JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn og likestilling

Tillitsvalgte Trine tror lønnsforskjellene i IT-bransjen begynner allerede ved ansettelsen

– Kvinnene sier ja til det tilbudet de får, mens mennene forhandler seg fram til en høyere begynnerlønn, mener Trine Hardy.
Trine Hardy jobbet på hjemmekontor under hele pandemien. Nå er hun i Telenor, men er fortsatt engasjert som tillitsvalgt i EL og IT Forbundet og hun var en av medarrangørene av forbundets IKT-konferanse.

Trine Hardy jobbet på hjemmekontor under hele pandemien. Nå er hun i Telenor, men er fortsatt engasjert som tillitsvalgt i EL og IT Forbundet og hun var en av medarrangørene av forbundets IKT-konferanse.

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

Tallene er klare. 84 prosent av medlemmene i El og IT Forbundet er menn, og det er få kvinnelige programmerere.

Det har lenge vært snakk om å rekruttere flere, men diskusjonene brøt virkelig løs etter et leserinnlegg psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren hadde på nettstedet kode24, der han hevdet at det er biologiske årsaker til den skjeve kjønnsfordelingen.

En setning satte virkelig fyr på det hele: «Dessverre ser jeg at når jenter lager jentegrupper for programmering, er det ganske klisjémessig (vafler og strikking).»

Reaksjonene lot ikke vente på seg, motinnleggene var også mange og det er dette som i ettertid har gått under navnet vaffel-debatten.

– Hvorfor fikk vi denne debatten?

Dette var et av hovedspørsmålene under IKT-konferansens paneldebatt. Der stilte Trine Hardy, Telenor, Ole Petter Baugerød Stokke, kode24, Christin Gormann, Kodemaker og Johannes Brodwall, Sopra Steria.

Aktuelt: IT-bransjen er kjent for sine høye lønninger, men ikke alle soler seg på toppen. Nå vil EL og IT Forbundet kjempe for dem som tjener minst

– Både teit og rart

Når det blir spurt om hvorfor det er så få kvinner i en del yrker, er ofte svaret et det er for fysisk krevende. De har ikke muskelkraften som skal til. Men det er ikke så ofte det blir sagt at det er kjønnsmessige forskjeller som gjør at kvinner ikke er interessert i programmering.

– Det er både teit og rart at biologien blir dratt inn. Jeg har vært programmerer i over 20 år og trives fint, sa Christin Gormann. Hun er av dem som liker seg best sammen med gutter, men tror at andre kan ha vanskelig for å passe inn.

– Guttene har sin egen kultur gående, med de samme filmene og dataspillene, og de er ikke vant til at jenter kan være teknisk interesserte. Dette kan være slitsomt, men det er ikke av ondskap, mente kvinnen fra Kodemaker. Hun ser for seg at et større mangfold vil løse opp i dette.

Sjekk ditt yrke: Så mye mer tjener menn enn kvinner

Tilpass stillingsutlysningene

– Vi må gjøre en innsats for å inkludere kvinnene. De kommer ikke av seg selv, understreket Johannes Brodwall, som er både konsulent og lærer. Han påpeker at ved en ansettelse gjelder det å finne styrken til kandidaten. Kvinner er ofte redde for en grille-situasjon, der det bare letes etter svakhetene.

God likestilling, og folk som tenker ulikt, vil være bra både for jobbene som skal gjøres og økonomien til bedriftene. Resultatet blir ikke best med en homogen masse med menn.

– Gjør utlysningstekstene synlige for kvinner, og kom gjerne med en oppfordring om at de skal søke, for de kvier seg ofte, sa Trine Hardy.

Hun er ikke i tvil om at kvinner kan organisering og struktur, også når det er snakk om programmering. Det er de vant til hjemmefra.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

– Feilen oppstår ved ansettelsen

Full innsikt i de tekniske løsningene er ikke alltid så viktig. Det er resultatet av programmeringen som teller.

– IT-systemene er til for å hjelpe mennesker, og guttene der ute må skjerpe seg. De kan ikke bruke all tiden på å produsere nye rammeverk, mente Christin Gormann.

Kvinnene i bransjen tjener ofte mindre enn mennene.

– Bedriftene gir ofte tilleggene rettferdig, men feilen oppstår gjerne ved ansettelsen. Kvinnene sier ja til det tilbudet de får, mens mennene forhandler seg fram til en høyere begynnerlønn, sa Trine Hardy.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse