Lønnsoppgjøret 2022
Prisstigning tar glansen av lønnsoppgjøret i kriminalomsorgen
Men et nytt lønnssystem i staten bærer bud om bedre tider – for den som har tid til å vente, lover NFF-leder Asle Aase.
RENNER UT: Med brattere prisstigning, vil mer av lønnsoppgjøret gå med i sluket.
Martin G. Slørdal
edv@lomedia.no
Isvann rant gjennom blodet på fagbevegelsen da prisstigninga i juni ble oppjustert til 4,7 prosent.
Det er Statistisk sentralbyrås foreløpige anslag for 2022 og betydelig høyere enn de tidligere beregnede 3,3 prosent, som var utgangspunkt for lønnsoppgjøret.
Da lønnsoppgjøret i staten endte med ei ramme på 3,8 prosent, var alle glade over å sikre det fremste målet med oppgjøret, økt kjøpekraft.
Med oppjustert prisstigning, ligger statsansatte an til en reallønnsnedgang på 0,9 prosent – i gjennomsnitt. Det vil ramme svært ulikt.
Blir ikke verdsatt
Forrige uke satte Norges Bank så opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Fra august og utover neste år varsles flere renteoppganger. Det rammer alle med banklån på smertegrensa.
Forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase, er skuffet.
– Det er klart nå at oppgjøret ikke demmer opp for prisstigninga. Det er legitimt å si at man ikke blir godt nok verdsatt, sier Aase.
Kommentar: «Vi har vært bortskjemt med unormalt lav rente. Det blir en utfordring»
NFF-leder Asle Aase har tro på at det nye lønnssystemet i staten vil sikre bedre uttelling på sikt.
Ole Palmstrøm
Til tross for skuffelsen, har de fleste av NFFs medlemmer stemt ja til det framforhandla resultatet. Det store spørsmålet er hvordan det nye lønnssystemet i staten vil påvirke bankkontoen.
Tilleggene for ubekvem arbeidstid ble positivt justert i årets oppgjør. Både skumringstillegg og helgetillegget fra klokka 12 lørdag til 24 søndag økes med 10 kroner timen.
For ansatte i turnus vil oppjusteringa på 18 prosent av disse tilleggene utgjøre 1400–1500 kroner per måned. Alle ansatte sikres også et generelt tillegg på 10 000 kroner.
Mye delt: LO frykter mer ledighet etter rentehopp
Nytt system forvirrer
Lønnsrammene skal byttes ut med lønnsstiger. Disse skal sikre de ansatte jevne, årlige opprykk. Kriminalomsorgens ansatte med mindre enn 16 års tjeneste skal inn i stigen.
Lønnsstigen vil ifølge Aase sikre alle de som er nye i kriminalomsorgen ei raskere lønnsutvikling enn de gamle rammene, der man kunne bli stående på stedet hvil i flere år.
Opprykk i yngre år vil også ha positiv innvirkning på pensjonsopptjening.
– Det har vært en del usikkerhet rundt hvilke sikringsbestemmelser som gjelder de som har arbeidet lenge i etaten. Det er et ekstremt behov for informasjon, sier Aase.
Statistikken som sier noe om hvordan det nye systemet vil slå ut for ansatte, vil ikke foreligge før i slutten av august. Aase er likevel trygg på at systemet vil fungere bedre enn det som har vært.
Aktuelt: Fengselsansatte Trond Vegard tjener 22 prosent under industriarbeiderlønn