JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Kriminalomsorgens ansatte er klare til å bryte ut av trange lønnsrammer

NFF-lederen ber staten ta ansvar for lavtlønte fengselsansatte.
Fengselsbetjenter rangert på 214.-plass på Statistisk sentralbyrås lønnsoversikt for 360 yrker. Det er for dårlig, ifølge NFF.

Fengselsbetjenter rangert på 214.-plass på Statistisk sentralbyrås lønnsoversikt for 360 yrker. Det er for dårlig, ifølge NFF.

Eirik Dahl Viggen / colourbox.com

edv@lomedia.no

– Vi har hatt ei dårlig utvikling for våre grupper de siste 10–12 åra. Det rettes ikke opp med jevne, små tillegg. Medlemmene våre, mange av dem lavtlønte, forventer at vi kommer i havn med noe nå, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.

Lønnsveksten i fjor er foreløpig beregnet til 2,75 prosent for industriarbeidere og til 3,25 prosent for industrifunksjonærer i NHO-bedriftene, som er det forhandlerne for statsansatte pleier å sammenlikne med.

Oversikt: Ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere i fjor. Sjekk din bransje

NFFs sentralstyre vedtar krav 1. mars som leveres LO Stat.

– Tilbakemeldingene fra medlemmene våre så langt, er blant annet at de vil styrke variable tillegg, og de krever økt grunnlønn. Det er også kommet innspill på å gjenopprette risikotillegget som ble innbakt på A-tabellen på slutten av 90 tallet, sier Aase.

UTÅLMODIG: NFF-leder Asle Aase på vei inn til mekling under statsoppgjøret 2019.

UTÅLMODIG: NFF-leder Asle Aase på vei inn til mekling under statsoppgjøret 2019.

Ole Palmstrøm

Lavtlønte fengselsbetjenter

Fengselsbetjenter har ei gjennomsnittlig månedslønn på 43.840 kroner. Da er alle tillegg for ubekvem arbeidstid tatt med. Selv da, også sammenliknet med yrker uten turnusarbeid, ligger de rangert på 214.-plass på Statistisk sentralbyrås lønnsoversikt for 360 yrker. Det er for dårlig, ifølge NFF.

Fengselsbetjenter har lav grunnlønn og er blant de gruppene som fikk lavtlønnstillegg i 2021.

– Vi har rykket ned på lista, og strømprisene rammer nå de av oss som ikke er blant de best betalte, sier Aase.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Krever at staten tar lønnsansvar

Staten må være villig til å ta ansvar for lønna til de de har i arbeid, mener NFF-lederen.

– I all hovedsak har ikke staten som arbeidsgiver hatt noe ønske om å ta ansvaret for egne ansattes lønnsutvikling ved sentrale lønnsforhandlinger. I flere år har de presset på for å overlate alt ansvaret til de lokale partene. Jeg forventer en full omdreining ved årets oppgjør, sier Aase.

– Vi må få på plass et nytt lønnssystem, med færre lønnsrammer, mer forutsigbar lønnsutvikling der du kommer raskere til topplønn enn i dag, sier Aase.

Det blir viktig ikke minst siden alleårsregelen ble innført ved beregning av pensjon.

– Det er ingen tvil om at veldig mange har blitt holdt nede gjennom altfor mange år. Regjeringa må ta ansvar for lønnsnivået for å unngå det vi opplever nå, at vi lekker kompetanse som ei sil til andre sektorer, sier Aase.

Mye lest: Fengselsbetjent Ronny (37) gikk ut av turnus og ble lavtlønnet

Innsikt: Fem punkter som gjør årets lønnsoppgjør ekstra vanskelig

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse