Om et drøyt år automatiseres Nordlandsbanen, men fortsatt vet ikke trafikkstyrerne på strekningen hva de skal gjøre når jobben blir borte.
NSB
Usikkerhet om arbeidssituasjonen kan stoppe Nordlandsbanen
Fagforeningen til dem som passer på trafikken på Nordlandsbanen oppfordrer medlemmene til å bli aktive arbeidssøkere. Gjør de det kan togtrafikken nord for Trondheim stoppe opp.
morten.hansen@lomedia.
– Vi kan ikke sitte og se på at våre medlemmer går rundt i usikkerhet. Nå er det snart ett år til jobbene blir borte – og fortsatt vet vi ingenting om framtida, sier Per Magnus Hegglund, nestleder i FTTA Nord, foreningen som organiserer Norsk Jernbaneforbunds (NJF) medlemmer som blant annet jobber innen trafikkstyring.
Sammen med foreningsleder Janne Grauer Myrvoll har de nå tilbudt trafikkstyrerne på Nordlandsbanen om å hjelpe til med å finne nye arbeidsgivere.
Må vite arbeidssted
Bakgrunnen for dette er at Nordlandsbanen fra neste oktober innfører det automatiske trafikkstyringssystemet ERTMS. Når det skjer, vil arbeidet trafikkstyrerne utfører bli overflødig.
Bane Nor har informert om at ingen vil miste jobben, men Myrvoll fastslår at det er også den eneste informasjonen de ansatte dette gjelder har fått.
– Hvis du bor i Saltdal, som jeg, hjelper det ikke å beholde jobben hvis den er i Kristiansand. Vi som jobber her må vite litt mer enn det. Og det har vi prøvd å få svar på fra Bane Nor siden 2017. Nå kan vi ikke vente lenger, sier Myrvoll.
Foreningsleder Janne Grauer Myrvoll ber hjelp til med å finne nye arbeidsgivere.
Privat
Har ingen svar å gi
Hun sier informasjon fra Bane Nor om trafikkstyrernes framtid har vært mer eller mindre fraværende. Det har slitt både på de ansatte og de tillitsvalgte. Myrvoll sier mange av medlemmene i FTTA Nord går rundt og tror forening og forbund ikke har gjort noe som helst med denne saken.
– Det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Det er mye møtevirksomhet og korrespondanse som er gjort de siste fire årene. Men vi som er tillitsvalgte har ingen svar å gi, sier Myrvoll.
– På oss virker det som om Bane Nor driver med en bevisst trenering. De gir oss svar om at vi har arbeid i selskapet framover, men forteller ikke noe om hvordan den arbeidsdagen vil være. Det føler jeg er bevisst spill fra Bane Nor, sier Hegglund.
Mye lest: Togstrekningene på Østlandet er ute på anbud: – Nå må konduktørene holde sammen
Per Magnus Hegglund sier mange av medlemmene i FTTA Nord går rundt og tror forening og forbund ikke har gjort noe som helst med denne saken.
Stig Herjuaunet
Kan stanse all trafikk
Hegglund og Myrvoll understreker at de i det lengste håper på å få en avklaring fra Bane Nor – og aller helst en jobb som gjør at medlemmene ikke trenger å flytte. Begge påpeker at det haster.
– Vi må sikre at våre medlemmer har en jobb de kan ha og leve i – fra og med 1. november neste år, sier Myrvoll.
Hvis trafikkstyrerne bruker tilbudet fra de tillitsvalgte, og finner seg en ny jobb før oktober neste år, kan det føre til store problemer på Nordlandsbanen. Trafikken er helt avhengig av jobben denne yrkesgruppen gjør, og i verste fall kan all trafikk stoppe helt opp.
Hegglund avviser at tilbudet om bistand til å finne ny jobb er en aksjon for å ramme Bane Nor.
– Dette er ingen aksjon. Dette handler om empati for våre medlemmer og deres familier. En empati Bane Nor også burde vist. Vi har prøvd å få Bane Nor på banen siden 2017. Det har vi ikke klart. Nå kan vi ikke vente lengre, sier Hegglund.
Debatt: Derfor er det riktig å avlyse jernbanereformen på Østlandet, mener Lokomotivmannsforbundet
Ingen bevisst trenering
Lars Ola Bækkevold, direktør for Trafikk i Bane Nor, skriver i en epost at har stor forståelse for at omstillingsprosessen er tung og krevende for de ansatte.
– Endring er vanskelig, og det er ikke godt å leve i usikkerhet. Vi kjenner oss derimot ikke igjen i påstanden om at vi bevisst driver trenering, skriver Bækkevold.
Han påpeker at det er en stor omstilling, både for de ansatte og for Bane Nor. Selskapet ønsker å gjøre en grundig jobb for å finne gode løsninger, samtidig som de ønsker så raske avklaringer som mulig for de ansatte.
I Sverige: Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander
Ikke svar før sommeren
Bækkevold skriver at i år har en arbeidsgruppe, bestående av blant andre representanter fra fagforeningene, jobbet med å skissere mulige løsninger for de ansatte på de først berørte strekningene. Han legger til at trafikkstyrerne siden april har fått månedlig informasjon på epost.
– Det er også en intern informasjonsside der de ansatte kan sende inn sine spørsmål og innspill til prosjektet. Per i dag har arbeidsgruppen kun fått ett spørsmål fra én ansatt, skriver Bækkevold.
Bane Nor hadde mål om å legge fram en skisse til løsning innen sommeren i år.
– Når sommeren nå definitivt er her, må vi bare konstatere at vi ikke klarer å innfri forventningene som tidligere er kommunisert. Arbeidet er komplekst, involverer mange individer med forskjellige behov og forventninger, stor spredning i geografi og avstand til annet passende arbeidssted, skriver Bækkevold.
Denne skaper debatt: Norge sier ja til EUs jernbanereform: – En trist dag for norsk jernbane, mener Rødt
Trenger fortsatt trafikkstyrerne
Han skriver at med de erfaringene som så langt er gjort erkjenner at arbeidet må rigges på en annen måte for å komme i mål og for å kunne ivareta medarbeiderne på best mulig vis. Over sommeren vil det komme mer informasjon internt.
Bækkevold skriver han forstår at ansatte ser seg rundt etter andre muligheter.
– Det kan vi ikke gjøre noe med. Men om vi ikke har vært tydelige nok i kommunikasjonen internt vil jeg si: Vi trenger fortsatt deres kloke hoder, flinke hender og varme smil, og vi jobber for å finne gode løsninger for dere i Bane Nor, skriver Bækkevold.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Hanna Skotheim
Eks-lærer: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om egen pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset