JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Øivind Wallentinsen på LOs repskapsmøte torsdag.

Leif Martin Kirknes

Tillitsvalgte bekymret for at bedrifter vil ta inn færre lærlinger til høsten. I fjor fikk bare litt over halvparten læreplass i Oslo

Øivind Wallentinsen mener en ny regjering må stille krav om flere lærlingplasser. Enkelte plasser er situasjonen nå dramatisk, mener han.06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58

leif.kirknes@lomedia.no

I hovedstaden fikk bare litt over halvparten av elektroelevene lærlingplass i 2020. 35 prosent endte opp på nødløsningen VG3. Lærlingplassmangel er en varig utfordring, ifølge inntakskontoret.

På dagens representantskapsmøte i LO adresserte delegat Øivind Wallentinsen fra Rogaland Elektromontørforening lærlingsituasjonen i 2021 i et innlegg om årets stortingsvalg.

– Vi får negative signaler fra våre tillitsvalgte om at bedrifter kommer til å ta inn færre lærlinger i sommer og høst dette året enn de har gjort før. Enkelte plasser er det ganske dramatisk. Når vi går til valg for ny regjering er det åpenbart at den nye regjeringen og den nye politikken må inneholde flere lærlingplasser og at det blir et av kravene vi fra fagbevegelsen stiller til ny regjering, sa han.

Trengs sårt

Wallentinsen mener det ikke er nok å korona-gjenåpne Norge uten at det også deriblant sikres tilstrekkelig lærlingplasser.

– Yrkesfagutdanningene er den utdanningen du i utgangspunktet ikke er garantert å fullføre, selv om du har bestått underveis hele veien, fordi det avhenger av at det er lærlingplass når du er ferdig, sier Wallentinsen, som legger til at Norge trenger flere fagarbeider til å gjøre praktiske gjøremål i framtida.

Han legger til at han mener bemanningsforetak har en negativ innvirkning på lærlinginntaket i bedrifter.

Les også: NHO-bedrifter får ikke tak i folka de trenger

Seigt på Etterstad

Denne uka skrev Frifagbevegelse om Pelle Haagensen som har slitt med å få læreplass som elektriker.

Færre elever enn vanlig ved skolen hans, Etterstad, fikk læreplass i fjor.

Ifølge linjeansvarlig Espen Orfjell har det ikke sett spesielt lovende ut i år heller, der kun seks av 36 elenergi-elever per nå har helt sikker læreplass til høsten.

– Bedrifter sier de avventer å ta inn lærlinger, fordi de opplever smitte, karantene og at prosjekter de skulle jobbe med, blir utsatt, sa Orfjell til Frifagbevegelse.

Les også: Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

– Stabilt i fjor

Nettverk har hentet inn tall fra Oslo kommune for å se om korona-året 2020 har vært et dårlig lærlingår i hele hovedstaden.

Jarl Alnæs ved inntakskontoret i Oslo melder om stabile formidlingstall for 2020 sammenlignet med 2019, mens tallene for 2021 er det for tidlig å si noe om.

– Det er en varig utfordring på elektro at det er for mange skoleplasser i Oslo og Viken, men vi så ingen spesielle utslag på elektro i 2020, sier han til Nettverk via kommunikasjonsavdelingen i Osloskolen.

Les også: Knallhardt skoleår for elever som ikke får læreplass

35 prosent går VG3

Tallene for Oslo for fjoråret viser at av 143 elektroelever i 2020, fikk 81 læreplass. Det er 56,6 prosent.

50 har mottatt plass i det alternative løpet VG3. Det er 35 prosent.

12 ble stående igjen uten noen av delene etter fjoråret.

En av disse var altså nevnte Pelle Haagensen, som var fast bestemt på å få læreplass og ikke ty til «nødløsningen» VG3.

Han har nå fått jobb som vaktmesterassistent på Nordpolen skole ved Sandaker i Oslo, etter å ha fått hjelp fra Nav, men ønsker seg egentlig fortsatt læreplass for å bli ferdig med utdanninga.

Nettverk skrev for nøyaktig ett år siden om elektroelever som har mistet lærlingplass som en direkte konsekvens av korona, da ved Strømmen videregående like utenfor Oslo.

Linjeansvarlig ved Etterstad, Espen Orfjell, mener bedrifter som ikke tar inn lærlinger og som peker på korona tenker litt kortsiktig.

– Korona vil gå over, påpeker han.

Les også: Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingplass. Så kom korona

Bra stelt på Ullern

I en annen del av hovedstaden enn Etterstad, på Ullern, melder linjeansvarlig Margrethe Tschudi om at de fleste elevene der får lærlingplass.

– Her på Ullern er vi fornøyd med at det på elenergi, altså elektriker, kun er to som vil ha læreplass som ikke har fått. Dette er slik det pleier å være, men vi har jobbet hardt for å få det til, sier hun.

Derimot har det lenge vært vanskelig å skaffe læreplasser på VG2 data og elektronikk, ifølge Tschudi, som mener det nok er ytterligere vanskelig i år.

– Alt i alt ser det lovende ut for elektrikerfaget og noe vanskeligere for telekom. Mange elever fra data og elektronikk søker seg videre til VG3 dataelektroniker, og det har de gjort også i år, sier hun til Nettverk om året så langt.

Les også: – Det er ikke 14-15-åringer som skal løse det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vi har, sier Inger Vagle

EL og IT liker ikke VG3

Nettverk har tidligere skrevet om at EL og IT Forbundet mener VG3-løpet, som altså tilbys som en nødløsning for å sikre opplæring også for dem som ikke får lærlingplass, generelt er en dårlig idé. Også arbeidsgiversiden, ved Nelfo, er skeptiske. De frykter at det vil gi mange nyutdannende uten god nok kompetanse.

– Fagbrev uten læretid blir ansett som et B-fagbrev i bransjen, og det er vanskeligere for disse elevene på arbeidsmarkedet, har EL og IT-leder Jan Olav Andersen uttalt.

I år, for kort tid siden, la regjeringen fram sin nye plan for å få flere til å bestå videregående skole, der de åpner for «fagbrev i skole», en utvidet variant av VG3. Forbundssekretær i EL og IT Are Solli har uttalt overfor Nettverk at han mener det vil være kontraproduktivt for lærlingordningen.

– Forslaget angriper hele lærlinginstituttet, hele kvaliteten på fag og yrkesopplæringen og også statusen på fag- og yrkesopplæringen. Det er å flytte fag- og yrkesopplæring inn i skolen, mener Solli.

Les også: Mener regjeringen står i fare for å ødelegge lærlingordningen

Selvstendig og trygg

Han tror det vil være drepen for lærlingordningen, og at med i sluket går den faglige stoltheten og kvaliteten på fagarbeiderne. Han erkjenner at det er et problem med antall lærlingplasser i dag, men mener «fagbrev i skolen» ikke er løsningen på det.

– En elektriker må være selvstendig, i stand til å ta ansvar og utføre elsikkerhetsmessig trygg jobb hos kunden. Det krever en viss opplæring og omfattende kunnskap. Det går ikke an å få til dette like bra bare gjennom skolen, mener Solli, som tror – med fagarbeidermangelen som er spådd å inntreffe – at det snart heller vil bli kamp om å få lærlinger i stedet for omvendt.

Les også: – Kampen om ungdommen har absolutt startet

Nesten lærling-mangel i et Nelfo-distrikt

Om lærling-situasjonen beskrevet i Oslo og om varsku-ropet fra Wallentinsen, avviser Nelfo-direktør Ove Guttormsen at det er noen stor korona-krise for elektrolærlinger på gang i år. Noen steder er det dertil motstatt, forteller han.

– Det som spiller en viktig rolle, er om det er jobb nok eller ikke, og her kommer koronasituasjonen inn. Totalt sett ser vi nok ingen krise per nå og opptaket endrer seg også litt utover våren og høsten. Blant annet melder en av våre regionsjefer at bedriftene i distriktet tømmer Vg2 for lærlinger, sier Guttormsen til Nettverk.

Artikkelen er oppdatert med siste avsnitts-bolk om Nelfo etter publisering (kl. 14:56).

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.05.2021
14:20
06.05.2021 14:58Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Oppdatert versjon:

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

Håvard Sæbø

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»