TRYGGERE FOR SJÅFØREN: Regjeringen vil ha bedre fysisk sikkerhet for bussjåfører. Nå har de sendt ut et krav om at fronten i bussene skal bli forsterket. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Krav til sikkerhet for bussjåfører:
EU-regler bremser sikkerheten for bussjåfører: Nå kan regjeringen ha funnet løsningen
De felles europeiske reglene stiller ingen spesielle krav til frontbeskyttelse i buss. Nå mener Samferdselsdepartementet å ha funnet en vei rundt begrensningene i EU-reglementet.
morten@lomedia.no
roy@lomedia.no
Norsk Jernbaneforbund (NJF) har lenge jobbet for sikkerheten til bussjåførene. Hele tiden har de blitt møtt med at EU-regler står i veien for særnorske regler.
Samtidig med kravet om et sikrere førermiljø, har busser i rutetrafikk vært involvert i alvorlige ulykker. Så sent som i mars 2021 omkom en bussjåfør i en frontkollisjon fordi førerplassen ikke var godt nok sikret.
Fikk du med deg denne? Tynt blikk, glassfiber og plast skal beskytte bussjåførene under kollisjon
Krav på trygg jobb
Nå er det mye som tyder på at det vil komme endringer. I slutten av januar sendte samferdselsdepartementet et forslag om nye krav til busser som har løyve for rute eller turkjøring ut på høring.
Morten Holm, leder av NJF Buss Innlandet, er fornøyd med at sjåførenes sikkerhet omsider blir tatt på alvor.
Han synes det er påtakelig at det bare for noen få måneder siden, under en annen regjering, var det tilsynelatende umulig å gjøre noe med dette.
– Vi har jobbet med dette i mange år, men har ikke nådd fram. Det er bra å se at denne regjeringen tydeligvis mener at vi selv kan bestemme hvordan vi skal ha det i Norge, sier Holm.
FORNØYD: Morten Holm, leder av NJF Buss Innlandet, mener det er på høy tid at bussjåførenes sikkerhet blir tatt på alvor.
Ole Palmstrøm
Han har et håp om at det etter høringen vil bli tryggere å være bussjåfør.
– Også vi har krav på å ha en trygg arbeidsplass.
Høring om sikkerhet for bussjåfører: Moderne busser er dødsfeller for sjåførene. Her er ministerens løsning
Mer solid front
I en pressemelding fra departementet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at regjeringen ønsker å innføre krav om at alle busser skal ha en sterkere konstruksjon i front for å beskytte sjåførene bedre.
– Det skal være trygt å kjøre buss på norske veier, både for passasjerer og for sjåfør. Dessverre har vi i løpet av de siste årene sett en rekke alvorlige frontkollisjoner hvor bussjåfører har blir hardt skadet eller drept. Det kan vi ikke leve med, sier samferdselsministeren.
Dødsfall i lave hastigheter
Holm påpeker at kravet til bussjåførenes sikkerhet har vært betraktelig lavere enn for andre. Det har ført til at selv ulykker i lave hastigheter har endt med fatalt utfall.
– Med dødsulykker helt ned mot 30 kilometer i timen, er det på tide med endringer, sier Holm.
Han slår fast at hvis forskriften bli vedtatt er det ikke lenger mulig å spille bingo med sjåførens liv og helse.
– Lastebiler og personbiler har egne krav til sikkerhet. Det er på tide vi bussjåfører blir sikret på lik linje med andre i samfunnet, sier Holm.
I begrunnelsen for hvorfor det er behov for strengere krav, påpekes det at den tekniske utviklingen på sikkerhet i kjøretøy både hindrer at ulykker skjer, og reduserer konsekvensene der ulykken først er ute.
«Det er likevel dessverre slik at sjåførplassen i buss ikke har tatt særlig del i forbedringer som gjelder tekniske krav, særlig for å sikre sjåførplassen ved kollisjon. I praksis stilles det i dag ikke særskilte krav til kollisjonssikkerhet i buss i de gjeldende felleseuropeiske kravene til buss», står det i høringsnotatet.
Løsningen som deretter skisseres er at busser som brukes i løyvemessig trafikk skal ha ekstra beskyttelse for fører som en del av bussens konstruksjon.
Setter krav til bruk
Den forrige regjeringen hadde den samme problemstillingen på sitt bord, men den gangen ble det sagt at man i Norge ikke kunne innføre strengere regler enn i resten av Europa.
Samferdselsdepartementet skriver i pressemeldingen at forslaget skal sendes ut på høring både nasjonalt og i EØS-systemet. Departementet skriver i sitt høringsnotat at de samme EU-reglene gjelder fremdeles, men at de mener å ha funnet en vei rundt de europeiske begrensningene.
Norge har nemlig ingen mulighet til ikke å akseptere busser som er godkjent i henhold til de felleseuropeiske kravene. Disse har ingen spesielle krav til frontbeskyttelse i buss. Noe helt annet er å stille krav knyttet til bruk.
«Vi kan ikke ha kjøretøytekniske krav som medfører at vi ikke godkjenner EU-typegodkjente busser. Det kan imidlertid innføres krav knyttet til bruk, i dette tilfelle foreslås det krav til frontbeskyttelse for busser som har løyve for rute eller turkjøring», skriver departementet.
Pressevakt i Samferdselsdepartementet, Tor Livius Midtbø, sier at forslaget som er sendt ut på høring, gjelder innføring av særlige krav nasjonalt, ikke på europeisk nivå.
– Forslaget er også sendt EØS-landene for eventuelle innspill. Eventuelle slike innspill vil bli vurdert etter høringen, skriver han.
Høringsfristen er satt til 27. april i år, og samferdselsdepartementet skriver at reglene vil omfatte alle busser som blir registrert fra og med 2023.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen