikres tilstrekkelig lærlingplasser.

– Yrkesfagutdanningene er den utdanningen du i utgangspunktet ikke er garantert å fullføre, selv om du har bestått underveis hele veien, fordi det avhenger av at det er lærlingplass når du er ferdig, sier Wallentinsen, som legger til at Norge trenger flere fagarbeider til å gjøre praktiske gjøremål i framtida.

Han legger til at han mener bemanningsforetak har en negativ innvirkning på lærlinginntaket i bedrifter.

Les også: NHO-bedrifter får ikke tak i folka de trenger

Seigt på Etterstad

Denne uka skrev Frifagbevegelse om Pelle Haagensen som har slitt med å få læreplass som elektriker.

Færre elever enn vanlig ved skolen hans, Etterstad, fikk læreplass i fjor.

Ifølge linjeansvarlig Espen Orfjell har det ikke sett spesielt lovende ut i år heller, der kun seks av 36 elenergi-elever per nå har helt sikker læreplass til høsten.

– Bedrifter sier de avventer å ta inn lærlinger, fordi de opplever smitte, karantene og at prosjekter de skulle jobbe med, blir utsatt, sa Orfjell til Frifagbevegelse.

Les også: Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

– Stabilt i fjor

Nettverk har hentet inn tall fra Oslo kommune for å se om korona-året 2020 har vært et dårlig lærlingår i hele hovedstaden.

Jarl Alnæs ved inntakskontoret i Oslo melder om stabile formidlingstall for 2020 sammenlignet med 2019, mens tallene for 2021 er det for tidlig å si noe om.

– Det er en varig utfordring på elektro at det er for mange skoleplasser i Oslo og Viken, men vi så ingen spesielle utslag på elektro i 2020, sier han til Nettverk via kommunikasjonsavdelingen i Osloskolen.

Les også: Knallhardt skoleår for elever som ikke får læreplass

35 prosent går VG3

Tallene for Oslo for fjoråret viser at av 143 elektroelever i 2020, fikk 81 læreplass. Det er 56,6 prosent.

50 har mottatt plass i det alternative løpet VG3. Det er 35 prosent.

12 ble stående igjen uten noen av delene etter fjoråret.

En av disse var altså nevnte Pelle Haagensen, som var fast bestemt på å få læreplass og ikke ty til «nødløsningen» VG3.

Han har nå fått jobb som vaktmesterassistent på Nordpolen skole ved Sandaker i Oslo, etter å ha fått hjelp fra Nav, men ønsker seg egentlig fortsatt læreplass for å bli ferdig med utdanninga.

Nettverk skrev for nøyaktig ett år siden om elektroelever som har mistet lærlingplass som en direkte konsekvens av korona, da ved Strømmen videregående like utenfor Oslo.

Linjeansvarlig ved Etterstad, Espen Orfjell, mener bedrifter som ikke tar inn lærlinger og som peker på korona tenker litt kortsiktig.

– Korona vil gå over, påpeker han.

Les også: Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingplass. Så kom korona

Bra stelt på Ullern

I en annen del av hovedstaden enn Etterstad, på Ullern, melder linjeansvarlig Margrethe Tschudi om at de fleste elevene der får lærlingplass.

– Her på Ullern er vi fornøyd med at det på elenergi, altså elektriker, kun er to som vil ha læreplass som ikke har fått. Dette er slik det pleier å være, men vi har jobbet hardt for å få det til, sier hun.

Derimot har det lenge vært vanskelig å skaffe læreplasser på VG2 data og elektronikk, ifølge Tschudi, som mener det nok er ytterligere vanskelig i år.

– Alt i alt ser det lovende ut for elektrikerfaget og noe vanskeligere for telekom. Mange elever fra data og elektronikk søker seg videre til VG3 dataelektroniker, og det har de gjort også i år, sier hun til Nettverk om året så langt.

Les også: – Det er ikke 14-15-åringer som skal løse det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vi har, sier Inger Vagle

EL og IT liker ikke VG3

Nettverk har tidligere skrevet om at EL og IT Forbundet mener VG3-løpet, som altså tilbys som en nødløsning for å sikre opplæring også for dem som ikke får lærlingplass, generelt er en dårlig idé. Også arbeidsgiversiden, ved Nelfo, er skeptiske. De frykter at det vil gi mange nyutdannende uten god nok kompetanse.

– Fagbrev uten læretid blir ansett som et B-fagbrev i bransjen, og det er vanskeligere for disse elevene på arbeidsmarkedet, har EL og IT-leder Jan Olav Andersen uttalt.

I år, for kort tid siden, la regjeringen fram sin nye plan for å få flere til å bestå videregående skole, der de åpner for «fagbrev i skole», en utvidet variant av VG3. Forbundssekretær i EL og IT Are Solli har uttalt overfor Nettverk at han mener det vil være kontraproduktivt for lærlingordningen.

– Forslaget angriper hele lærlinginstituttet, hele kvaliteten på fag og yrkesopplæringen og også statusen på fag- og yrkesopplæringen. Det er å flytte fag- og yrkesopplæring inn i skolen, mener Solli.

Les også: Mener regjeringen står i fare for å ødelegge lærlingordningen

Selvstendig og trygg

Han tror det vil være drepen for lærlingordningen, og at med i sluket går den faglige stoltheten og kvaliteten på fagarbeiderne. Han erkjenner at det er et problem med antall lærlingplasser i dag, men mener «fagbrev i skolen» ikke er løsningen på det.

– En elektriker må være selvstendig, i stand til å ta ansvar og utføre elsikkerhetsmessig trygg jobb hos kunden. Det krever en viss opplæring og omfattende kunnskap. Det går ikke an å få til dette like bra bare gjennom skolen, mener Solli, som tror – med fagarbeidermangelen som er spådd å inntreffe – at det snart heller vil bli kamp om å få lærlinger i stedet for omvendt.

Les også: – Kampen om ungdommen har absolutt startet

Nesten lærling-mangel i et Nelfo-distrikt

Om lærling-situasjonen beskrevet i Oslo og om varsku-ropet fra Wallentinsen, avviser Nelfo-direktør Ove Guttormsen at det er noen stor korona-krise for elektrolærlinger på gang i år. Noen steder er det dertil motstatt, forteller han.

– Det som spiller en viktig rolle, er om det er jobb nok eller ikke, og her kommer koronasituasjonen inn. Totalt sett ser vi nok ingen krise per nå og opptaket endrer seg også litt utover våren og høsten. Blant annet melder en av våre regionsjefer at bedriftene i distriktet tømmer Vg2 for lærlinger, sier Guttormsen til Nettverk.

Artikkelen er oppdatert med siste avsnitts-bolk om Nelfo etter publisering (kl. 14:56).

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Frå 1. juli: Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjar

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene


Flere saker