JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Fagforening i Sverige mobiliserer for å hjelpe ukrainerne

To uker før angrepet fra Russland, hadde fagforeningen ST studiebesøk fra Ukraina. – Det er surrealistisk, sier forbundssekretær Karin Brunzell.
Forbundssekretær Karin Brunzell.

Forbundssekretær Karin Brunzell.

NTB/privat

guro@lomedia.no

24. februar 2022 våkner svenske Karin Brunzell klokken 04.02 av det piper i mobilen. På skjermen er det en melding fra en kollega i Ukraina.

«Jeg hører bomber i Kyiv.»

Karin Brunzell setter seg opp og begynner å lete på internett. Kollegaen har helt rett – Russland har invadert Ukraina.

Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

Jobber på alle fronter

– Det er helt surrealistisk at to jeg to uker tidligere hadde studiebesøk fra Ukraina, og nå er de der hjemme og lager molotovcocktail, sier hun til FriFagbevegelse.

Brunzell er sekretær for den internasjonale avdelingen i Fackförbundet ST, det største svenske fagforbundet for statsansatte. Der har hun ansvaret for blant annet et samarbeid med Ukraina.

Hun har kontakt med to venner som begge har vært ledere og pådrivere for fagnettverket for ungdom i offentlig sektor, som ST har vært med å bygge opp. De sier de vil komme seg ut av byen, men at de blir tvunget til å overnatte på metroen i Kyiv sammen med en kvinne og hennes ett år gamle barn. De er fryktelig redde.

Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge

Natt til torsdag 24. februar angriper Russland militære mål over hele Ukraina og sender bakkestyrker inn i landet. Folk hører bomber i hovedstaden Kyiv, i Odessa Kharkiv og Mariupol.

Folk gjemmer seg i bomberom og på metrostasjoner. Mange flykter til nabolandene, og nabolandene sender hjelp tilbake.

Hjemme i Sverige starter de raskt å mobilisere, og flere organisasjoner hjelper til.

– Vi jobber på alle fronter og har et nært samarbeid, sier Brunzell.

Mer kan hun ikke si, i frykt for at operasjonen skal stanses.

Stanislav slit på jobb i Trondheim: – Eg ville helst dratt tilbake for å hjelpe vennane mine med å forsvare Ukraina

På tvers av landegrenser

I nesten en uke har det vært unntakstilstand i Ukraina. Tirsdag meldte FN om at minst 406 sivile er blitt drept.

De som Karin Brunzell har snakket med, sier de trenger medisiner, mat og andre nødvendige varer, for det finnes ikke nok til alle. Også ber de om våpen for å beskytte seg.

Mandag bestemte regjeringen seg for å sende panservåpen til Ukraina, i tillegg til forsvarsmateriell. Det samme gjør de andre nordiske landene.

Hun forteller at kvinnen med barnet er på vei til Sverige. Hun har nå kommet seg til Romania, der hun får hjelp av en fagforeningsaktivist.

En av de andre blir igjen i Kyiv for å organisere arbeidet på stedet. Hun ønsker å være en del av kampen i landet sitt, og ser sitt ansvar og dermed føler en forpliktelse til å bli.

– Frykten for å bli stoppet, bombet eller skutt på er nesten uutholdelig å bare forestille seg.

Ukrainsk fagforeningsleder: – Dette er en krig mot demokratiet

Fagforeningssolidaritet

Svenske fagforeninger har flere samarbeidsprosjekter med fagforeninger i Ukraina, ifølge Union to Union, som koordinerer arbeidet. Et av de lengste prosjektene er STs samarbeid med SEUU (State Employees Union of Ukraine), som har pågått i ti år.

Gjennom samarbeidet bidrar de til å gjøre forbundet mer moderne. I tillegg har de bidratt til å bygge opp fire store utdanningssentre i landet.

– I slike situasjoner vi ser hva solidaritet virkelig betyr, og det er nå vi viser betydningen av fagforeningssolidaritet, sier hun til FriFagbevegelse.

LO gir en million til hjelpearbeidet i Ukraina: Ber alle brette opp ermene og bidra

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse