JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Ansatte i fiskeindustrien står uten inntekt. Klubbleder Terje mener regjeringa ødelegger menneskeliv

Statsbudsjettet avslører ingen gode nyheter for de ansatte i fiskeindustrien. Nå setter de sin lit til SV.
Klubbleder Terje Vattøy ved Pelagia Liavåg forstår ikke hvorfor regjeringen ikke innfører flere uker til dagpenger for ansatte i fiskeindustrien.

Klubbleder Terje Vattøy ved Pelagia Liavåg forstår ikke hvorfor regjeringen ikke innfører flere uker til dagpenger for ansatte i fiskeindustrien.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

De ansatte ved fiskeindustribedriften Pelagia Liavåg står uten jobb på grunn av vær og vind. Og mange har overskredet antall uker de har rett på dagpenger. Med andre ord står de uten inntekt.

– Regjeringen ødelegger menneskeliv sånn som de holder på nå, hevder klubbleder Terje Vattøy.

Les også: Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Håper på redning fra SV

De ansatte hadde håpet på bedring i statsbudsjettet. De vil ha tilbake den gamle ordningen.

Det vil si en maks permitteringslengde på 52 uker i løpet av 18 måneder, i motsetning til dagens 26 uker. Men problematikken er ikke nevnt i statsbudsjett. Nå setter de ansatte sin lit til SV i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Les mer om regjeringens meninger nederst i saken.

– Vi er veldig skuffet over regjeringen, nok en gang. Jeg håper SV kan få dem til å ta til fornuften. Folka her hadde et liv, de hadde en arbeidsplass. Nå er alt ødelagt. Det er så tragisk, sier klubbleder Vattøy.

Mister motet

De industriansatte innenfor såkalt pelagisk sektor, fisk som sild og makrell, påvirkes av mange ytre faktorer som de har liten eller ingen kontroll over.

På Liavåg har de for eksempel lite arbeid nå på grunn av både dårlig vær og vind, men også fordi Pelagia ikke får solgt unna en del av fisken på grunn av krigen i Ukraina. Dette kommer på toppen av normale sesongvariasjoner.

– Det er de samme som rammes nå som sist. Og de står uten rett til dagpenger. De har rett og slett ikke penger å leve av, sier Vattøy.

– Vi har forsøkt og forsøkt å få retta opp i dette, det koster staten nesten ikke noe penger, men ingen vil høre på oss. Vi er helt tomme, på grensa til resignert, sier klubblederen.

Dagpengekutt

SV har tidligere uttalt seg kritisk mot kuttene for ansatte i fiskeindustrien. Men det spørs om de får prioritert fiskeindustrien i de kommende budsjettforhandlingene med Ap og Sp.

Regjeringspartiene har i sitt forslag til statsbudsjett kuttet også i den generelle dagpengeordningen til arbeidsledige, der beregningsgrunnlaget kuttes fra tre til ett år. I praksis betyr det at mange får mindre utbetalt i dagpenger.

Et kutt som både LO og NNN har uttrykt stor skuffelse over. SV er også sterkt kritiske til dagpengekuttet fra regjeringshold, og de er tydelig på at regjeringen bør droppe kuttene.

Men om fiskeindustriens dagpengeordning vil de ikke forplikte seg helt.

– Jeg har forståelse for om ansatte i fiskeindustrien er skuffet over Ap og Sp og deres prioriteringer i budsjettet, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV.

Nå jobber SV med sitt alternative statsbudsjett som partiet vil legge fram i månedsskiftet.

– Vi kan derfor ikke gå inn på enkeltsaker, men trygghet for arbeidsfolk i fiskeindustrien er fremdeles viktig for oss, sier Bergstø.

Regjeringen vil ikke endre

NNN-arbeideren har kontaktet Arbeidsdepartementet og spurt hva de synes om påstanden om at deres politikk ødelegger folks liv.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg svarer ikke på det, men viser heller til tidligere uttalelser hun har kommet med i denne saken. Blant annet skriver Walberg dette i en epost til NNN-arbeideren:

«Regjeringen ønsker en heltidskultur i hele arbeidslivet og arbeider for å øke andelen hele faste stillinger. Det utelukkes likevel ikke at det kan være behov for både midlertidige ansettelser og sesongarbeid.»

«Men bruk av permitteringer skal uansett være knyttet til uforutsette forhold og ikke til normale sesongvariasjoner. I noen ekstraordinære tilfeller kan det være behov for å permittere i lengre perioder. Det er derfor også innført en unntaksbestemmelse som gir adgang til 52 uker dersom helt ekstraordinære forhold gir grunn til det.

Hvordan denne unntaksbestemmelsen fungerer i praksis, er noe vi vil følge nøye med på. Det norske arbeidsmarkedet er stramt og mange næringer opplever mangel på arbeidskraft. I en slik situasjon er det uheldig at arbeidstakere blir gående uvirksomme i svært lang tid. Det gjelder også om de kommer fra fiskerisektoren».

Les også: Neste år vil 2000 færre få dagpenger. Enda flere vil få kutt i dagpengene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse