JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften: – For noen er dette en stor risiko

Mange høyt kompetente medarbeidere vil takke ja til sluttpakken som ble tilbudt denne uka, tror hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstituttet.
SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg kan ikke vite hvor mange som vil takke ja denne gangen, men jeg estimerer at kanskje mellom 25–40 medarbeidere tar frivillig sluttpakke, sier Marc Gayorfar nedslått.

Denne uka tilbød Folkehelseinstituttet sluttpakker for å redusere staben. Alle som har vært ansatt i minimum ett år kan søke, og sluttvederlaget kan utgjøre mellom seks og ni månedslønner.

Dette tilbudet kom som et følge av at regjeringen kutter i budsjettet med over 300 millioner kroner neste år.

– Allerede tidlig under pandemien så jeg dette komme, så jeg er ikke overrasket, sier NTLs tillitsvalgte Marc Gayorfar.

Det var fordi de måtte oppbemanna kraftig for å håndtere pandemien, noe som var krevende.

– Nå må vi nedbemanne like fort, og det er enda mer krevende. Forrige runde med nedbemanning i 2017–2018 valgte 24 å ta sluttpakker som gikk til alle ansatte, og også da måtte FHI nedbemanne kraftig i videre prosess.

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Frykter oppsigelser neste

Gayorfar synes det alltid er trist å miste medarbeidere. Han tror at på tross av det frivillig sluttpakketilbudet, vil det nok være rundt 100 ansatte som blir overtallige gjennom nedbemanningsprosessen FHI skal gjennom.

Gayorfar sier at da er det ikke lenge før noen mottar oppsigelser.

– Jeg tror ikke politikerne er klar over virkningen over slike kutt i det offentlige. Stramme budsjetter har nesten blitt en norm. Det virker som også denne regjeringen er opptatt av å stramme inn og effektivisere. Virkningen kan bli helt motsatt, advarer han.

– Det er alvorligere nå enn sist gang i 2018 da vi nedbemannet, for tallene er store og det skal skje veldig fort. Mange er redde for omstillinger og frykter arbeidsoppgaver vil forsvinne. Jeg har snakket med folk som er redd for framtida, sier han.

Men tror også mange høyt kompetente medarbeidere vil ta sluttpakke og søke andre jobber fordi de er lei av omstillinger.

– Da mister FHI viktig kompetanse, sier Gayorfar.

Ifølge han har arbeidsgiver varslet alle som har vært ansatt i minimum et år, om at de kan søke om sluttpakke. Sluttvederlaget kan utgjøre minimum seks månedslønner og maksimalt ni månedslønner, avhengig av hvor lenge den ansatte har jobbet i staten.

Frivillige sluttavtaler skal inngås innen lille julaften.

Sluttpakketrend

– Dette er ikke lukrativt for folk som har jobbet lengre i FHI, sier han, som selv har 22 års erfaring fra FHI.

Han stiller spørsmål om frivillige sluttpakker er blitt en trend.

– Jeg ser at både ledelsen i NRK og FHI tilbyr alle ansatte frivillige sluttpakker nå for å spare. For enkelte attraktive arbeidstakere blir dette bare en ekstra bonus over i ny stilling. For andre er dette en stor belastning og for stor risiko å ta, sier han.

Sluttpakke: NRK-tillitsvalgte er skuffet over kutt – håper det ikke blir oppsigelser

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse