ENDELIG AVTALE: To år etter at Spordrift startet opp, har medlemmene i Jernbaneforbundet fått avtalen som regulerer lønns- og arbeidsbetingelser på plass.
Morten Hansen
Overenskomst i Spordrift
Ansatte i Spordrift kan juble: Endelig er kompensasjon for nattarbeid på plass
Etter halvannet år med diskusjoner og forhandlinger har Jernbaneforbundets medlemmer fått avtalen som regulerer lønns- og arbeidsvilkårene i Spordrift på plass.
morten.hansen@lomedia.no
– Vi er strålende fornøyde. Det var viktig å få på plass en avtale som kompenserer de som har ubekvem arbeidstid, sier elektromontør Tommy Hansen. Han står sammen med kollega Olav Schønning i sporet ved Dilling stasjon utenfor Moss og stråler om kapp med varm vårsol.
Snart to år etter at Spordrift kom i drift, og halvannet år siden de første sonderingene om overenskomst startet, er avtalen som regulerer lønns- og arbeidsbetingelsene i selskapet endelig på plass.
Ikke aktuelt med flatt tillegg
Det har vært en kronglete vei fram til løsning.
Spordrift har ønsket å ha en enklere avtale. I Bane Nor var det fastsetting av når en arbeidsuke begynner og slutter, og begrensninger i nattarbeid. I tillegg har de ansatte fått dagdiett for arbeid inntil tolv timer, beregnet tid på natt som gir ett kvarter ekstra lønn per time, og en lignende ordning for helg og helligdag.
Spordrift foreslo at utgiftene de hadde på disse tilleggene ble fordelt likt på alle ansatte som et tillegg på grunnlønna. Det var også grunnlaget i den avtalen selskapet gjorde med arbeidstakerorganisasjonen Delta i desember i fjor.
En avtale NJF ikke ville godta.
– Det har aldri vært aktuelt å godta en avtale som ikke kompenserte de som arbeidet på ubekvemme tider på døgnet. Ingen av de jeg jobber med hadde blitt med på en sånn ordning, sier Hansen.
– Det er ikke rettferdig at noen skal jobbe på natt, men at tilleggene skal fordeles på aller, slår Schønning fast.
Ny rapport: Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant
Krav fra medlemmene
Begge får støtte av Janina Hortmann, leder av Elektropersonalets landsråd i NJF.
– Det viktigste har vært å finne en løsning på beregnet tid og hvordan kompensasjonen for bortfall av elementer tariffavtalen. Det har vært tøffe forhandlinger for å finne en endelig løsning på, konstaterer Hortmann.
Landsrådslederen poengterer at det har vært et unisont krav fra medlemmene som jobber i Spordrift at ubekvem arbeidstid skal kompenseres.
– Det har vært et viktig prinsipp at mesteparten av verdien av beregnet tid på natt som blir borte, skal kanaliseres tilbake til de som jobber natt – og ikke fordeles på alle ansatte, sier Hortman.
Forstår ønsket om forenkling
I den nye avtalen gis det et tillegg på 75 kroner per time med nattarbeid. I tillegg blir ansatte som har hatt høye dagdiett-utbetalinger kompensert for dette med en ekstrasum.
– Vi kunne aksepter bortfall av beregnet tid fordi vi fikk inn viktige vernebestemmelser inn i overenskomsten. Dette vil sikre at ingen jobber mer enn det som er forsvarlig, sier Hortman.
Hun understreker at NJF har forståelse for at Spordrift har hatt behov for å øke grunnlønnen i Spordrift, for å være konkurransedyktige. Men slår fast at det som nå er framforhandlet ikke er nok.
– Arbeidsgiver har et annet behov nå som det skal jobbes på anbud og i prosjekter. Det er for eksempel ingen andre entreprenører som har beregnet tid. Det har vi en forståelse for. Men vi har fremdeles en utfordring med at de andre entreprenørene tilbyr mye høyere lønn
Viktig prinsipp
Også lederen av Banepersonalets landsråd i NJF, Ola Rune Kleiven, er glad for at avtalen er signert og på plass. Han fastslår at det etter mer eller mindre halvannet år med forhandlinger var på høy tid.
– Det er godt å være i mål. Og det er godt at vi har fått aksept for prinsippet om at ulempetillegget skal gå til dem som jobber ubekvemt, sier Kleiven.
Fjorårets lønnstillegg
På grunn av at overenskomsten ikke har vært ferdigforhandlet har NJF-medlemmene i Spordrift heller ikke fått utbetalt tilleggene fra lønnsoppgjøret i fjor og i år. Det er nå på plass.
Fra fjorårets lønnsoppgjør får de ansatte en økning i grunnlønna på 5500 kroner, som etterbetales fra 1. april 2020. I årets oppgjør ble Spordrift og NJF enige om et årstillegg på 16 000 kroner som gjelder fra 1. april i år.
Kompensasjon for bortfall av tidsberegning på natt og helg, samt bortfall av dagdiett 6–12 timer gir et grunnlønnstillegg på 20 000, samt et tillegg på 75 kroner per time på nattarbeid. I sum så blir det fra senest 1. juni et tillegg på 41500 kroner.
– Det ble noen omfattende forhandlinger til slutt. Men når man først er i gang er det greit å bli ferdig med alt. Nå har vi fått en avtale som vi mener er veldig god. Det skal vi være fornøyde med, sier Kleiven
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB