JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengsel:

Rot med tilsyn i fengsler på Vestlandet: – Innsattes klager blir ikke hørt, advarer tillitsvalgt

Det er uklart hvor mange ganger tilsynsrådet i region vest har besøkt fengslene og snakket med innsatte. De siste fem årene har ikke rådet levert årsmeldinger.
KRITISK: Morten Aksdal forteller at uten tilsyn er det fare for at en ikke avdekker uheldig fangebehandlingen.

KRITISK: Morten Aksdal forteller at uten tilsyn er det fare for at en ikke avdekker uheldig fangebehandlingen.

Arash Nejad/nyebilder.no

katharina@lomedia.no

Ifølge Bergens Tidende har ikke kriminalomsorgens tilsynsråd i region vest levert årsmelding om fengslene i regionen siden 2013.

Det er også uklart hvor mange ganger rådet har vært på besøk i fengslene. I 2013, 2014 og 2016 var ikke tilsynsrådet på besøk i Ålesund fengsel.

Tilsynsrådet er talerør for 700 innsatte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Rådet skal rapportere om hvordan innsatte har det fysisk og psykisk i fengsel.

• Debattinnlegg: «Tøvprat om tomme fengsler»

Regiontillitsvalgt: – Manglende tilsyn er kritikkverdig

Morten Aksdal, regiontillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, er i utgangspunktet ikke bekymret for at årsmeldingene ikke er levert. Men når han får vite at flere fengsel ikke har hatt besøk av tilsynsrådet i lengre perioder, reagerer han med skepsis.

– Manglende tilsyn er kritikkverdig, sier Aksdal.

Uten tilsyn får man ikke avdekket uheldige forhold i saksgangen til innsatte eller vanlig fangebehandling, understreker han.

– Og de innsatte klager blir ikke hørt, sier Aksdal.

Tilsynsrådets oppgave er blant annet å vurdere interne rutiner som for eksempel tidspunkt for innlåsing, lufting og tilgang til fellesskap, noe som opptar mange fanger.

Det er uenighet om hvor mange ganger tilsynsrådet har vært i Bergen fengsel, som er landets nest største. På det meste gikk det ett år og fire måneder mellom hvert tilsyn i Bergen fengsel, skriver Bergens Tidende.

– Mange innsatte har sonet i Bergen fengsel i den perioden uten at tilsynet har snakket med dem om hvordan oppholdet bak murene har vært.

Visste ikke at de skulle levere årsmelding

Hvert år skal tilsynsrådet levere en årsmelding om innsattes tilstand til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Sivilombudsmannen reagerer på den manglende rapporteringen og minner om at fengslede mennesker er mer utsatt for krenkelser og overgrep enn andre.

– Det er derfor helt avgjør­ende å ha en god og effektiv tilsynsordning. Tilsynsrådene skal føre tilsyn med hvordan innsatte behandles, og kontrollere at deres rettigheter ivaretas, sier Helga Ervik hos Sivilombuds­mannen.

Samtlige tilsynsråd i de fem regionene er lovpålagt å levere årsmelding. Leder Cathrine Carlsen-Raftevoll i tilsynsrådet i region vest sier imidlertid at hun ikke visste at rådet måtte levere inn årsmeldinger.

– Det er korrekt at vi ikke har levert årsmelding. Dette ble jeg først kjent med i fjor, etter at vi hadde kontaktet KDI for en felles gjennomgang av regler og rutin­er. Det er under utarbeid­else, skriver hun i en epost.

Samtidig er det knyttet usikkerhet rundt nøyaktig hvor mange tilsyn rådet faktisk har gjennomført fra 2013 til 2017. Bergens Tidende har mottatt ulike og motstridende tall fra ulike etater og aktører.

Les også:

Ansatte i kriminalomsorgen med lang ansiennitet fikk mest penger i årets lokale lønnsoppgjør

Studenter streiket mot fengsel-nedlegging: – Vi utdanner oss til ledighet

Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse