JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO sier ja til lakseskatten – men mener den må følges opp tett for ønsket effekt

– Grunnrenteskatt er bra for fellesskapet, sier Peggy Hessen Følsvik etter at LO har samlet seg bak et ja til den foreslåtte «lakseskatten».
1.1.2023 innføres grunnrenteskatten for havbruksnæringa. LO er nå offisielt for skatten.

1.1.2023 innføres grunnrenteskatten for havbruksnæringa. LO er nå offisielt for skatten.

erlend@lomedia.no

Det ble jobbet på overtid da LO skulle levere sitt høringssvar på den foreslåtte grunnrenteskatten – populært kalt lakseskatten – for havbruksnæringa. Skatten har blitt kraftig debattert i hele høst, også internt i LO, men nå er konklusjonen altså klar: LO stiller seg bak regjeringens ønske om en grunnrenteskatt.

Les mer: Vedum varsler endringer av lakseskatten

– Norske fjorder og havområder har gjennom 30 år bidratt til en eventyrlig vekst og utvikling innenfor havbruksnæringen generelt, og laksenæringen spesielt. At noe av dette overskuddet nå vil komme lokalsamfunn og fellesskapet til gode, mener vi både er rett og rimelig – og riktig vei å gå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Må se på hele næringa

I LOs svar på lovforslaget (ekstern lenke) er det dog ikke ubetinget jubel knyttet til grunnrenteforslaget. Flere LO-forbund har i høst uttrykt skepsis til forslaget. Tillitsvalgte i Fellesforbundet – som organiserer ansatte i settefiskanlegg, transport og de som røkter fisken i merden – og NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) – som organiserer ansatte i fiskeindustrien som slakter og videreforedler fiske – arrangerte sågar en demonstrasjon foran Stortinget tidligere i høst.

Skepsisen har fått gehør i deler av LOs høringssvar. Der understreker de at grunnrentebeskatning av produksjon av fisk i havet skiller seg sterkt fra for eksempel oljenæringa. «Effekten på verdikjeden som helhet bør vurderes», som det står i høringssvaret.

Målet til regjeringa er å legge skatten på den delen som nyter godt av norsk natur og dermed utløser en grunnrente. Det vil si den tida fisken vokser i merdene i havet. Men denne skatten vil få følgeeffekter for andre deler av verdikjedene, sier arbeidsgiverne – og frykter arbeidstakerne. Allerede har flere hundre i fiskeindustrien fått permitteringsvarsel.

Denne bekymringa kommer også fram i LOs høringssvar: «For LO er det viktig at skatten som innføres legger til rette for utvikling, investeringsvilje og nye arbeidsplasser. Det er viktig å følge utviklingen i næringen nøye».

Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN, og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på et bedriftsbesøk hos Orkla Stabburet i Fredrikstad.

Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN, og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på et bedriftsbesøk hos Orkla Stabburet i Fredrikstad.

Erlend Angelo

– Vi ønsker ikke at havbruksnæringa skal bli en ren råstoffleverandør til utlandet. Om vi ikke får til en god skattemodell så vil fiskeindustrien på land her i Norge få en konkurranseulempe overfor bedrifter utenlands, utdyper forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN overfor NNN-arbeideren.

Bekymret for industrien

I høringsuttalelsen fra et samlet LO står det da også at «LO er bekymret for at grunnrenteskatten vil ramme arbeidsintensive og konkurranseutsette deler av verdikjedene uten grunnrente.»

Frykten er at den nye «lakseskatten» kan føre til færre investeringer særlig i verdikjeden som følger etter at fisken er tatt opp av havet – altså slakteri og videreforedling. Men også i prosessen før fisken havner i havet, altså settefiskanleggene, kan det bli færre investeringer.

Dette kan ramme både arbeidsplasser og den videre utviklinga av næringa.

«LO har jobbet systematisk for å styrke disse delene av verdikjeden, og mener det må være et viktig mål for Regjeringen at Norge fortsetter å utvikle den nasjonale havbruksindustrien. Da må man sikre at innretningen på grunnrenteskatten, og andre ordninger, støtter opp om dette målet» står det blant annet i høringssvaret.

Den omstridte normprisen

Mye av diskusjonene den siste tida har handlet om hvordan skatten skal beregnes. Grunnrenteskatten hører jo til den delen av verdikjeden hvor fisken er ute i havet. Og hvor mye er egentlig fisken verdt i det den tas opp av merdene? Hvordan dette skal fastsettes har det være mye uenigheter rundt.

I det opprinnelige forslaget fra regjeringa har man lagt opp til å følge prisene på laksebørsen. Problemet er at mye av fisken selges til en lavere pris. Oppdrettsselskapene mener de i verste fall må betale skatt på en inntekt langt over den de faktisk har.

Her gikk finansminister Vedum nylig ut i NNN-arbeideren med budskapet om at næringa kan få bruke interne priser, framfor laksebørsprisene. Finansminister var også tydelig på regjeringen ønsker et normprisråd. Hvordan et slikt vil se ut er fortsatt ikke klart, men poenget bak rådet er å overvåke prisene som rapporteres og passe på at de er i henhold til «normen» i markedet. Kort forklart bør prisene en bedrift rapporterer inn være noenlunde lik det prisene ellers i markedet.

«LO mener et godt utformet normprisråd for havbruk kan være en god løsning» skriver LO om denne problematikken.

– Her må vi få til en god løsning, og jeg er glad for at hele LO tar innover seg en del av de problematiske sidene ved den foreslåtte grunnrenteskatten. Det er en del ting som må ivaretas før Stortinget vedtar den endelige løsningen, sier forbundsleder Aker Hansen.

Grunnrenteskatt for havbruksnæringa er ute på høring fram til og med 4. januar, og alle høringssvarene finner du her – inkludert LO sitt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse