JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Leif Martin Kirknes

Tillitsvalgte bekymret for at bedrifter vil ta inn færre lærlinger til høsten. I fjor fikk bare litt over halvparten læreplass i Oslo

Øivind Wallentinsen mener en ny regjering må stille krav om flere lærlingplasser. Enkelte plasser er situasjonen nå dramatisk, mener han.06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58

leif.kirknes@lomedia.no

I hovedstaden fikk bare litt over halvparten av elektroelevene lærlingplass i 2020. 35 prosent endte opp på nødløsningen VG3. Lærlingplassmangel er en varig utfordring, ifølge inntakskontoret.

På dagens representantskapsmøte i LO adresserte delegat Øivind Wallentinsen fra Rogaland Elektromontørforening lærlingsituasjonen i 2021 i et innlegg om årets stortingsvalg.

– Vi får negative signaler fra våre tillitsvalgte om at bedrifter kommer til å ta inn færre lærlinger i sommer og høst dette året enn de har gjort før. Enkelte plasser er det ganske dramatisk. Når vi går til valg for ny regjering er det åpenbart at den nye regjeringen og den nye politikken må inneholde flere lærlingplasser og at det blir et av kravene vi fra fagbevegelsen stiller til ny regjering, sa han.

Trengs sårt

Wallentinsen mener det ikke er nok å korona-gjenåpne Norge uten at det også deriblant sikres tilstrekkelig lærlingplasser.

– Yrkesfagutdanningene er den utdanningen du i utgangspunktet ikke er garantert å fullføre, selv om du har bestått underveis hele veien, fordi det avhenger av at det er lærlingplass når du er ferdig, sier Wallentinsen, som legger til at Norge trenger flere fagarbeider til å gjøre praktiske gjøremål i framtida.

Han legger til at han mener bemanningsforetak har en negativ innvirkning på lærlinginntaket i bedrifter.

Les også: NHO-bedrifter får ikke tak i folka de trenger

Seigt på Etterstad

Denne uka skrev Frifagbevegelse om Pelle Haagensen som har slitt med å få læreplass som elektriker.

Færre elever enn vanlig ved skolen hans, Etterstad, fikk læreplass i fjor.

Ifølge linjeansvarlig Espen Orfjell har det ikke sett spesielt lovende ut i år heller, der kun seks av 36 elenergi-elever per nå har helt sikker læreplass til høsten.

– Bedrifter sier de avventer å ta inn lærlinger, fordi de opplever smitte, karantene og at prosjekter de skulle jobbe med, blir utsatt, sa Orfjell til Frifagbevegelse.

Les også: Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

– Stabilt i fjor

Nettverk har hentet inn tall fra Oslo kommune for å se om korona-året 2020 har vært et dårlig lærlingår i hele hovedstaden.

Jarl Alnæs ved inntakskontoret i Oslo melder om stabile formidlingstall for 2020 sammenlignet med 2019, mens tallene for 2021 er det for tidlig å si noe om.

– Det er en varig utfordring på elektro at det er for mange skoleplasser i Oslo og Viken, men vi så ingen spesielle utslag på elektro i 2020, sier han til Nettverk via kommunikasjonsavdelingen i Osloskolen.

Les også: Knallhardt skoleår for elever som ikke får læreplass

35 prosent går VG3

Tallene for Oslo for fjoråret viser at av 143 elektroelever i 2020, fikk 81 læreplass. Det er 56,6 prosent.

50 har mottatt plass i det alternative løpet VG3. Det er 35 prosent.

12 ble stående igjen uten noen av delene etter fjoråret.

En av disse var altså nevnte Pelle Haagensen, som var fast bestemt på å få læreplass og ikke ty til «nødløsningen» VG3.

Han har nå fått jobb som vaktmesterassistent på Nordpolen skole ved Sandaker i Oslo, etter å ha fått hjelp fra Nav, men ønsker seg egentlig fortsatt læreplass for å bli ferdig med utdanninga.

Nettverk skrev for nøyaktig ett år siden om elektroelever som har mistet lærlingplass som en direkte konsekvens av korona, da ved Strømmen videregående like utenfor Oslo.

Linjeansvarlig ved Etterstad, Espen Orfjell, mener bedrifter som ikke tar inn lærlinger og som peker på korona tenker litt kortsiktig.

– Korona vil gå over, påpeker han.

Les også: Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingplass. Så kom korona

Bra stelt på Ullern

I en annen del av hovedstaden enn Etterstad, på Ullern, melder linjeansvarlig Margrethe Tschudi om at de fleste elevene der får lærlingplass.

– Her på Ullern er vi fornøyd med at det på elenergi, altså elektriker, kun er to som vil ha læreplass som ikke har fått. Dette er slik det pleier å være, men vi har jobbet hardt for å få det til, sier hun.

Derimot har det lenge vært vanskelig å skaffe læreplasser på VG2 data og elektronikk, ifølge Tschudi, som mener det nok er ytterligere vanskelig i år.

– Alt i alt ser det lovende ut for elektrikerfaget og noe vanskeligere for telekom. Mange elever fra data og elektronikk søker seg videre til VG3 dataelektroniker, og det har de gjort også i år, sier hun til Nettverk om året så langt.

Les også: – Det er ikke 14-15-åringer som skal løse det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vi har, sier Inger Vagle

EL og IT liker ikke VG3

Nettverk har tidligere skrevet om at EL og IT Forbundet mener VG3-løpet, som altså tilbys som en nødløsning for å sikre opplæring også for dem som ikke får lærlingplass, generelt er en dårlig idé. Også arbeidsgiversiden, ved Nelfo, er skeptiske. De frykter at det vil gi mange nyutdannende uten god nok kompetanse.

– Fagbrev uten læretid blir ansett som et B-fagbrev i bransjen, og det er vanskeligere for disse elevene på arbeidsmarkedet, har EL og IT-leder Jan Olav Andersen uttalt.

I år, for kort tid siden, la regjeringen fram sin nye plan for å få flere til å bestå videregående skole, der de åpner for «fagbrev i skole», en utvidet variant av VG3. Forbundssekretær i EL og IT Are Solli har uttalt overfor Nettverk at han mener det vil være kontraproduktivt for lærlingordningen.

– Forslaget angriper hele lærlinginstituttet, hele kvaliteten på fag og yrkesopplæringen og også statusen på fag- og yrkesopplæringen. Det er å flytte fag- og yrkesopplæring inn i skolen, mener Solli.

Les også: Mener regjeringen står i fare for å ødelegge lærlingordningen

Selvstendig og trygg

Han tror det vil være drepen for lærlingordningen, og at med i sluket går den faglige stoltheten og kvaliteten på fagarbeiderne. Han erkjenner at det er et problem med antall lærlingplasser i dag, men mener «fagbrev i skolen» ikke er løsningen på det.

– En elektriker må være selvstendig, i stand til å ta ansvar og utføre elsikkerhetsmessig trygg jobb hos kunden. Det krever en viss opplæring og omfattende kunnskap. Det går ikke an å få til dette like bra bare gjennom skolen, mener Solli, som tror – med fagarbeidermangelen som er spådd å inntreffe – at det snart heller vil bli kamp om å få lærlinger i stedet for omvendt.

Les også: – Kampen om ungdommen har absolutt startet

Nesten lærling-mangel i et Nelfo-distrikt

Om lærling-situasjonen beskrevet i Oslo og om varsku-ropet fra Wallentinsen, avviser Nelfo-direktør Ove Guttormsen at det er noen stor korona-krise for elektrolærlinger på gang i år. Noen steder er det dertil motstatt, forteller han.

– Det som spiller en viktig rolle, er om det er jobb nok eller ikke, og her kommer koronasituasjonen inn. Totalt sett ser vi nok ingen krise per nå og opptaket endrer seg også litt utover våren og høsten. Blant annet melder en av våre regionsjefer at bedriftene i distriktet tømmer Vg2 for lærlinger, sier Guttormsen til Nettverk.

Artikkelen er oppdatert med siste avsnitts-bolk om Nelfo etter publisering (kl. 14:56).

06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker